Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už nejsi moje matka. Politické sektářství v Americe rozbíjí rodiny

  17:23
Spojené státy se rozpadají na dva politické kmeny. Naznačují to výpovědi lidí, kteří v uplynulých čtyřech letech kvůli politice přerušili kontakty se svými příbuznými a přáteli. Donald Trump je jednou z nejvíce polarizujících postav v historii a Američané už nejsou ochotni dělat kompromisy, míní odborníci.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Mayra Gomezová celý život volila demokraty. Když svému 21letému synovi před pěti měsíci oznámila, že v úterních prezidentských volbách dá svůj hlas Donaldu Trumpovi, přerušil s ní veškerý kontakt, píše agentura Reuters.

USA volí prezidenta. Mám velmi solidní šanci na vítězství, věří Trump

„Výslovně mi řekl: ‚Už nejsi má matka, protože volíš Trumpa‘,“ uvedla 41letá pečovatelka žijící v Milwaukee ve Wisconsinu. Poslední rozhovor se synem byl podle ní tak ostrý, že si není jistá, zda by se byli schopni usmířit, i pokud by Trump prohrál. 

„Škody už jsou napáchány. V myslích lidí je Trump monstrum. Je to smutné. Jsou lidé, kteří se mnou přestali mluvit a nejsem si jistá, že se to změní,“ uvedla Gomezová, která na stávajícím prezidentovi vyzdvihuje potírání nelegální migrace a zvládání ekonomiky.

Není však jediná, kdo si myslí, že spory v rodinách a mezi přáteli ohledně Trumpa bude těžké zahladit, až opustí Bílý dům, ať už to bude kdykoliv.

Rozdělená Amerika

Agentura Reuters mluvila s americkými voliči z řad republikánů i demokratů. Jen malá část z nich se domnívá, že osobní vztahy, které narušily rozdílné pohledy na Trumpa, bude možné urovnat. Většina si myslí, že není cesty zpět.

Trump za čtyři roky v úřadu prezidenta vyvolal silné emoce u svých zastánců i odpůrců. Mnoho fanoušků chválí jeho imigrační politiku, jmenování konzervativních soudců do nejvyššího soudu, nedodržování zažitých zvyklostí či ostrou rétoriku, kterou označují za upřímnost.

Demokraté a další kritici naopak bývalého realitního developera a hvězdu reality show považují za ohrožení americké demokracie, notorického lháře a rasistu, který nezvládl pandemii covidu-19, jež si jen ve Spojených státech vyžádala na 230 000 mrtvých. Trump takovou charakteristiku své osoby označuje za lživou.

V celonárodních předvolebních průzkumech mínění Trump za svým demokratickým rivalem Joem Bidenem zaostává a lidé si začínají pokládat otázku, zda spory zapříčiněné jedním z nejvíce polarizujících prezidentů v amerických dějinách půjde narovnat, pokud by Trump prohrál.

„Bohužel, nemyslím si, že zahojení společnosti bude tak snadné, jako změnit prezidenta,“ domnívá se Jaime Saalová, psychoterapeutka působící v Rochester Hill v Michiganu. 

„Vyžaduje to čas a snahu na obou stranách,“ uvedla. Napětí v osobních vztazích ve Spojených státech podle Saalové vzrostlo vlivem politických, zdravotních a společenských problémů, se kterými se země aktuálně potýká. U svých klientů pozoruje, že spory o politice bývají častěji důvodem sváru se sourozenci, rodiči, tchány a tchýněmi, než mezi partnery.

Dlouhá léčba

Podle zářijového průzkumu Pew Research Center skoro 80 procent zastánců Trumpa a Bidena uvedlo, že má málo či žádné přátele, kteří by podporovali jiného kandidáta než oni sami. V lednu průzkum společnosti Gallup dospěl k závěru, že polarizace mezi voliči demokratů a republikánů je rekordní. Zatímco 89 respondentů z řad republikánských voličů hodnotilo působení Trumpa kladně, pouze sedm procent demokratických voličů si myslelo, že prezident odvádí dobrou práci.

„Myslím, že z odkazu Trumpa se budeme vzpamatovávat dlouho,“ uvedla 77letá Gayle McCormicková, která se od svého 81letého manžela Williama odloučila poté, co v roce 2016 volil Trumpa. Stále se vídají, ona však žije ve Vancouveru, on na Aljašce. 

Dvě z jejích vnoučat s ní nemluví, protože před čtyřmi lety volila Hillary Clintonovou. Odcizila se také svým dalším příbuzným a přátelům, kteří podporují Trumpa. Není si jistá, zda se se tyto sváry s rodinou a přáteli někdy napraví, oběma stranám je totiž hodnotový systém toho druhého zcela cizí.

Americké prezidentské volby 2020

Joe Biden se vyjádřil k dosavadnímu průběhu voleb. (4. listopadu 2020)

Devětačtyřicetiletá demokratická volička Rosanna Guadagnová uvedla, že ji zavrhl bratr, když odmítla před čtyřmi lety podpořit Trumpa. Její bratr žil ve stejném kalifornském městě jako jejich matka. Ta loni prodělala mrtvici a zemřela o šest měsíců později. Bratr jí o tom neřekl. O smrti své matky se tak dozvěděla s třídenním zpožděním poté, co dostala e-mail od své švagrové. 

„Byla jsem vyloučena ze všeho, co mělo co do činění s jejím úmrtím, bylo to zdrcující,“ uvedla psycholožka Guadagnová, která pracuje na Stanfordově univerzitě. Ať už volby dopadnou jakkoliv, neví, zda se s bratrem dokáže usmířit. Stále ho však prý má ráda.

Žádné kompromisy

Devětatřicetiletá Sarah Guthová, která je tlumočnicí ze španělštiny a žije v Denveru v Coloradu, přerušila kontakt s řadou svých přátel, kteří podporují Trumpa. 

Nedokázala se například smířit s tím, že hájí oddělování dětí imigrantů od jejich rodičů na hranici s Mexikem. Vadí jí také, že podporovali Trumpa i po zveřejnění nahrávek, na nichž se chlubil osaháváním žen. Guthová se svým otcem, který je příznivcem stávajícího prezidenta, po posledních prezidentských volbách nemluvila několik měsíců. 

Nyní jsou schopni vést rozhovor, ale vyhýbají se politickým tématům. Někteří její přátelé nedokážou akceptovat, že podporuje Bidena, podle něhož by ženy měly mít právo na potrat.

„Měli jsme zásadní neshody ohledně tak základních věcí. Oběma stranám to ukázalo, že vlastně nemáme nic společného. Nevěřím, že se to v posttrumpovské éře změní,“ dodala.

Tady se rozhodne. Projděte si nejdůležitější kolbiště amerických voleb

Pětašedesátiletý Dave Wallace, který Trumpovi fandí, má optimističtější pohled na vývoj rodinných vztahů v posttrumpovské době. Bývalý obchodník s ropou, který je nyní už v důchodu a žije v Pensylvánii, uvedl, že se kvůli podpoře Trumpa dostal do sporu se svým synem a snachou. 

„Nenávist vůči Trumpovi mezi demokraty mě zcela udivuje,“ uvedl Wallace. „Myslím, že to je prostě Trump, vzbuzuje v lidech emoce. Věřím, že se míra nervozity se sníží, až budeme zase mít normálního politika, který lidi tak nevytáčí,“ řekl.

Profesor psychologie na Newyorské univerzitě Jay J. Van Bavel uvedl, že „politické sektářství“ se stalo nejen kmenovým, ale i morálním. „Lidé nejsou ochotni dělat kompromisy, vzhledem k tomu, že Trump je jednou z nejvíce polarizujících postav v americké historii, pokud jde o základní hodnoty,“ uvedl.

Vystup si z auta

Sedmačtyřicetiletá barmanka Jacquelyn Hammondová z Ashevillu v Severní Karolíně se svou matkou Carol, která podporuje Trumpa, přestala mluvit a snaží se svého syna od hovorů s babičkou odradit. 

Říká, že by ráda vztah urovnala, ale domnívá se, že to bude těžké, i pokud by Trump prohrál. Poprvé dospěla k názoru, že má narušený vztah s matkou krátce po volbách v roce 2016, když s ní jela v autě a hájila Clintonovou. Matka zastavila a řekla jí, ať si vystoupí, pokud nebude respektovat její politický názor.

Trump ve finále kampaně zapnul turbo, stíhá pět mítinků za den

Pětašedesátiletá Bonnie Coughlinová většinu svého života volila republikány, v roce 2016 se rozhodla podpořit kandidáta třetí strany. Tentokrát bude volit Bidena a dokonce uspořádala menší akci na jeho podporu u dálnice nedaleko Gilbertsville v Pensylvánii. 

Vyrostla v republikánské nábožensky konzervativní rodině v Missouri. Její vztahy se sestrou, otcem a některými bratranci, kteří všichni podporují Trumpa, se zhoršily. Coughlinová uvedla, že je má stále všechny moc ráda. 

„Koukám ale na ně jinak, protože dobrovolně podporují někoho, kdo je bezcitný a za žádných okolností nikomu neprojevuje empatii,“ řekla. Pokud by vyhrál Biden, nedokázali by se tím podle ní smířit.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...