Prezident Spojených států Joe Biden při projevu ve Varšavě (26. března 2022)

Prezident Spojených států Joe Biden při projevu ve Varšavě (26. března 2022) | foto: AP

Putin je válečný zločinec, řekl Biden. Vyzval k další podpoře Ukrajiny

  • 110
Americký prezident Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a vyzval k dalším protiruským sankcím. Biden reagoval na zprávy ukrajinských úřadů, že ruští vojáci zabili stovky civilistů ve městě Buča u Kyjeva. Rusko odmítá jakoukoliv vinu. Spojené státy navíc usilují o pozastavení ruského členství v Radě OSN pro lidská práva.

„Viděli jste, co se stalo v Buči. Musíme pokračovat v poskytování zbraní Ukrajině, aby mohli pokračovat v boji. A musíme shromáždit všechny podrobnosti, aby se mohl uspořádat skutečný soud pro válečné zločiny,“ řekl Biden. 

Podle agentury AP dodal, že Putin je válečný zločinec. Tím ruského prezidenta Biden nazval už v březnu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to posléze označil za nepřijatelnou a neodpustitelnou rétoriku.

Biden reagoval na zprávy z města Buča o stovkách mrtvých civilistů. Město na okraji Kyjeva, které po několika týdnech ruské okupace ovládla znovu ukrajinská armáda, dnes navštívil ukrajinský rezident Volodymyr Zelenskyj. I on na místě za doprovodu ukrajinských vojáků a zahraničních novinářů znovu obvinil Putina z válečných zločinů. 

„Toto jsou válečné zločiny a svět je uzná jako genocidu,“ řekl Zelenskyj. Biden se ale termínu genocida vyhnul, uvedla agentura AP.

Pentagon uvedl, že za zvěrstva v Buči jsou zřejmě zodpovědné ruské jednotky, i když si zatím není jistý, které přesně. „Myslím, že je poměrně zřejmé, nejen pro nás, ale i pro celý svět, že za zvěrstva v Buče jsou zodpovědné ruské síly,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. Dodal, že zatím není jasné, kteří vojáci je spáchali.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová prohlásila, že snímky mrtvých civilistů v Buči byly pořízeny na „příkaz“ Spojených států, aby sloužily k obvinění Ruska.

Pozice Ruska v Radě bezpečnosti je v ohrožení

V reakci na smrt civilistů budou Spojené státy ve spolupráci s partnery prosazovat pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC), ohlásila v pondělí americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. UNHRC, v níž je Rusko aktuálně zastoupené, minulý týden jmenovala členy komise pro vyšetřování možných válečných zločinů Rusů na Ukrajině.

Thomasová-Greenfieldová americký záměr podrobně nevysvětlila, uvedla jen, že USA postupují v „těsné koordinaci“ s Ukrajinou a dalšími členskými zeměmi. Agentura Reuters uvádí, že člena UNHRC lze vyloučit hlasováním ve 193členném Valném shromáždění OSN, když návrh získá dvoutřetinovou podporu. Rezoluce odsuzující vpád ruských jednotek na Ukrajinu v posledních týdnech podpořilo nejméně 140 zemí, tedy přes 70 procent.

„Můj vzkaz těmto 140 zemím: Obrázky z Buči a zkáza napříč Ukrajinou si žádají, abychom teď naše slova podpořili činy,“ napsala na Twitter velvyslankyně USA při OSN. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video