Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruská armáda přeskupuje síly, chystá útok na východě, tvrdí generální štáb

  8:09aktualizováno  8:53
Ruská armáda přeskupuje své síly, uvedl v úterý ráno generální štáb ukrajinských vojenských sil. Podle něj soustředí své úsilí zejména na přípravu útočné operace na východě Ukrajiny. Cílem má být zisk plné kontroly nad územím Doněcké a Luhanské oblasti. Čína opět vyzvala Kyjev, aby jednal o ukončení bojů. Nabídla, že je připravena hrát „konstruktivní roli z objektivní pozice“.

Ruští vojáci ve vesnici Bugas v Doněcké oblasti (6. března 2022) | foto: Reuters

Ruské invazní jednotky v úterý pokračují v blokádě Charkova a podnikají masivní dělostřelecké a letecké útoky na už několik týdnů obléhaný Mariupol, tvrdí velení ukrajinské armády.

Konstatuje zároveň, že pozoruje pohyb kolon zbraní a vojenské techniky přes území Běloruska směrem k tamním železničním stanicím ve městech Homel, Jelsk a Mazyr, kde má být vše naloženo na vlakové soupravy.

„Značná část letadel a vrtulníků vzdušných sil armády Ruské federace se přemístila z letišť v Běloruské republice na území Ruska,“ píše generální štáb ve své zprávě. Dále zmiňuje konkrétnější boje s různými úspěchy obou stran, a to zejména na východě země.

„Ruská vojska ostřelovala Mykolajiv kazetovou municí, kterou zakazují Ženevské úmluvy. Pod nepřátelskou palbu se dostaly civilní čtvrti a zdravotnická zařízení, zejména dětská nemocnice. Jsou mrtví a ranění, včetně dětí,“ tvrdí generální štáb ukrajinské armády.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Britské ministerstvo obrany s odkazem na zpravodajské informace ve své pravidelné analýze ráno konstatovalo, že ukrajinské ozbrojené složky znovu získaly klíčové území na severu Ukrajiny. A to poté, co „odepřely Rusku schopnost uskutečnit jeho cíle a přinutily ruské síly k ústupu z oblastí kolem Černihivu a severně od Kyjeva“, píše na Twitteru resort.

„V některých částech nově získaných regionů budou pravděpodobně pokračovat menší boje, ale v průběhu tohoto týdne výrazně zeslábnou, jak se stáhne zbytek ruských sil,“ domnívá se ministerstvo, podle něhož bude řada ruských jednotek stahovaných ze severu Ukrajiny zřejmě vyžadovat značné přezbrojení a obnovu, než budou použitelné na východě země.

Mířil na mě pistolí. S přesunem Rusů vyplouvají na povrch další znásilnění

Podle pondělní zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) ruské síly nadále dosahují jen malého nebo žádného pokroku ve frontálních útocích s cílem dobýt Doněckou a Luhanskou oblast. 

Kromě toho ukrajinská obrana Mariupolu překonala předchozí odhady ISW a město nadále drží. „Ruské jednotky se v Donbasu potýkají s rostoucími problémy s morálkou a zásobováním,“ tvrdí ISW. Ten se zároveň domnívá, že ruské snahy obnovit poškozené jednotky z řad rezervistů či jejich posílení vojáky stahovanými ze severu Ukrajiny před frontálními útoky na východě pravděpodobně nezvýší jejich šance na úspěch. 

Ruské jednotky postupující z charkovského směru však podle institutu vytvářejí podmínky pro obnovení útočných operací přes město Slovjansk s cílem spojit se s dalšími ruskými silami v Donbasu a obklíčit ukrajinské obránce. Ruská armáda se na začátku dubna zmocnila města Izjum, které se nachází asi 50 kilometrů od Slovjansku, a provádí přípravy na další útočné operace. Ty se dají podle ISW čekat v nadcházejících dnech

Peking vyzval Kyjev k jednání o konci konfliktu

Čínský ministr zahraničí Wang I v telefonátu se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou v pondělí opět vyzval Kyjev, aby s Moskvou jednal o ukončení konfliktu. Telefonát, který se podle Pekingu uskutečnil v pondělí na žádost Ukrajiny, byl prvním rozhovorem mezi čelnými představiteli obou zemí od 1. března. Kuleba tehdy požádal Peking, aby využil svých vztahů s Moskvou k zastavení ruské invaze.

Zabíjeli lidi jen tak. Přeživší z Buče popisují teror pod ruskou okupací

„Válka nakonec skončí. Klíčové je, jak reflektovat bolest, udržet trvalou bezpečnost v Evropě a vytvořit vyvážený, účinný a udržitelný evropský bezpečnostní mechanismus,“ uvedl Wang I. „Čína je v tomto ohledu připravena hrát konstruktivní roli z objektivní pozice,“ dodal šéf čínské diplomacie.

„Jsem vděčný svému čínskému protějšku za solidaritu s civilními oběťmi,“ napsal Kuleba na Twitteru. „Oba sdílíme přesvědčení, že ukončení války proti Ukrajině slouží společným zájmům míru, globální potravinové bezpečnosti a mezinárodního obchodu,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí.

Čína, která je považována za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy, k ruské agresi vůči sousední zemi dosud nezaujala jasné stanovisko. Ruský vpád na Ukrajinu ale odmítla odsoudit a trvá na tom, že bude s Ruskem udržovat normální hospodářskou a obchodní výměnu.

Kypr bude jednat o předání zbraní Ukrajině

Kypr bude v úterý jednat s USA o předání části svých zbraní sovětské výroby Ukrajině. Američtí zástupci se s žádostí obrátili na kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise, který souhlasil se zahájením jednání. 

Američané a Ukrajinci mají podle listu Kathimerini zájem především o systémy protivzdušné obrany či bojové vrtulníky.

Zelenskyj: Rusové se pokusí zakrýt stopy, obětí násilí může být víc

USA mají zájem především o bojové vrtulníky Mil Mi 35, bojová vozidla pěchoty či systémy protivzdušné obrany Tor-M1, které mohou zasáhnout i vysoko letící cíle. Pokud by Kypr zbraně Ukrajině předal, tak by mu USA nabídly podobné zbraně své výroby jako náhradu.

Kypr, který je členem EU, ale nikoliv Severoatlantické aliance, zatím držel podle listu Kathimerini „neutrální postoj“ k válce na Ukrajině. Ostrovní stát má dlouhodobě silné ekonomické vztahy s Ruskem a ruští podnikatelé často používali kyperské banky a firmy pro své operace na unijním trhu.

Zbraně sovětské výroby má i Řecko, nejbližší spojenec Kypru. Řečtí představitelé ale předání zbraní Ukrajině, například protivzdušného systému S-300, již dříve odmítli.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Přírodovědce z USA zadrželi na letišti v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky

13. května 2024  19:13

Turecká policie zatkla muže, který se pokoušel z Turecka propašovat vzácné jedovaté pavouky a...

Západ 2. světovou prohrál, po Ukrajině jdeme na Finy, znělo v ruské televizi

13. května 2024  18:55

Jeden z účastníků populárního pořadu předního ruského propagandisty Vladimira Solovjova na Kremlem...

Nehoda tří aut uzavřela tah na Tábor. Řidička vjela do protisměru, tři lidé zraněni

13. května 2024  18:32

U Miličína na Benešovsku se v pondělí odpoledne srazila tři auta, tři lidé byli zraněni. Jeden...

Fiala v Římě řešil migraci. Z postupu Itálie si má EU vzít příklad, říká

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  18:28

Premiér Petr Fiala v pondělí navštívil Řím, kde jednal s premiérkou Giorgiou Meloniovou a...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...