Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Venezuelané vyšli do ulic na podporu Guaidóa, Maduro je ochotný jednat

  16:40aktualizováno  22:58
Ve venezuelských ulicích se ve středu shromáždily tisíce lidí. Občané tak přišli podpořit Juana Guaidóa, samozvanou hlavu státu a opozičního lídra. Podle ruské agentury Ria Novosti je venezuelský prezident Nicolás Maduro díky mezinárodním prostředníkům připraven s opozicí vyjednávat. O tom, kdo rozhovory zprostředkuje, se podle něj brzy rozhodne.

Davy odpůrců prezidenta Nicoláse Madura se ve středu shromáždily v Caracasu a dalších velkých městech Venezuely, aby podpořily opozičního lídra Juana Guaidóa, který se minulý týden prohlásil za úřadující hlavu státu.

Tisíce lidí se začaly v ulicích scházet v poledne místního času k poklidným protestům s cílem nevyvolat zásah bezpečnostních složek. Lidé podle webu deníku El Nacional zaplnili ulice na řadě míst Caracasu, ale i například ve městě San Antonio de los Altos ve státě Miranda jižně od metropole. Kromě stovek venezuelských vlajek se v jejich rukou objevovaly transparenty jako „Pryč s diktaturou“ či „Guaidó prezident“.

„Mysleli si, že se dnes nechá venezuelský lid zastrašit, že rozesejí strach, ale my jsme v ulicích a v sobotu se vrátíme,“ řekl Guaidó během jedné z demonstrací před caracaskou univerzitou UCV s odkazem na plánovaná víkendová shromáždění.

Zhruba po dvou hodinách se za zpěvu venezuelské hymny protestující pokojně rozešli.

Maduro po sankcích přišel i o účty v bankách. Rusové se bojí o své peníze

Podle ruského velvyslance v Caracasu Venezuela Rusko nepožádala o přímé zprostředkování dialogu s opozicí. Rusko považuje Madura za legitimního prezidenta Venezuely, i když se prezidentem prohlásil Guaidó. 

Za ním stojí několik západních států, které stejně jako venezuelská opozice zpochybňují spravedlivost loňských prezidentských voleb. Ruský velvyslanec hodnotí situaci ve Venezuele jako „obecně stabilní“, i když Guaidova snaha vystupňovat protesty je podle něj znepokojivá.

Nově jmenovaný americký zvláštní zmocněnec pro Venezuelu Elliott Abrams ve středu varoval Madura, aby se nedopouštěl jakýchkoli akcí vůči Guaidóovi. „Režim proti němu nějakou dobu nezasáhl a já doufám, že je to proto, že uznávají, že má podporu velké většiny Venezuelců a že by to od režimu byl extrémně pošetilý krok,“ řekl Abrams podle agentury Reuters.

Nejvyšší soud, který je na straně Madura, Guaidovi nechal obstavit účty, zakázal mu vycestovat a vede vyšetřování, které by mohlo vést k zatčení vůdce opozice.

Maduro v rozhovoru řekl, že příkaz k zatčení jeho soka zatím vydán nebyl. Obvinil také amerického prezidenta Donalda Trumpa z toho, že dal kolumbijské vládě pokyn jej zavraždit.

Poslal Trump svoje katy?

„Donald Trump vydal bezpochyby příkaz zabít mne. Řekl o to kolumbijské vládě a kolumbijské mafii. Jestliže se mi někdy něco stane, pak odpovědnost ponese Donald Trump a kolumbijský prezident Iván Duque,“ prohlásil Maduro.

Spekulace o možném vojenském plánu Spojených států se šíří od pondělka, kdy se bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton objevil na briefingu s poznámkami, v nichž stálo „pět tisíc vojáků do Kolumbie“.

Zatímco Guaidó chce vést Venezuelu k demokracii a novým prezidentským volbám, Maduro řekl, že příští prezidentské volby budou roku 2025, tedy v řádném termínu. „Zvítězil jsem ziskem 68 procent hlasů, legitimně. Přejí-li si imperialisté nové volby, ať počkají do roku 2025,“ řekl.

Prezident mluvil také o domácí ekonomice, již se prý vláda snaží stabilizovat. Venezuela čelí vážným ekonomickým problémům, avšak Maduro ujistil, že jeho země splní své povinnosti vůči věřitelům. USA tento týden uvalily sankce na venezuelskou státní ropnou společnost PDVSA, což Maduro v rozhovoru označil za nelegální a za „nejšílenější“ Boltonovo rozhodnutí.

Na ruské podpoře

Rusko Venezuelu ekonomicky podporuje, podle Reuters jí od roku 2006 poskytlo půjčky v hodnotě 17 miliard dolarů (384 miliard korun). Podle úterních zpráv také do Caracasu dorazil boeing ruské společnosti Norwind. Spekulovalo se o tom, že má evakuovat venezuelskou vládu nebo odvézt do Ruska dvacet tun zlata. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu řekl, že takovou informaci nemá. Ujistil také, že je Rusko připraveno pomoci situaci ve Venezuele uklidnit.

Jsou opuštěné a jsou jich tisíce. Venezuelané emigrují, aby uživili děti

Guaidó ve středu vyzval Evropskou unii, aby proti Madurovu režimu zavedla sankce. „Žijeme v diktatuře a je třeba vyvíjet tlak. Je to zkorumpovaný režim, potřebujeme více sankcí ze strany EU, tak jak se rozhodly Spojené státy,“ citoval Guaida německý Bild.

Maduro také řekl, že navzdory všemu je ochoten setkat se s Trumpem „kdekoli si to bude přát“, avšak dodal, že to není pravděpodobné, protože Trumpovi poradci se tomu budou snažit zabránit. Jeho rozhovory s opozicí prý podporuje Mexiko, Uruguay, Bolívie, Rusko, Vatikán a několik evropských zemí, které nejmenoval.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...