FIM-92 Stinger | foto: Wikipedia Commons

Dojdou USA rakety? Válka spotřebovává zbraně rychleji, než se vyrábějí

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Západ zřejmě nestíhá vyrábět protitankové střely Javelin, které v první fázi války tvořily páteř ukrajinského odporu. A jak se ukázalo, legendární protiletadlové střely Stinger, odpalované rovněž přes rameno jako javeliny, není schopen vyrábět vůbec. Aby země NATO mohly dodávat tyto zbraně Ukrajině, dostávají se asi na hranu počtů, které by samy potřebovaly na svou obranu.

Klasický příklad jsou americké stingery, které v podstatě způsobily porážku Sovětského svazu v ­Afghánistánu. Velmi dobře teď slouží i Ukrajincům.

Minulý týden vyšla najevo neuvěřitelná věc. USA nejsou schopny stingery vyrábět. Důvod, byť v nadsázce? Tálibán a Islámský stát neměly letadla. Proto Pentagon už 18 let nekoupil jediný stinger.

Ty zakonzervované ve skladech stačily, jelikož na válku s terorismem nebyly potřeba a možnost konfliktu například s Ruskem, třeba v zastoupení přes Ukrajinu, vypadala jako úplný nesmysl.

Rusové možná zírají, kolik toho válka naplánovaná původně na týden už dokázala pohltit. Podle některých propočtů už vystříleli až tři čtvrtiny svých zásob chytrých střel.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video