Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nouzový stav na žádost krajů je protiústavní, napsal Vystrčil Babišovi

  12:41aktualizováno  20:28
Předseda Senátu Miloš Vystrčil označil v otevřeném dopise vládě opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny za protiústavní. Týká se to podle něj i případu, kdy o nouzový stav požádají hejtmani. Hejtmani po nedělním jednání s vládou požádali o to, aby kabinet vyhlásil nový nouzový stav kvůli covidu-19 na 14 dní.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na ustavující schůzi horní komory v novém funkčním období. (11. listopadu 2020) | foto: ČTK

Dosavadní nouzový stav skončí v neděli o půlnoci. Jeho prodloužení totiž Sněmovna hlasy opozice tento týden odmítla. Podle Aktuálně.cz Vystrčil shání podpisy pro ústavní stížnost na vyhlášení nového nouzového stavu a už se mu hlásí kolegové.

„Zruší-li Poslanecká sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužení, nesmí vláda bezprostředně rozhodnout o vyhlášení obdobného nouzového stavu dalšího. V takovém případě by se totiž kontrolní působnost Poslanecké sněmovny vyprázdnila. Poslanecká sněmovna by sice vždy mohla nové vyhlášení nouzového stavu zrušit, ale vláda by mohla o jeho znovuzavedení chtít opětovně rozhodnout,“ píše Vystrčil v otevřeném dopise. 

Upozornil kabinet ANO a ČSSD, že právní řád nabízí řadu prostředků pro boj s epidemií, aniž by při tom bylo nutné „obcházet či pošlapávat ústavní pořádek“.

Vystrčil napsal, že zákon o bezpečnosti ČR jednoznačně svěřuje rozhodování o trvání nouzového stavu překračujícího délku 30 dnů Sněmovně. Pokud kabinet vyhlásí nouzový stav znovu, mohou ho poslanci zrušit. 

„Ale vláda by mohla o jeho znovuzavedení chtít opětovně rozhodnout. Zásadní rozhodnutí o trvání nouzového stavu by se tak v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti přesunulo do rukou vlády, která z nouzového stavu těží mimo jiné výrazným rozšířením toho, co vše může,“ uvedl předseda Senátu.

Na situaci nic nemění ani ustanovení, které kabinet využije. Podle krizového zákona totiž může hejtman pro celý kraj nebo jeho část vyhlásit stav nebezpečí. Pokud není možné účelně odvrátit hrozbu v tomto stavu, má podle předpisu neprodleně požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu. 

Žádost hejtmanů nepřebije Sněmovnu

„Je zřejmé, že příslušné ustanovení zákona se vztahuje na situaci, kdy v zemi nouzový stav není, a ukáže se potřeba jej mít. V ČR však nouzový stav trvá už od října,“ podotkl Vystrčil.

Předpisy podle něj rozhodně nelze vykládat tak, že vláda může obejít vůli Sněmovny. „Žádost hejtmanů vůli Poslanecké sněmovny ‚nepřebije‘,“ dodal. Právní řád v ČR nabízí řadu prostředků, jak s pandemií bojovat, aniž by při tom bylo nutné obcházet či pošlapávat ústavní pořádek, doplnil. 

Všichni hejtmani se v neděli dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu. Konkrétně se dohodli na prodloužení o dva týdny. Někteří hejtmani žádali vládu o úpravy opatření proti šíření nemoci covid-19. Změny opatření bude vláda s kraji konzultovat. 

Asociace krajů v prohlášení po jednání sdělila, že od pondělí by mělo být zrušeno omezení úředních hodin institucí veřejné správy, od 1. března by se měly děti začít vracet do škol a stát by měl zajistit testování ve firmách.

Za nejlepší cestu ke zvládnutí epidemie považuje konsensuální přijímání klíčových rozhodnutí za spolupráce koalice i opozice. Premiéra Andreje Babiše a ministry důrazně vyzval k jednání.

K vyhlášení nového nouzového stavu je nutná nová situace

Podle ústavního právníka Jana Wintra nové vyhlášení nouzového stavu vládou by bylo v současné situaci v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti ČR. Potvrzuje tak slova předsedy Senátu. Podle něj by to bylo evidentním obcházením Sněmovny. 

Nový nouzový stav lze podle něj vyhlásit, až pokud nastane nová situace, tedy například zhoršení pandemie. Do té doby má stát aktivně chránit občany mimořádnými opatřeními ministerstva zdravotnictví, případně vyhlášením stavu nebezpečí v jednotlivých krajích podle krizového zákona. Obdobný názor má i další ústavní expert Jan Kysela.

Ústavní zákon o bezpečnosti ČR stanoví, že vláda může vyhlásit nouzový stav maximálně na 30 dnů a že jej lze prodloužit pouze po souhlasu Poslanecké sněmovny. Sněmovna ve čtvrtek souhlas s dalším prodloužením odepřela, a nouzový stav tak skončí 14. únorem. „Kdyby šlo ustanovení zákona vykládat tak, že vláda pokrčí rameny a vyhlásí nouzový stav nový, činí to tuto právní úpravu nepoužitelnou,“ podotkl Wintr.

Nouzový stav tedy podle něj nelze za těchto okolností prodloužit ani vyhlášením nového. „Vláda by Sněmovnu vůbec nepotřebovala. Takový výklad by byl hloupý a proti duchu článku 6 zákona,“ uvedl.

To, že ústavní zákon nové bezprostřední vyhlášení nouzového stavu výslovně nezakazuje, není podle Kysely podstatné. „Ústavní předpisy upravují zmocnění, ne zákazy. Těžko očekávat, že ústavní zákon o bezpečnosti ČR stanoví nutný souhlas k prodloužení a současně výslovně zakáže vyhlásit nový stav den po uplynutí předchozího, když skončil v důsledku nevůle Poslanecké sněmovny,“ napsal.

S Wintrem se shodl i na tom, že vláda se může k nouzovému stavu vrátit, pokud se ukáže, že stav nebezpečí a kompetence ministerstva zdravotnictví nestačí. „Teď by to bylo obcházení ústavního zákona o bezpečnosti. Navíc je možné upravit zákony tak, aby lépe sloužily,“ dodal Kysela.

Podle něj situaci nepomůže ani to, že o nouzový stav požádají hejtmani. „Že to chtějí hejtmani, není dostatečně nová situace pro vyhlášení nouzového stavu,“ reagoval Wintr. „Nebezpečí je pořád totožné - tedy že hrozí pandemie,“ upozornil.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...