ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tvůrce neonacistického serveru nechal terorizovat židovku, teď musí platit

  • 32
Američanka Tanya Gershová celé měsíce čelila záplavě výhrůžných a urážlivých vzkazů ze strany tamních nacionalistů. K zastrašování židovky je navedl zakladatel jejich oblíbeného serveru Daily Stormer Andrew Anglin. Ten by jí nyní za to měl zaplatit 14 milionů dolarů (přes 317 milionů korun). V pondělí o tom rozhodl soud v Montaně.

První výzva k obtěžování realitní makléřky Gershové se na neonacistickém serveru objevila v prosinci 2016. „Jste připravení na starou dobrou bouři trolení? Protože ano – už je čas, lidi,“ napsal tehdy Anglin.

Od holokaustu uběhlo příliš mnoho času, říká expert o vzestupu antisemitismu

Jeho fanoušci z řad bílých nacionalistů a neonacistů rozkaz splnili. Gershovou zasypali stovkami textových zpráv, e-mailů, příspěvků na sociálních sítích, telefonátů i vzkazů v hlasové schránce. 

V mnohých jí, jejímu muži i dvanáctileté dceři vyhrožovali smrtí, v dalších jí zase vmetli, že měla „zmizet během holocaustu“. Někteří jí poslali jen nahrávku střelby. „Řekněte jim, že jste znechuceni jejich židovskou agendou,“ radil svým čtenářům Anglin.

Američanka se v očích neonacistů „provinila“ tím, že vyhrožovala matce jednoho z předních nacionalistů Richarda Spencera. Ten například po zvolení Donalda Trumpa prezidentem vyzval své příznivce, aby „pařili jako v roce 1933“, tedy jako v době, kdy se k moci dostal nacistický vůdce Adolf Hitler. 

Richard B. Spencer, jeden z vůdců tzv. alternativní pravice v USA (18. listopadu 2016)

„Do předchozí generace byla Amerika bílou zemí určenou pro nás a naše potomky. Je to náš výtvor, naše dědictví a patří nám,“ prohlásil také Spencer

Spencerova matka Sherry vlastnila dům ve městě Whitefish v Montaně a když se názory jejího syna dostaly na veřejnost, začala zažívat nepříjemnosti. Někteří z jejích podnájemníků podle deníku The Washington Post třeba zvažovali protest před domem. Když se o něm dozvěděla Gershová, spojila se se známými žijícími v domě. 

Pak jí zavolala samotná Sherry Spencerová a požádala ji o radu. Makléřka jí podle svých slov poradila, aby dům prodala, peníze věnovala některé nadaci a veřejně odsoudila synovy postoje. Spencerová s tím údajně neměla problém, pak ovšem změnila názor a na internetu tvrdila, že ji Gershová nutí, aby prodala svůj dům. 

„Chtěla jsem vzbudit děti a utéct“

O den později už na Daily Stormeru vyšel text s titulkem: „Židé obtěžují a vydírají matku Richarda Spencera – přistupte k akci!“ A pak ještě tři desítky dalších i s telefonním číslem Gershové a jejích blízkých. Anglin také minimálně jednou navrhl, že by se u ženy mohli zastavit a „říct jí to osobně“.

Gershová kvůli nepřestávajícím útokům na ni i její rodinu začala trpět psychickými problémy a záchvaty paniky, klesly jí také příjmy. Svých problémů se navíc neuměla zbavit vzhledem k tomu, že výhrůžky stále a stále přicházely.

Řekové se baví novou únikovou hrou na motivy holokaustu. Židé jsou zděšeni

„Byla jsem tak vyděšená, že už jsem neuměla myslet jasně. Mluvili jsme doma o tom, že uprostřed noci vzbudíme děti a těm náckům utečeme,“ popsala.

Následující soud probíhal v Anglinově nepřítomnosti, protože ten se odmítá vrátit do Spojených států a tvrdí, že už není americký občan. Kde nyní žije, není jasné. Podle listu The Washington Postu se však možná zdráhá vrátit i proto, že Gershová není jediná, která ho kvůli příspěvkům na Daily Stormeru zažalovala. 

Už dříve soud rozhodl, že má Anglin zaplatit 1,4 milionu dolarů (téměř 32 milionů korun) muslimskému komikovi Dean Obeidallah za to, že ho označil za strůjce teroristického útoku na předloňském koncertě zpěvačky Ariany Grande. Nyní by měl Anglin zaplatit mnohem víc. 

Antisemitismus v Evropě je neúnosný, mladí židé chtějí houfně emigrovat

Soud v Montaně v pondělí rozhodl, že Gershové dluží 14 milionů dolarů (přes 317 milionů korun). Soudce Jeremiah C. Lynch mužovo jednání okomentoval jako „obzvláště hrozné a hanebné“, píše stanice NBC News.

Že makléřka peníze skutečně dostane, ovšem není vůbec jisté. Lynchův rozsudek je totiž jen doporučení, které musí schválit ještě soud vyšší instance v Montaně. O peníze však Gershové údajně nejde. Jde o poselství, že „když někoho terorizujete, bude to mít své následky“. „Chtěla jsem zajistit, aby se už nikomu dalšímu nestalo to, co mně,“ uvedla.

Anglin se ke svému trestu nevyjádřil. Místo toho podpořil prezidenta Trumpa, který čelí kritice za rasistické poznámky vůči čtyřem demokratickým kongresmankám. „To je ten druh bílého nacionalismu, kvůli kterému jsme ho zvolili,“ prohlásil podle britského deníku The Guardian.

Tanya Gershová:

11.července 2019 v 23:17, příspěvek archivován: 16.července 2019 v 13:45

Happening now: “There will be serious consequences if you terrorize people. It’s time we send this message and it’s time they listen.” Tanya Gersh giving statement after evidentiary hearing in Gersh v. Anglin. #nbcmontana #mtnews https://t.co/ToKx8fCXWE


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video