Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Ústí začíná vyrábět nový pivovar. První várka půjde do kanálu

  14:23
Ústecký kraj zažívá boom minipivovarů. V tomto týdnu zatápí pod varnými kotli další z nich. Vznikl z ústecké hospody Na Rychtě a brány prvním hostům otevře 9. října. To první várka právě dozraje ve sklepích.

Sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn bude varny obsluhovat přímo v restauraci. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

"Tento týden uvaříme zkušební várku na prověření funkčnosti zařízení. Tu hosté neochutnají, ta se, lidově řečeno, spláchne do záchodu," popsal rozjezd pivovaru majitel Martin Prachař.

Už přes rok přestavuje druhou nejstarší restauraci v Ústí nad Labem - Na Rychtě. Dům v centru města prošel zásadní rekonstrukcí, která se snažila udržet historický ráz hostince známého před válkou jako U Hüblů a pak U Mádrů.

Nová pivnice pojme se zahrádkou přes 200 hostů. K tomu patří hotel s 27 lůžky. Rekonstrukci v ceně zhruba 50 milionů korun z poloviny kryly dotace EU.

Je to už pátý minipivovar v Ústeckém kraji. Po dvaceti letech, kdy v severočeských městech pivovary hromadně zanikaly, se tak situace začala konečně obracet.

"Je to důsledek slučování pivovarů pod hlavičkou nadnárodních řetězců. Jejich kroky vedou k unifikaci chuti piv. V jednom pivovaru se vyrábí piva různých značek a značka hraje hlavní roli. Pivu patří až druhé místo," popsal trend mediální konzultant v pivovarnictví Martin Jonáš.

Minipivovar nabídne osmičku i silné speciály

Minipivovary naopak nabízejí piva odlišných chutí. Už teď jich je v republice osmdesát a odborníci odhadují, že jejich počet dále poroste. "Odhaduji, že každý okres by uživil svůj minipivovar," poznamenal Martin Jonáš.

MINIPIVOVARY V KRAJI

Nejstarším minipivovarem v kraji je varnsdorfský Kocour, který uvařil první pivo před dvěma lety.

Kocour letos otvírá novou pivovarskou restauraci a zvýšil kapacitu výroby z tisíce hektolitrů ročně na čtyřnásobek.

Loni v listopadu na Mostecku vzkřísil nový minipivovar značku zaniklého místního pivovaru Kahan.

Minipivovar je i součástí projektu Chrám chmele v Žatci.

Výrobu piva v malém by mohl obnovit i zaniklý pivovar v Děčíně, který se mění v nákupní centrum.

V Litoměřicích radnice hledá investora, který by se ujal uzavřeného pivovaru a otevřel v nm restauraci s minipivovarem.

Minipivovar v Ústí nad Labem nabídne při otevření tři druhy piva. Osmičku, ležák a vícestupňový speciál. Později by měl sortiment rozšířit na pět druhů s řadou příležitostných speciálů.

"U ležáku se s cenou nechceme dostat nad plzeňskou dvanáctku. Předběžně je stanovená na 29 korun. Cena speciálu bude okolo třiceti," poznamenal k cenové politice majitel.

Rychta se chystá ročně uvařit okolo tisíce hektolitrů piva. Všechno bude určeno výhradně pro hosty restaurace. S distribucí do jiných hostinců či do prodejní sítě se nepočítá.

Pivo zatím nemá jméno. Navrhnout ho mohli i čtenáři MF DNES prostřednictvím kuponu. Z návrhů bude vybírat komise už dnes, ale pivovar ho zveřejní až při říjnovém slavnostním otevření.

Rychta připomene historii

Postavit v Ústí minipivovar, to byl sen jak jeho majitele Martina Prachaře, tak sládka Jana Rottenborna, který se společně snažili naplnit v posledních sedmi letech.

"Stále jsme nemohli najít vhodné prostory, až se nabídla možnost koupit Rychtu, hospodu s dlouhou tradicí, které jsme chtěli využít," popsal cestu ke splnění vize Martin Prachař.

Nové ústecké pivo bude zrát v historických sklepeních, hosté ho následně budou popíjet pod klenutými stropy. Výzdoba restaurace má hostům přiblížit atmosféru starých ústeckých hostinců a historii pivovarnického cechu.

"Sháněli jsme historické fotografie místních lokálů, hlavně restaurace U Mádrů. Pohled na ni bude dokonce i motivem nástěnné malby. Na zahrádce bude zdobit stěnu ještě obrovská malba 9 x 3,5 metru s pivovarnickými náměty z dob renesance," přiblížil výzdobu historik pivovarnictví Petr Žižkovský, který se na ní podílí.

MÁMINA KUCHYNĚ PRO PIVAŘE

sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn.Tvář nové restaurace bude formovat především sládek Jan Rottenborn. Půl století vařil Zlatopramen a Březňák. "Už za doby svého sládkování ve Velkém Březně jsem se snažil hrát si s pivními speciály k různým příležitostem. Ale se zvyšováním výroby k tomu bylo čím dál méně prostoru," říká.

Jaký je rozdíl mezi minipivovarem a velkým pivovarem?

V malé peci lze vše lépe promísit, provařit. Dnes už je málo velkých pivovarů s klasickou technologií. Vše je řízeno počítačem a ten neumí reagovat jako člověk. V malém množství si s pivem můžeme daleko více hrát. Velké pivovary jsou továrny na pivo.

Co to znamená pro konzumenta?

I pivo ve velkých pivovarech je poměrně kvalitní. Ale aby se mohlo stáčet a převážet, tak se trochu šidí. Musí se z něj vytáhnout některé věci, které by zkracovaly trvanlivost. To znamená odstranit kvasnice filtrací. Po filtraci zbude žlutá chmelová voda, to jsou ta takzvaná europiva. My takto prodlužovat trvanlivost nemusíme. Co uvaříme, to se vypije přímo u nás za několik dnů, maximálně týdnů.

Kolik chcete vařit druhů piv?

Máme v plánu až pět, ale na rozjezd chceme nabídnout alespoň tři druhy. Samozřejmě pivař chce mít to svoje pivo, u kterého ví, že když přijde ve čtvrtek, v pátek nebo v neděli, bude pořád stejné. Ale měl by nahlédnout i do jiného korbele. Když sedí u jednoho piva, tak je to taková chuťová degenerace.

Budete experimentovat?

Chceme pořádat řízené degustace pivních speciálů dovezených odjinud. Nabídnout našim zákazníkům i to, co běžně nepijí a co by třeba dřevní pivař ze zásady odmítal. Věřím, že řada lidí by ráda ochutnala belgická či anglická piva. Budou-li nabízené vzorky hostům chutnat, není pro nás problém vyrobit prakticky cokoli.

Minipivovary nabízejí většinou vícestupňové speciály, ale vy plánujete vařit i osmičku...

Je to hlavně pro hosty, kteří přijedou na oběd autem a nechtějí čekat tři hodiny, než z těla odbourají těžký speciál. Když jsem se učil v 60. letech v Plzni, měli tam velmi výbornou osmičku. Chtěl bych ji uvařit, jak si ji z té doby pamatuju. Jako když ve stáři někdo vzpomíná na krupicovou kaši, já mám v chuťově paměti dobrou lehkou osmičku. Ale samozřejmě ležák a speciál pro večerní posezení budeme vařit také.

Autor:

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

Saúdská Arábie vsadila na zdravotnictví. Na burzu míří úspěšná rodinná firma

8. června 2024

Království Saúdské Arábie sice vystavělo své bohatství na ropě, v poslední době se ale poohlíží po...

Jihokorejská zbrojovka byla na odpis. Teď vzkvétá a vyrábí levněji než zbytek světa

8. června 2024

Mnozí experti ještě před pár lety odsuzovali zaměření jihokorejského obranného průmyslu. Válka na...

Komise rozhodne o clech na elektroauta z Číny. Mohou vzrůst několikanásobně

8. června 2024

Už za pár dnů bude jasné, zda a případně jakou měrou Evropská komise zvýší cla na čínské...

Dr Pepper předstihl Pepsi. Je druhou nejprodávanější limonádou v USA

8. června 2024

Nejprodávanější limonádou v Americe je dlouhodobě kokakola, její rival Pepsi ale nyní musí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...