Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kornatění cév, cukrovka, vysoký tlak. Nemoci z obezity mají už i děti

  19:50
Ve společnosti přibývá dětí, kterým chybí přirozený pohyb. Následkem je často obezita, která na sebe váže další zdravotní problémy. Nejčastěji jde o kožní potíže, ortopedické problémy nebo zvýšený krevní tlak. Některé případy jsou ale mnohem vážnější. Děti tak trpí nemocemi typickými pro seniory - kornatěním cév nebo cukrovkou.

Ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Čtrnáctiletá Jana se od svých pěti let potýká s vysokým krevním tlakem. Ale léky se tak malým dětem předepisují jen obtížně, lékař proto s Janou řešil hlavně změnu životního stylu. Dívenka byla totiž velmi obézní. Jenže ona i její rodina s lékařem spolupracovaly jen někdy. Na doporučení nedbaly, z lázní, kde měla zhubnout, ji rodiče odvezli záhy poté, co se jí začalo stýskat.

V devíti letech se však Janě začalo zvětšovat srdce a rozšiřovat stěny v levé komoře a dostala první léky. Zdravotní potíže vyvrcholily tím, že jako mladinká dospívající byla opakovaně hospitalizována a ve 13 letech jí lékaři potvrdili cukrovku II. typu. Dnes podstupuje masivní léčbu v kombinaci s léky na tlak. Obézní je ovšem dál, při 154 centimetrech váží 80 kilogramů.

Dětská obezita v čase

V minulých letech se však v Česku odehrál ještě jeden příběh. Osmnáctiletý hoch zemřel na nezvladatelné komplikace v souvislosti s monstrózní obezitou. Selhávaly mu plíce. 

Chlapec trpěl takzvaným Pickwickovým syndromem, u kterého právě kvůli obezitě dochází k hypoventilaci – to lze přirovnat k výšlapu ve vysokohorském prostředí. Při nedostatku kyslíku se začnou tvořit červené krvinky, a pokud jich je moc, srážejí se. Mladík tak zemřel na následky trombózy obou nohou. Příčinou byla obezita, protože při 160 centimetrech vážil víc než 130 kilogramů.

Příběhy obou mladých lidí jsou však spíš výjimkou, tak vážné komplikace většina obézních dětí nemá. Nejvíc trpí kožními potížemi, kdy vlivem tření kůže vznikají v místech zapářky plísně, mají ortopedické problémy či vysoký tlak. 

Paradoxně si tak za dohledu rodiny zakládají na potíže do budoucna. „Daní jsou cévní změny. V raném dospělém věku 30 či 35 let už mohou být zásadní. Jsou to první stadia aterosklerózy, tedy ukládání tuků pod výstelku cév,“ vysvětluje dětský lékař a kardiolog z České obezitologické společnosti Bohuslav Procházka.

Nadváha a obezita českých dětí podle věku (v procentech)

Při řešení obezity se však u dětí a dospívajících nikdy kvůli vývoji nenasazuje redukční dieta. Navrhují se režimová opatření, tedy pomalu hubnout, jinak se stravovat a hýbat se.

„Obezita není problém dítěte, ale celé rodiny. Musí začít fungovat spolu, jezdit na kole, chodit na procházky, všichni se lépe stravovat,“ vysvětluje Procházka. Kromě zčásti vrozených dispozic se totiž na obezitě dětí podílí i „dědičnost rodinného talíře“.

Nezdravý životní styl: Tlustý král Jiří z Poděbrad

Obezita není jen nemocí moderní doby. K tlouštíkům patřil i „husitský král“ Jiří z Poděbrad (1420–1471). 

Antropologický průzkum jeho ostatků ukázal, že trpěl velkou vodnatelností a obezitou způsobenou patrně poruchou látkové výměny. Měl i velký žlučový kámen. 

Jiří z Poděbrad zemřel v nedožitých 51 letech údajně na nemoc jater a ledvin způsobenou nezdravým životním stylem, tedy typickou nemoc dnešních moderních lidí.

K tomu přibývá dětí, kterým chybí přirozený pohyb. Kde se dřív vyšlo po schodech, je výtah, rodiče děti vozí do školy, na kroužky i sport.

Dle dat studie Zdraví dětí z roku 2016 je bez pohybu téměř pětina dětí. „Je však i mnoho těch, které mají normální BMI (ukazatel vypočítaný poměrem hmotnosti a výšky s ohledem na pohlaví a věk, pozn. red.) a hmotnost, ale přitom mají nadváhu, protože nemají žádnou svalovou hmotu. To je takzvaná utajená obezita,“ doplňuje Procházka. 

Navíc obezita je i psychosociální problém. Tlak okolí někdy vede dítě k depresím, protože se s ní potýká nejvíc v citlivém období dospívání, kdy se formuje i sexualita.

U chlapců vyšší hmotnost stoupá až do třinácti let, u dívek vrcholí v devíti, u obou pohlaví přetrvává minimálně do 17 let.

„Obezita dívkám urychluje nástup menstruace do jedenácti let a z chlapců dělá (ne)muže s utopeným pohlavím v tuku a velkými prsy,“ vysvětluje obezitolog Zlatko Marinov. „Osmdesát procent dětí s nadváhou ji převede do dospělé obezity. Stanou se chronicky obézními se závažnými zdravotními následky,“ dodává.

Chybějí data

V péči o obézní děti by mohla už příští rok přijít ještě další změna. Znovuzavedení antropologických výzkumů, které se v Česku prováděly každých deset let od roku 1951 na vzorku desetitisíců dětí. Poslední se uskutečnil v roce 2001. Díky tomu lékaři věděli, jak současná populace vypadá, zda děti vyrůstají v normě, upravovaly se růstové grafy. 

Jak se vyvíjí počet dětí s nadváhou a obezitou

„Dnes nemáme ucelená data, ale je příslib, že by se snad povedlo prostředky na průzkum najít. Nesmírně bychom to přivítali,“ vysvětluje člen sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti JEP obezitolog Jan Boženský.

Obezita jsou i peníze, podle náměstka Všeobecné zdravotní pojišťovny Davida Šmehlíka vyjdou výdaje na léčbu rozvinutých onemocnění souvisících s obezitou na desítky až stovky milionů korun ročně.

Dítě musí být na léčbu obezity zralé

Psychoterapeutka Jana Divoká se cíleně věnuje obézním dětem

Dítě je nešťastné, začíná mít problémy ve škole. Ústrky a posměšky spolužáků často vedou k úzkostem, někdy i k sebepoškozování. Obezita totiž není jen problém těla. „Obézní děti jsou častěji vystrkované z kolektivu, který jim dává najevo, že jsou vadné, a to i víc než tělesně handicapovaným,“ říká psychoterapeutka Jana Divoká, která se obézním dětem cíleně věnuje.

Jak samy děti vnímají svoji váhu?
Málokterému dítěti je to jedno, a pokud ano, je to spíš u chlapců. Společnost na ně tolik netlačí kvůli vzhledu jako na dívky, u nichž se předpokládá, že budou štíhlé a krásné. Obézní děti mívají nízké sebevědomí, spíš si myslí, že zhubnout nezvládnou. Bývají v kolotoči, kdy se jim to jednou povede, jednou ne.

Proč se jim nedaří zhubnout?
Jídlo je základní lidská potřeba, představte si pyramidu lidských potřeb, jídlo je na základně. Uprostřed jsou blízkost, bezpečí a přijetí. A nahoře je sebepřesah. Když však máme nějakou díru v životě, saháme k primárním potřebám, jako bychom ji chtěli „zaplácnout“. A teď si představte, že dítěti vezmete to jídlo a ono už díru nemá čím nahradit. Navíc nezhubne ze dne na den. A vydržet to, než zhubne, aby to ti druzí viděli, není lehké. Většinou se pak naučí reagovat bojem, utíkají, stahují se do sebe nebo se vztekají či jsou agresivní.

Hrozí u obézních dětí víc riziko sebepoškozování?
Sebepoškozování je v současné době, co vím od dětí, velký fenomén, který se mezi nimi předává ve stylu, jestli ti je blbě, řízni se a uleví se ti. To je veliká kapitola, kdy toto používá dítě jako úlevnou metodu místo jídla. Děti v tu chvíli potřebují adrenalin a většinou tehdy, kdy se cítí ohroženy, jsou v přetlaku a nevědí, co dělat. Většinou se nechtějí zabít, ale může se stát, že to přeženou. Nadváha snižuje sebevědomí, a když je sebeúcta poškozená, s dítětem se musí pracovat.

Jak to děláte?
Jde to pomalu a většinou zkusíme metodu postupných kroků. Musíme si i vyjasnit, jestli na to je dítě připravené, abychom neudělali ještě větší paseku. Pracuje se na motivaci, dohodneme se na malém úkolu, že se třeba změní snídaně. Pracujeme i rodinně a na podpoře sebeúcty.

Které děti hubnou nejlépe?
Závisí to na věku, rodině, na hloubce problému a vyzrálosti dítěte. Vysledovali jsme, že dobře na režimová opatření reagují holčičky už kolem 13. roku, motivace je oblečení a líbit se klukům. S věkem rostou morálně volní vlastnosti, uvědomují si problém a umějí s jídlem nakládat. U chlapců to bývá v době přechodu ze základní na střední školu. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...