Suroviny na 4 porce:
- 3 lžíce panenského olivového oleje (nejlépe v kvalitě bio)
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 200 g červené čočky, například Biolinie (500 g zhruba za 37 Kč, i v supermarketech)
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- špetka mletého koriandru
Na ozdobu a dochucení:
- nasekané lístky čerstvého koriandru nebo jiná bylinka
- sůl nebo atlantské koření a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, případně trocha šťávy na dochucení
Postup:
1. Na oleji v hrnci osmahneme cibulku a mletý koriandr. Vsypeme propláchnutou čočku a zalijeme ji vodou nebo vývarem.
2. Uvedeme do varu, pak plamen stáhneme a vše asi čtvrthodinku povaříme. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochutíme, ozdobíme zelenými lístky a proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.