Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Chlapec roky jedl jen hranolky a chipsy. Přišel o zrak, tělu chyběly vitamíny

  • 215
Sedmnáctiletý britský chlapec, který od konce základní školy nejedl nic jiného než smažené hranolky a chipsy, přišel nevratně o zrak. Po letech nezdravé stravy trpěl nedostatkem vitamínů, demineralizací kostí a silnou podvýživou. Experti v souvislosti s tím varují před riziky jednostranné stravy. Nedostatek vitamínů hrozí také veganům.

Adolescent navštívil praktického lékaře naposledy ve čtrnácti letech, protože se cítil unavený a nemocný. Kvůli nedostatku vitaminu B12 mu lékař doporučil vhodné doplňky stravy a zlepšení životosprávy. Chlapec ale jeho doporučení nedbal, způsob stravování nezměnil a vitamíny nebral.

O tři roky později se ocitl s progresivní ztrátou zraku na oční klinice v Bristolu. „Jeho strava se v podstatě skládala jen ze smažených hranolků. A ke svačině si dával brambůrky od značky Pringles. Jen velmi zřídka si dal plátek bílého chleba nebo šunky. Nejedl ovoce ani zeleninu,“ popisuje oční lékařka Denize Atanová, která o chlapce v nemocnici pečovala.

Veganská strava může být hazard se zdravím, tvrdí expertka na výživu

Podle ní měl k některým druhů jídla averzi, a tak se hranolky a chipsy staly postupně jediným jídlem, které dokázal pozřít. Lékaři zjistili, že chlapec má  nedostatek vitamínů B12 a D. Chyběly mu i minerály, nejvíce měď a selen.

Navzdory nezdravému stravování mladík neměl nadváhu ani podváhu, trpěl ale závažnou podvýživou. „V jeho kostech se rapidně snížil obsah minerálů, což je u chlapce jeho věku opravdu šokující,“ říká Atanová pro server BBC.

Lékaři sice pacientovi okamžitě nasadili vitamínové doplňky a svěřili ho do péče dietologa a psychiatra. Z hlediska ztráty zraku ale podle nich splňuje kritéria, aby byl registrován jako slepý.

Pokud se nevrátíme k normální stravě, zblázníme se, varuje lékařka

„Ve vidění má přímo uprostřed slepé skvrny. Nebude moci řídit auto a bude pro něj velmi obtížné číst, sledovat televizi nebo rozeznat tváře. Může se alespoň sám pohybovat, protože mu zůstalo periferní vidění,“ vysvětluje Atanová.

Chlapcovo onemocnění se nazývá nutriční optická neuropatie a podle odborníků se dá léčit pouze za předpokladu, že se zachytí v raném stádiu. Pokud však zůstane dlouho bez adekvátní léčby, nervová vlákna ve zrakovém nervu umírají a poškození zraku se stane nevratným.

Ačkoli jsou podobné případy velmi vzácné, podle Atanové by si měli být rodiče vědomi možného poškození, které může způsobit jednostranná strava. Nedostatek vitamínu B12 a s tím spojené problémy se zrakem hrozí podle odborníků také veganům, kteří by proto měli užívat vhodné doplňky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video