Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podezření kolem Babiše podle Senátu oslabují českou pozici v Evropské unii

  9:28aktualizováno  15:57
Podezření ohledně střetu zájmů premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše oslabují podle senátorů českou pozici na jednáních Evropské rady, zejména o příštím víceletém unijním rozpočtu. Senátoři také chtějí zřídit komisi k evropským auditům, podle nichž je Babiš stále ve střetu zájmů a Agrofert by měl vrátit stovky milionů korun.

Premiér Andrej Babiš na summitu EU v Bruselu (10. dubna 2019) | foto: Reuters

Pro návrh usnesení, že problémy kolem střetu zájmů premiéra oslabují českou pozici při jednání Evropské rady, hlasovalo 53 ze 72 přítomných senátorů, sedm jich bylo proti. S návrhem usnesení přišel výbor pro záležitosti Evropské unie.

„Problém střetu zájmů je problém pana premiéra, nikoli naší republiky. Česká republika má problém právě kvůli premiérovi,“ uvedl senátor z Klubu liberální demokracie - Senátor 21 Tomáš Goláň.

Senát usnesení přijal po debatě o programu červnového zasedání špiček členských zemí EU. Babiš se z jednání horní komory omluvil, na sociálních sítích zveřejňoval fotografie z návštěvy Baťova kanálu.

12.června 2019 v 09:58, příspěvek archivován: 12.června 2019 v 12:58

Začínáme výjezd. Téma doprava a sucho. Já, ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministr životního prostředí Richard Brabec. První zastávka. Přístav Petrov, Baťův kanál. Cíl je do čtyř let prodloužení splavnosti o 20 kilometrů do Hodonína a Kroměříže. https://t.co/ds8mM9G4BR

„Senát pravděpodobně nemá co na práci, tak teď vytváří nějakou strukturu, která na to nebude mít žádný vliv, jsou to jenom politické projevy. Senát je tradičně proti vládě. Cokoliv bychom my řekli, že dáme do (brněnského) nádraží 50 miliard, tak oni budou proti. Takže je to jenom pokračování té atmosféry, která tu je vyvolávána některými politiky a některými aktivistickými novináři,“ reagoval Babiš na počínání senátorů při návštěvě jižní Moravy.

V Senátu neměl jen kritiky. Proti návrhu usnesení vystupoval lidovec Jiří Čunek, podle kterého by se domácí problémy měly řešit doma. Návrh označil za sebemrskačství. „Každý se snaží vyhrát tu domácí politiku na tom, že způsobí, řekněme, mnohdy faul celé České republice,“ uvedl.

Senátoři chtějí komisi k evropským auditům k Babišovi

Zřízení dočasné komise Senátu k návrhům auditních zpráv Evropské komise, které konstatují střet zájmů premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana ze sociální demokracie, navrhly dva největší senátní kluby - Starostové a nezávislí a ODS.

Místopředseda ODS Miloš Vystrčil

ODS chce, aby komise zajistila objektivní posouzení informací ohledně auditu Evropské komise. „Výsledkem práce komise, která by měla objektivně posoudi informace v návrhu auditních zpráv, by měla být zpráva, která bude přednesena na půdě Senátu a ten k ní zaujme stanovisko,“ řekl šéf sentáního klubu ODS a místopředseda strany Miloš Vystrčil.

Starostové a nezávislí vyzvali ministra Tomana, aby zveřejnil předběžný návrh auditní zprávy o dotacích do zemědělství. Chtějí také, aby Senátu celou věc objasnil zástupce Státního zemědělského intervenčního fondu.

„Máme jako senátní klub pozitivní postoj k iniciativě Milion chvilek pro demokracii a podpoříme i vznik senátní komise. Pokud by měla byť o jediný den urychlit demisi vlády Andreje Babiše, má její vznik smysl,“ řekl předseda senátního klubu KDU-ČSL Petr Šilar.

Pro senátní komisi bude i klub Babišova hnutí ANO

Vytvoření komise podpořila tak trochu překvapivě jménem senátního klubu ANO předsedkyně klubu ANO Zdeňka Hamousová. „Komise nemá vyšetřovací charakter,“ uvedla Hamousová s tím, že komise si bude moci přizvat například zástupce Ministerstva pro místní rozvoj.

„Budeme se moci vyjádřit k tomu, o čem všichni mluví, ale málokdo to ještě viděl,“ řekl senátor zvolený za ANO Ladislav Václavec, který má být jedním ze členů komise.

Z návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle něhož je Babiš ve střetu zájmů, má dál na firmu vliv a současně má jako předseda vlády vliv také na použití unijních peněz, vyplývá, že by měl holding Agrofert vracet 451 milionů korun. Tolik získal na dotacích od jara 2017, kdy začala v Česku platit novela zákona o střetu zájmů. Kvůli novele Babiš převedl své firmy spadající pod Agrofert, do svěřenských fondů. Podle předběžného auditu Evropské komise tím ale český premiér střet zájmů nevyřešil.

Schůzka se zástupci Milionu chvilek pro demokracii

„My nejsme spokojeni s tím, jak jsou zatím ty zprávy předkládány, nebo nepředkládány veřejnosti,“ uvedl místopředseda Senátu Jan Horník z klubu Starostů a nezávislých, který v úterý jednal se zástupci iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Ta pořádá protesty, při nichž požaduje odstoupení premiéra Andreje Babiše.

Zatím největší minulý týden zaplnil Václavské náměstí a podle Mikuláše Mináře z Milionu chvilek pro demokracii dorazilo 120 tisíc lidí. Babiš reagoval, že neodstoupí a že na centrálních pražské náměstí bylo lidí méně.

„Míč, který byl vykopnut na Václavské náměstí, jsme zvedli“

Dočasná komise Senátu k návrhům auditních zprávě má být dvanáctičlenná a jejím předsedou se má stát člen senátního klubu ODS Zdeněk Nytra.  Čas na práci bude mít do konce ledna příštího roku.

Jan Horník, senátor a starosta Božího Daru.

„Míč, který byl vykopnut na Václavském náměstí, jsme zvedli,“ řekl Jan Horník. Za každý senátní klub mají být v komisi k auditním zprávám Evropské komise dva zástupci.

O zřízení komise rozhodne Senát ve čtvrtek, ale že bude ustavena, je jisté vzhledem k tomu, že to podporují kluby v horní komoře parlamentu.

Pětice opozičních stran - ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN - zvažuje vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, ale před tím vyzvala ČSSD a SPD Tomia Okamury, aby jasně řekly, za jakých okolností by byly ochotny s povalením vlády pomoci.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...