Start americké mezikontinentální balistické střely Minuteman III z Vandenbergovy základny v Kalifornii (6. února 2020) | foto: USAF

USA odložily test balistické rakety, nechtějí, aby si ho Moskva špatně vyložila

  • 42
Spojené státy odložily plánovaný test své mezikontinentální rakety. Po uvedení ruských jaderných sil do stavu pohotovosti nechtějí, aby si Moskva zkoušku balistické střely „špatně vyložila“, informoval deník The Financial Times.

Raketový test se měl uskutečnit krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin v neděli uvedl ruské jaderné síly do stavu pohotovosti. Učinil tak v době ruské invaze na Ukrajinu, které USA a další spojenci poskytují vojenskou i jinou podporu.

Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil odklad dlouho plánovaného testu rakety Minuteman III ICBM, aby ukázal, že armáda USA „nemá v úmyslu zapojit se do žádných akcí, které by mohly být špatně pochopeny nebo vyloženy“, uvedl ve středu mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle něj tímto USA demonstrují, že jsou „zodpovědnou jadernou mocností“.

Počátkem tohoto týdne Washington uvedl, že rozkaz prezidenta Putina uvést do pohotovosti ruské jaderné síly je nepřijatelnou eskalací války na Ukrajině.

Někteří odborníci tvrdí, že Putin jadernou hrozbou straší ve snaze získat vůči Západu trumfy, protože jeho vojenská kampaň na Ukrajině se vyvíjí hůře, než Moskva očekávala. Jiní naopak Putinův krok považují za nebezpečný vývoj, který by Západ měl brát velmi vážně.

Ve středu vysoký činitel na americkém ministerstvu obrany uvedl, že Pentagon nezaznamenal žádnou změnu v rozmístění ruských jaderných sil. Naznačovalo by to, že Putin svůj rozkaz nespojil s žádným pohybem jaderných zbraní v Rusku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video