(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Marc Lester, AP

Muž na skútru úmyslně najel do dvou psích spřežení při závodě Iditarod

  • 35
Aljašská policie v sobotu zadržela 26letého muže podezřelého z toho, že svým sněžným skútrem záměrně najel do dvou psích spřežení, které se účastnily nejslavnějšího mašérského závodu světa Iditarod. Při útoku zahynul jeden pes a tři utrpěli zranění. Nikomu ze závodníků se nic nestalo, informovala agentura Reuters.

Zadržený Arnold Demoski údajně skútrem najel na závodící psí spřežení nedaleko kontrolního stanoviště Nulato, které leží 936 kilometrů od startu závodu, který celkem měří 1570 kilometrů.

„Nevypadalo to jako nehoda,“ uvedl čtyřnásobný vítěz závodu Iditarod Jeff King, který při srážce přišel o jednoho ze svých psů. Dvě další jeho zvířata utrpěla zranění. Řidič sněžného skútru prý ani nezastavil, ani se nevrátil na místo neštěstí. „Vypadalo to, jakoby se mě snažil vystrašit,“ dodal King. Cesta byla podle něj přitom v místě srážky široká asi 12 metrů a jeho spřežení bylo dobře osvětlené.

Ve stejné oblasti napadl jezdec na skútru také druhé psí spřežení. Zranil přitom jednoho psa. Navzdory útokům se oba týmy rozhodly pokračovat v závodě.

Legendární závod Iditarod začal letos 6. března ve městě Willow nedaleko aljašského Anchorage. Z celkových 85 mašérů, kteří se vydali na cestu, zatím závod vzdalo sedm. Iditarod se koná od roku 1973 na počest památné jízdy z roku 1925, kdy se pomocí psího spřežení podařilo do Nome na západě Aljašky dopravit léky proti epidemii záškrtu, která město sužovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video