Baba ganuš
Příprava: 15 minut
Pečení: 15 minut
• 2 střední lilky
• 1–2 stroužky česneku
• sůl
• 3–4 lžíce tahini – sezamové pasty
• 2–3 lžíce citronové šťávy
Čtěte v pondělí
Další recepty, třeba na citronový kuskus nebo sladké kuličky s medem a ořechy, najdete v příloze MF DNES OnaDnes.
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem, nebo alobalem. Lilky ponecháme vcelku, propícháme je vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20–30 minut. Lilky by měly ztratit původní tvar a slupka by měla být opečená.
2. Lilky vyjmeme z trouby, necháme krátce zchladnout, podélně je rozpůlíme, lžící vyškrábneme dužinu na síto a necháme okapat od přebytečné tekutiny.
3. Česnek oloupeme a utřeme s trochou soli.
4. Okapanou dužinu rozmixujeme dohladka, přimixujeme utřený česnek, tahini a citronovou šťávu a znovu rozmixujeme.
5. Podáváme jako dip, nebo s opečenými kousky pita chleba.
Tabouleh
Příprava: 30 minut
Porce pro 4 osoby
• 1/2 hrnku bulguru
• 6 středně velkých rajčat
• 1 červená cibule nebo 4 jarní cibulky
• 2 citrony
• 2 velké svazky plocholisté petrželové natě
• 3 snítky máty
• 6 lžic olivového oleje
• sůl
• pepř
• mletý římský kmín
Postup:
1. Bulgur propláchneme a připravíme podle návodu na obalu. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vymáčkneme semínka a nadrobno nakrájíme. Cibuli očistíme a najemno nasekáme.
2. Z citronu vymačkáme šťávu. Petržel a mátu otrháme ze stonků a najemno je nasekáme.
3. Do mísy dáme bulgur, rajčata, cibuli nebo cibulku, přidáme asi 6 lžic citronové šťávy a stejný počet lžic oleje.
4. Směs dochutíme solí, pepřem a římským kmínem.