Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak prožít svátky a nezešílet. Vánoce budou náročnější, tvrdí psychiatři

  14:04
Americká psychiatrická asociace (APA) provedla průzkum mezi více než 2 000 dospělými. Až 41 procent z nich uvedlo, že vánoční svátky jsou pro ně stresující a že u nich v tomto období narůstají obavy. Někteří z nich dokonce očekávají, že stres se u nich proti loňskému roku ještě navýší. Odborníci proto dali dohromady seznam doporučení, jak se stresu během svátků vyhnout.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Toto roční období může být tak hektické, až se zdá, že přetížení je nevyhnutelné. Důvodů je mnoho: společenské povinnosti, starosti s dárky, napětí v rodině, problémy s cestováním, finanční obavy... Seznam by mohl pokračovat, píše list The New York Times (NYT).

Naordinujte si pohodu. Máme deset tipů na klidný advent

„Pokud si naložíte přespříliš a vyvolá to u vás chuť zařvat, možná by bylo lepší si nejprve nastavit hranice,“ říká terapeutka Nedra Gloverová Tawwabová. Nejprve si určete, co je důležité,“ říká.

„Podívejte se na úkoly ve svém kalendáři a rozhodněte se, kolik času a energie jste ochotni věnovat každému z nich,“ radí psycholožka Afton Kapuscinská. Jakmile máte priority srovnané, musíte se naučit říkat ne.

Napětí jako tradice

Pro některé z nás je rodinné napětí samostatnou sváteční tradicí. Sociolog Karl Pillemer proto navrhuje několik pravidel. „Připomeňte si, že rodinná setkání nejsou příležitostí k tomu, abyste někoho napravovali,“ říká odborník.

Je lákavé zabrousit do složitých nebo osobních témat, ale vyhněte se tomu, abyste sváteční jídlo využili k přesvědčování rodičů, že se lépe mají starat o své zdraví. Pokud jde o vypjaté politické diskuse, položte si otázku, zda je nějaká šance změnit postoje a myšlení druhých. „Pokud je odpověď záporná, nezapojujte se,“ dodává sociolog.

Když vás vášnivá debata nebo stresující rodinná situace zláká, zkuste přijmout strategii nedostatečné reakce. Místo okamžité odpovědi sledujte, co vaši blízcí dělají a jak se cítíte. „Můžete si představit, že jste výzkumník, který sleduje vývoj interakcí vaší rodiny, spíše než někdo zainteresovaný do dramatu,“ upozorňuje psycholog. Podle Pillemera je také důležité dopřát si fyzický odstup.

Kupovat jenom to, co si můžete dovolit

Ekonomická situace způsobila, že letošní svátky jsou pro některé obzvláště stresující. Přesto je možné prožít smysluplný a nezapomenutelný konec roku. Finanční kouč Rick Kahler navrhuje, abyste si udělali čas a zamysleli se nad tím, co si můžete reálně dovolit. „Jakmile budete mít rozpočet, prodiskutujte se svými blízkými, čeho si v tomto období nejvíce ceníte, a stanovte si priority výdajů na tyto věci,“ radí sociální pracovnice Judith Gruberová.

Jednou z možností, jak ušetřit, je také darovat lidem zážitky místo předmětů. Mezi levné nápady patří uspořádání zimní túry, naplánování výletu do muzea v den, kdy jsou volné vstupenky, pití horké čokolády a bruslení nebo večírek s pečením sušenek či hraním her.

Drahé Vánoce. Na dárky si nejčastěji půjčují lidé, kteří jsou již zadluženi

Opulentní sváteční hostina může pro hostitele představovat obzvlášť velkou finanční zátěž, protože je v ní často zahrnuto mnoho tradic. Abyste omezili náklady, aniž byste ji museli zrušit, finanční poradce navrhuje, aby každý z hostů přinesl nějaké jídlo.

Děti jako stres

Dny volna mohou v některých dětech vyvolat ty nejhorší vlastnosti. „Ale ve skutečnosti to není jejich vina,“ říká sociální pracovnice Carla Naumburgová. Jejich rozvrh a rutina se totiž podle odbornice o prázdninách hroutí. Někteří rodiče tento odklon od řádu vítají, a to je v pořádku. Pokud se ale vaše dítě vymkne kontrole a vás to stresuje, opět nastavte hranice. Někdy stačí jen dodržovat brzký čas na spaní, dokonce i u babičky. Možná také potřebují jít každý den ven a vybít si trochu energie bez ohledu na to, co má zbytek rodiny v plánu. „Děti musí mít rozvrh, i když některé dny jsou vyhrazeny pro poflakování,“ říká Naumburgová.

Během svátků je velký tlak na to, abychom byli společensky aktivní. Také kvůli těmto očekáváním se můžete cítit smutně, zejména pokud jsou vaše sociální sítě plné večírků, na které jste nebyli pozváni, nebo lidí, kteří zřejmě využili sváteční atmosféru tak, jak vy nemůžete.

Nenechte si vzít kouzlo Vánoc. Zakažte si stres, plané sny i citlivá témata

„Omezit používání sociálních sítí je jedním ze zřejmých řešení,“ říká psycholožka Jaime Kurtzová, která provedla rozsáhlý výzkum schopnosti vědomě si všímat především pozitivních zážitků.

„Věnujte také nějaký čas úvahám o věcech, které očekáváte,“ doporučuje Kurtzová. Zeptejte se sami sebe, na co a na jaké tradice se těšíte. Výzkumy ukazují, že pozitivní očekávání vám může pomoci zlepšit náladu a zmírnit stres. Můžete si ale také s někým popovídat o tom, na co se těšíte, pokud vám to přijde přirozenější. Během svátků se snažte vychutnat si toto období. Pomalu a záměrně ukusujte svá oblíbená jídla, abyste si všímali jejich chuti a textury. Zastavte se a oceňte útulnost svého domova. „Stačí pět vteřin a v klidu si uvědomíte, co prožíváte,“ uzavírá psycholožka.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Studenti protestující v USA křičí hesla, kterým sami ani nerozumí, říká Klvaňa

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Traktor je po střetu s vlakem na dva kusy, řidič zničeného stroje se zranil

14. května 2024  15:30

Traktor a osobní vlak se odpoledne srazily u Sovětic na Královéhradecku. Při nehodě se zranil řidič...

A z nebe pršely peníze. Akce tiktokera v Curychu se zvrtla, v davu se zranilo dítě

14. května 2024  15:27

Švýcarský tiktoker Oracle o víkendu vyvolal rozruch v Curychu, když ohlásil, že na tamní louce...

V cele hornoslavkovské věznice hořelo, trojice odsouzených zapálila matraci

14. května 2024  14:53,  aktualizováno  15:26

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

Prima a Nova se domluvily s provozovatelem dalšího úložiště

14. května 2024

Komerční televizní vysílatelé sdružení v Asociaci komerčních televizí udělali další krok k ochraně...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...