Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mířil na mě pistolí. S přesunem Rusů vyplouvají na povrch další znásilnění

  18:15
Zatímco ruští vojáci opouštějí své pozice v okolí ukrajinské metropole a přesouvají se směrem na východ k Donbasu, na světlo se derou příběhy žen, na nichž se během okupace dopustili sexuálního násilí. Odborníci varují, že trauma způsobené používáním znásilnění coby válečné strategie povede v příštích letech k hlubokému utrpení napříč ukrajinskou společností.

Žena drží bílou vlajku, zatímco opouští ukrajinské město Irpiň. (10. března 2022) | foto: Profimedia.cz

„Ruský voják mě 13. března znásilnil ve škole, kde jsem se ukrývala se svou pětiletou dcerou, matkou a třináctiletou sestrou před ostřelováním. Bil mě, pořezal mě nožem na obličeji a na krku,“ popsala jednatřicetiletá učitelka Olga z obce Malaja Rohan v Charkovské oblasti.

Voják ji nejprve odvlekl ze sklepa do učebny ve druhém patře. „Donutil mě k orálnímu sexu. Celou dobu mi mířil na hlavu zbraní. Poté mě dvakrát znásilnil. Opakovaně mě fackoval, přiložil mi nůž k hrdlu a vyhrožoval mi,“ popsala Olga, které se druhého dne podařilo utéct do Charkova a vyhledat lékařskou pomoc. „Jsem ráda, že jsem naživu,“ uvedla žena.

Zatímco se ruští vojáci stahují z oblastí kolem ukrajinské metropole i dalších měst, aby zaměřili své válečné úsilí na Donbas na východě země, ženy se svěřují policii, médiím a lidskoprávním organizacím s ohavnostmi, kterých se na nich v předchozích týdnech okupanti dopustili.

„Skupinová znásilnění, brutální útoky se zbraní v ruce, znásilnění spáchaná před dětmi. Svědectví, která jsme shromáždili, představují nevýslovnou, záměrnou krutost a násilí vůči ukrajinským civilistům,“ uvedl Hugh Williamson z lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW).

„Místo lékárničky jsem hledala antikoncepci“

„Ruští vojáci rabují, znásilňují a zabíjejí,” uvedla v pondělí na Twitteru ukrajinská poslankyně Lesja Vasylenková, podle které je mezi obětmi znásilnění i desetiletá dívka, které ruští vojáci způsobili těžká vaginální a rektální poranění. „Udělali to ruští muži, které vychovaly ruské matky. Je to národ nemorálních zločinců,” napsala Vasylenková. 

Jednatřicetiletá Antonia Medvedčuková listu The Guardian popsala, že když se první den invaze probudila za zvuku bombardování, první věcí, kterou před odjezdem z Kyjeva popadla, byl balíček kondomů a nůžky, které by mohla v případě nutnosti použít jako zbraň na svou obranu. 

„Každou pauzu mezi zákazem vycházení a bombardováním jsem hledala nouzovou antikoncepci místo základní lékárničky,“ řekla. „Matka se mě snažila uklidnit, že toto už není taková válka jako za starých časů. Já jsem ale plakala, protože každá válka vypadá takto,“ dodala Medvedčuková.

HRW zaznamenala obvinění ze sexuálního násilí ze strany ruských vojáků také ve vesnicích v okolí Černihivu či Mariupolu.

„Na naši tísňovou linku nám volaly ženy, které hledaly pomoc, ve většině případů jsme jim ale nedokázali fyzicky pomoci, protože jsme se k nim kvůli bojům nemohli dostat,“ líčí Katerina Čerepachová z charitativní organizace La Strada Ukraine, která pomáhá obětem sexuálních útoků.

„Znásilnění je nedostatečně hlášený zločin a i v dobách míru. Obávám se, že to, o čem se dozvíme, bude jen špičkou ledovce,“ dodala.

Rusko je horší než Islámský stát, řekl ministr

Svět v neděli šokoval snímek pocházející z dálnice asi dvacet kilometrů od Kyjeva, na kterém jsou pod dekou těla jednoho muže a tří žen. Ženy na fotografii jsou nahé a jejich těla jsou částečně spálená. Snímek pořídil fotograf Michail Palinčak, jenž scénu označil za naprosto děsivou.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v neděli přirovnal Rusko k teroristickému Islámskému státu (IS). „Rusko je horší než IS. Tečka. Nemůžu spát kvůli všem těm obrázkům strachu a utrpení, kterými si moji krajané museli projít,“ prohlásil Kuleba a slíbil, že bude pro oběti válečných zločinů vymáhat spravedlnost u Mezinárodního trestního tribunálu. 

Znásilnili mě, zatímco syn vedle plakal. Zločiny Rusů se derou na světlo

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová v březnu zahájila první oficiální vyšetřování znásilnění. Jde o případ ženy, kterou u města Brovary znásilnili ruští vojáci poté, co zastřelili jejího manžela.

„Dali mi zbraň k hlavě a řekli, že ho zabili, protože je nacista. Oba mě poté znásilnili. Můj syn zatím hlasitě plakal ve vedlejší místnosti. Vojáci se dvakrát vrátili a znovu mě znásilnili,“ popsala žena, které se nakonec podařilo uprchnout. „Kdybychom to neudělali, zabili by nás,“ uvedla.

„Rusko má na základě mezinárodního práva povinnost nestranně vyšetřit údajné válečné zločiny svých vojáků,“ řekl Williamson z HRW. „Velitelé by si měli uvědomit, že pokud nepodniknou opatření proti znásilnění, může  je to učinit osobně odpovědnými za válečné zločiny,“ dodal.

Sexuální násilí ničí život celých komunit

„Bohužel, kdykoli muži v uniformách začnou útočit na civilisty, jsou to nevyhnutelně ženy a dívky, kdo trpí nejvíce, a konflikt na Ukrajině se neliší od jiných. Sexuální násilí se během konfliktů používá ke zničení životů nejen jednotlivců, ale i celých komunit,“ uvedla pro list The Independent Nadine Tunasiová z organizace Freedom from Torture.

„Je proto nezbytné, aby byla přijata opatření na ochranu přeživších a zajištění toho, aby byli pachatelé pohnáni k odpovědnosti,“ dodala. 

Zabíjeli lidi jen tak. Přeživší z Buče popisují teror pod ruskou okupací

La Strada Ukraine a celostátní síť Feminist Workshop spolupracují s regionálními úřady na distribuci informací o lékařské, právní a psychologické podpoře dostupné pro oběti sexuálních útoků a snaží se prchajícím ženám a dívkám najít bezpečné útočiště.

Jejich pracovníci se však obávají, že trauma způsobené používáním znásilnění coby válečné strategie povede v příštích letech k hlubokému utrpení napříč ukrajinskou společností.

„Když žena uteče, vypadá to, že je v bezpečí, daleko od zbraní a muže, který ji znásilnil,“ říká Saša Kantserová z Feminist Workshop. „Nese si v sobě ale trauma, které ji všude pronásleduje. Rozsah neštěstí, které se nyní na Ukrajině děje, je srdcervoucí,“ dodala Kantserová.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...