Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

„Jak pašujeme Ukrajincům vodu a chleba“ a jiné perly ruské propagandy

Ruská televize obrací realitu válečné Ukrajiny. „Nacisti“ brání civilistům odejít, Rusko pomáhá. Jak o invazi informuje oficiální propaganda třetí týden války.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TS

liliputin jede svědomitě podle hitlerova playbooku aneb opakovat tak kolosální lži a tak bezostyšně, že rusové nedokážou připustit možnost, že by jim prezident země dokázal takhle kolosálně a takhle bezostyšně lhát přímo do očí. Takže zbývá, že to musí být pravda.

V ruském podání to navíc znamená lhát ještě o řád víc než jinde ve světě. Ono se to špatně chápe, protože v rusku je a dlouhodobě byla lež v podstatně naprosto standardní forma komunikace. Jsou v tom kovaní mnohem mnohem víc a realita je pro ně mnohem fluidnější. Pro nás mohlo být absurdní, že se lidi za komančů museli v práci sejít na nějaký ideologický schůzi. Někdo pindal komančský hesla, sám to nejspíš považoval za divadlo, drtivá většina ostatních to považovala za divadlo a do značné míry to i vzájemně věděli a hráli ho spolu. My jsme si mohli říkat jak absurdní je v tom žít, ale že musíme, protože máme tu cizí sílu nad námi, která nám to nutí.

Obávám se, že je obrovská chyba si myslet, že rusové to vnímají obdobně. Že uplně stejně vidí co je jasná lež a co je fakt, co je divadlo a co je autentické, a že je to absurdní. Oni prostě po příliš mnoho generací žijí v nekontrastním mixu lží a reality. Mnohem víc jich to opravdu žere a mnohem míň jich to považuje za naprostou absurditu. Pro ně je to normální svět a proto se to nehroutí zevnitř.

Zarážejícím příkladem jsou třeba ty liliputinovy heroický videa, kdy např při cachtání se v jezeře jen tak mimochodem vytáhne antickou amfóru. Člověk, co se dokáže uchýlit k této malé lži, dokáže lhát jakkoli. A rusům je to prostě jedno. U nás by mnohem více lidem blikal červený vikřičník na sítnici a novnináři by to romázli, ale rusům to prostě tak špatné a nebezpečné vůbec nepřijde.

0 1
možnosti
TJ

já to nechápu, jak může v téhle době i v Rusku někdo věřit ? však mají internet, vpn...

1 1
možnosti
Foto

To je standardní ruská informační metoda.

Vzpomeňme z historie koše s jídlem, shazované podle ruských zpráv Rudou armádou na Helsinky v roce 1939. Vděční Finové pak po ministrovi, který tuhle zprávu rozšířil, pojmenovali koktejly, kterými rudoarmejce vítali. Koneckonců stejné vítací koktejly mají pro ruskou armádu připravené i vděční Ukrajinci.

8 0
možnosti
JS

J56a71n 18S39l95o26v29í62k

17. 3. 2022 10:21

Rusové mají propagandou jen vymazané mozky, ale hlupáci u nás, co propagandě věří a slepě jí sdílejí dál, se s vymazaným mozkem už narodili.

6 1
možnosti
JZ

Proti Kremlu, byl Goebbels čučkař. ;-D

7 0
možnosti
RN

Koukám, že novinář v rusku není ani tak zpravodaj, jako spíš spisovatel sci-fi s bujnou fantazií. ;-D

5 1
možnosti
PJ

P95e87t82r 55J60a49h95n

17. 3. 2022 9:50

Falšování informací a překrucování faktů patří ke každému válečnému (nejen) konfliktu. Od zfalšovaných "mrtvých Gruzínců" agenturou Reuters (pořád stejná mrtvola v různých prostředích) po "odvážné záběry" válečných reportérů z první linie třeba z Iráku či Afghánistánu. Tam existovali přesné sazebníky v dolarech za různé druhy akční střelby v "poklidu" zázemí. Už režisér Jiří Weiss vyprávěl, jak po ukončení bojů nahnali odzbrojené Němce zpátky do zákopů a pak točili záběry do filmových týdeníků spojenců. A také je to o osobních zkušenostech redaktorů. Dodnes vidím zděšený výraz blond redaktorky z ČT, kterou nějaký vedoucí redaktor vyslal do Egypta, kde vzrušeně reportovala o po zuby ozbrojených vojácích v ulicích. Dokumentovala to na v pozadí stojících strážných na stanovišti před letištěm v Marsa Alam. Byli tam (a nejen tam) vždycky, i v "dobách klidu" za Mubaraka. ;-)

1 12
možnosti
RV

Jo jo ti novináři co umřeli u Kijeva taky byly v Užgorodě a pro dramatičnost je zastřelili Ukrajinci ...

2 0
možnosti

Obyvatelům Mariupolu pašujeme do jejich obydlí, nemocnic, označených krytů naše mírové rakety a dělostřelecké granáty. Takoví jsme dobráci a oni za to po nás ještě nevděčníci střílí. Co ten fašistický narkoman Putler hulí? To musí být ale matroš!! ;-D;-D;-D;-D;-D [UA]

13 1
možnosti
AP

Už ta uvodní fotka je paskvil. Na PC stolku je televize s Putinem a na koženém fotelu sedí baba jako že jde z nákupu s hučkou na hlavě. Kde je sebrali pro tuhle fotku mi není jasné. Je to blbé od podlahy až po strop.

8 1
možnosti
MN

No dalo by se to s privřenim všech oči považovat za scénku někde v čekárně... samozřejmě aranžovanou na divadelní způsob, kdy všechno musí být čelem k divákovi, aby tento měl přehled. Ostatně to známe z prvorepublikových filmů - lidé spolu diskutují zásadně postavení do řady jako při sborovém zpěvu.

0 0
možnosti
SV

Zkrátka LŽI-Putin vede LŽI-válku a to vně armádou i uvnitř propagandisticky... Opravdu by mne zajímalo, jak tu v ruských televizích chodí - KDO a JAK je tam krmí těmi předělanými zpotvořeninami, aby násilnou povahu té jejich války přelakoval na růžovou "humanitární bratrskou pomoc"?! - na to tam snad musí přímo fungovat nějaké "Studio VÝROBY vylhaných zpráv"... :-(!!Rv

7 1
možnosti
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Německá policie odvezla migranty do Polska, Varšava žádá vysvětlení

17. června 2024

Varšava chce po Berlínu vysvětlení poté, co německá policie převezla skupinu pěti migrantů na...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Putinova vzdálená neteř se stala náměstkyní na obraně, její manžel ministrem

17. června 2024  19:46

Ruský diktátor Vladimir Putin vyměnil několik náměstků ministra obrany a na jednu z těchto pozic...