Francouzský prezident Emmanuel Macron v Toulouse (16. února 2022) | foto: Reuters

Macron mluvil s Putinem o zastavení invaze. Zelenskyj se do Kremlu nedovolal

  • 79
Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtečním telefonátu vyzval svůj ruský protějšek Vladimira Putina, aby okamžitě zastavil ruský útok proti Ukrajině, uvedl Elysejský palác. Podle něj řekl Macron ruskému prezidentovi, že se vystavil „masivním sankcím“.

Macron uvedl, že rozhovor s Putinem byl upřímný a rychlý. Macron vyzval šéfa Kremlu k zastavení vojenských operací na Ukrajině, protože jej o to požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kterému se s Putinem nepodařilo spojit, napsala agentura Reuters.

Putin poskytl Macronovi „vyčerpávající vysvětlení příčin a okolností“ svého rozhodnutí podniknout speciální vojenskou operaci na Ukrajině, oznámila agentura TASS s odvoláním na komuniké Kremlu.

Telefonát se podle Kremlu uskutečnil z iniciativy Paříže, rozhovor byl otevřený a oba prezidenti se dohodli zůstat v kontaktu. Podle Elysejského paláce mu předcházel telefonický rozhovor Macrona s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Šlo o první přímý kontakt Putina se západním státníkem od ranního zahájení rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu. Francie v současnosti předsedá Evropské unii.

TASS připomněl, že Putin ráno prohlásil, že o vojenské operaci rozhodl na žádost vedení povstaleckých republik v Donbasu, a zdůraznil, že ruské vedení neplánuje okupaci Ukrajiny. Za cíl operace označil demilitarizaci a denacifikaci sousední země, aby nepředstavovala pro Rusko hrozbu.

Ruský postup vyvolal ostrou kritiku v řadě států, které hovoří o bezprecedentním porušení mezinárodního práva a vyhlašují protiruské sankce. Sankční balík ve večerních hodinách přijal mimo jiné summit Evropské unie.

Putin se hájil před podnikateli. K útoku byl donucen, řekl:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video