Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těsný boj o Bílý dům. Trump předem ohlásil vítězství a chce se soudit

aktualizováno  11:33
Donald Trump zvítězil v prezidentských volbách na Floridě, v Ohiu i Texasu. Jeho demokratický vyzyvatel Joe Biden míří k vítězství v Arizoně a ve Wisconsinu. Dále se čeká na výsledky v ostatních „swing states“, ty však nemusejí být ještě dlouho známy. Trump se už prohlásil za vítěze a řekl, že došlo ke zastavení sčítání hlasů a že jde o podvod. Obrátí se prý na Nejvyšší soud.

Vítězství na Floridě pozorovatelé považovali za nutné pro Trumpovy šance na zisk dalšího mandátu. Na tento klíčový stát připadá 29 volitelů. Prezident vyhrál i v Ohiu, Texasu a Iowě.

Bedlivě sledované jsou také výsledky v Severní Karolíně či Georgii, prvně zmíněný stát se podle modelu listu The New York Times rovněž kloní na stranu republikánů, v Georgii se Biden naopak vrátil do hry. 

Biden vyhrává v Arizoně, kterou může ovládnout jako první demokrat od roku 1996. Demokratický kandidát má v současnosti našlápnuto také k vítězství ve Wisconsinu. Pokud by zde vyhrál a udržel si těsné vítězství v Nevadě, stačil by mu k vítězství jakýkoliv z dosud nerozhodnutých států.

Na jméno nového prezidenta USA se bude čekat déle, než bývá obvyklé. Pro výsledek voleb totiž budou určující i další souboje v Pensylvánii, Michiganu a Wisconsinu. Tamní projekce zřejmě nebudou známy v příštích hodinách či dokonce dnech v důsledku neobvykle vysokého počtu poštovních hlasů, které se sčítají pomaleji a často se zpožděním.

Prezident se chce obrátit na Nejvyšší soud

Biden a jeho manželka Jill před sedmou hodinou SEČ oslovili národ ze svého domovského státu Delaware. 

„Věděli jsme, že se to protáhne. Cítíme se dobře, ta situace je pozitivní. Věřím, že se nám podaří ve volbách uspět,” prohlásil na úvod projevu Joe Biden. „Víme, že přepočítávání hlasů bude chvíli trvat,” dodal s tím, že každý hlas má svoji cenu a je zapotřebí vše správně spočítat.

„Cítíme se vážně skvěle, že jsme získali Arizonu, je to výrazný úspěch. Chvíli to zabere, ale doufáme, že se nám podaří získat i Pensylvánii,” řekl a poděkoval všem voličům. „Já ani Donald Trump nejsme teď v pozici, abychom vyhlašovali vítězství ve volbách,” uzavřel Biden.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

S projevem po osmé hodině SEČ vystoupil i Trump. „Upřímně, vyhráli jsme,“ citovala agentura Reuters z Trumpova krátkého projevu v Bílém domě. „Vyhrajeme to. Co se mě týče, tak už jsme vyhráli,“ uvedl prezident USA v jiné části proslovu.

Trump ovšem mluvil v momentě, kdy podle veškerých relevantních zdrojů o vítězi letošní prezidentské volby stále není jasno a kdy je sčítání hlasů stále v plném proudu.

„Na Floridě jsme vyhráli se značným náskokem. Stejně tak v Ohiu, v Texasu to bylo dokonce o 800 tisíc hlasů. Už nyní je jasné, že jsme vyhráli také v Georgii. Získali jsme i Severní Karolínu,” tvrdil prezident. Jeho vítězství v Georgii přitom podle odborníků zatím rozhodně není jisté.

Chtějí ukrást volby, je to podvod, tvrdí Trump

Trump také hovořil o údajných podvodech ze strany demokratů. „Chceme, aby veškeré hlasování skončilo,“ uvedl Trump v době krátce po uzavření posledních volebních místností. Obrátí se prý na Nejvyšší soud. 

Není však příliš jasné, o co by se ohlášená stížnost měla opírat. Prezident nehovořil explicitně o plánu zastavit sčítání hlasů. V minulosti však opakovaně napadal plány některých států přijímat včas odeslané korespondenční hlasovací lístky i po uzavření volebních místností. 

„Chci poděkovat Američanům za úžasnou podporu. Je ale smutné, že se značná část lidí snaží zpronevěřit hlasování. Jsme připraveni na velkou oslavu. Dnešní výsledky jsou fenomenální. Ta velká účast u voleb je úžasná a rekordní,” prohlásil na úvod svého projevu. 

Trump už předtím na Twitteru obvinil demokraty ze snahy „ukrást volby“. Výsledky označil za vítězství. „Obrovsky se nám daří, ale oni se pokoušejí ukrást volby. Nikdy jim to nedovolíme. Po uzavření volebních místností nelze hlasovat,” napsal prezident.

Sociální síť vzápětí k jeho tweetu připojila poznámku, že jeho část nebo celý příspěvek může uvádět zavádějící informace o volebním procesu.

Na to, komu připadly které státy, se můžete podívat na mapě ZDE.

Trump podle očekávání zvítězil v tradičně republikánských státech Indianě, Kentucky, Západní Virginii, Jižní Karolíně, Oklahomě, Mississippi, Missouri, Alabamě, Arkansasu, Tennessee, Wyomingu, Jižní Dakotě, Severní Dakotě, Louisianě, Nebrasce, Kansasu, Utahu, Idahu a Montaně.

Biden naopak „povinně“ získal Vermont, Virginii, Illinois, Maryland, Delaware, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, New York, Nové Mexiko, Maine, Washington D.C., Colorado, New Hampshire, Kalifornii, Oregon, Washington, Havaj a Minnesotu.

Nejvyšší účast ve volbách za posledních sto let

Účast v letošních prezidentských volbách v USA by podle deníku The New York Times mohla dosáhnout 67 procent, a být tak nejvyšší za více než 100 let. Znamenalo by to, že svůj hlas ve volbách odevzdalo kolem 160 milionů obyvatel země, napsal list. Z toho více než 101,1 milionu lidí už odvolilo předčasně anebo poštou.

Volební maraton v USA dospěl do finále. Prohru bych nenesl lehce, řekl Trump

Hlasování se zatím obešlo bez vážnějších incidentů, informovala agentura AP. Některá místa sice hlásila menší problémy, ty jsou ovšem při všech volbách běžné. Někde se otevřely volební místnosti později, než měly, v některých okresech v Georgii, Ohiu, Pensylvánii či Texasu špatně fungovaly volební přístroje či software.

Federální soud nařídil americké poště, aby v třídírnách zpracovala veškeré opožděné korespondenční hlasy a neprodleně je doručila na místo určení. Nařízení se týká zhruba 12 států včetně klíčových Pensylvánie a Floridy, uvedla agentura Reuters. 

Americké prezidentské volby 2020

Zatímco demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden sleduje sčítání hlasů ve Wilmingtonu ve státě Delaware, prezident Donald Trump očekává výsledky v Bílém domě.

Trumpův tým si v komplexu Bílého domu vytvořil dvě stanoviště. První je v Eisenhowerově budově, jež leží vedle Bílého domu, druhé je pak přímo v prezidentské rezidenci. Ve štábech by mělo být dohromady 250 lidí, přičemž každý z účastníků by měl podstoupit rychlotest na koronavirus.

Pro Bidena ve Wilmingtonu vyrostlo přes den velké pódium. Na místě by podle dostupných informací měl být se svou manželkou Jill a viceprezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou. Akce se kromě nich zúčastní jen Bidenovi nejbližší spolupracovníci, další členové rodin kandidátů a novináři.

Trump během dne navštívil středisko svého volebního štábu ve Arlingtonu ve Virginii nedaleko Washingtonu, aby poděkoval zaměstnancům za jejich práci v průběhu kampaně. Na místě vyjádřil naději, že zvítězí, a připustil, že prohru by nenesl lehce.

„Myslím, že nás čeká skvělý večer, ale je to politika a jsou to volby a nikdy nevíte,“ uvedl Trump. Řekl, že si jeho kampaň vede dobře na Floridě, v Arizoně či v Texasu, ale poukázal také na důležitost Pensylvánie.

Jeden z novinářů se Trumpa zeptal, zda má připravenou řeč pro případ, že prohraje. „Ne, nepřemýšlím teď o projevu, v němž bych přiznal porážku nebo přijal vítězství,“ odpověděl prezident. „Vítězit je snadné. Prohrávat nikdy není jednoduché. Pro mě tedy ne,“ řekl Trump.

Ve vítězství samozřejmě věřila i Bidenova kampaň. Její představitelé uvedli, že Biden může zvítězit, i pokud by nevyhrál na Floridě nebo v Pensylvánii, za předpokladu, že získá Michigan, Wisconsin a Arizonu nebo Severní Karolínu.

Tady se rozhodne. Projděte si nejdůležitější kolbiště amerických voleb

Manažerka kampaně Jennifer O’Malleyová Dillonová nicméně poznamenala, že v Pensylvánii Biden podle odhadů kampaně Trumpa s přehledem porazí. Podle předvolebních průzkumů bude klání v Pensylvánii těsné. Biden podle zprůměrovaných anket má sice před Trumpem náskok 4,7 procentního bodu, avšak v porovnání s koncem října je rozdíl menší.

K celkovému vítězství musí prezidentský kandidát v USA shromáždit hlasy alespoň 270 členů takzvaného sboru volitelů, kterých je dohromady 538.

Možnost hlasovat před dnem voleb ve Spojených státech využilo přes 100 milionů z celkových více než 250 milionů voličů. Nebývale vysoké číslo může být předznamenáním nejvyšší volební účasti v prezidentských volbách v novodobých dějinách USA. 

Tři čtvrtiny Američanů se rozhodly už v létě

Téměř tři čtvrtiny Američanů se přitom rozhodly pro jednoho z prezidentských kandidátů už před začátkem září. Vyplývá to z průzkumu u volebních místností, který zveřejnila agentura Edison Research. 

Pandemii covidu-19 a boj s ní označili za prioritu při rozhodování, komu dát svůj hlas, dva z deseti dotázaných, hospodářství tři z deseti. 

Kromě hlavy státu Američané volí také celou Sněmovnu reprezentantů, 35 senátorů nebo guvernéry. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů mají demokrati většinu, v Senátu převládají republikáni.

Jasno je zatím jen ve Sněmovně reprezentantů, která zůstane v rukou demokratů. Za republikány se tam dostala kontroverzní podnikatelka Marjorie Taylorová Greeneová, která kandidovala v konzervativním venkovském okrsku státu Georgia v minulosti několikrát podpořila internetovou konspirační teorii QAnon.

V Senátu obhájil své místo šéf republikánské většiny Mitch McConnell. Zda si funkci udrží i po volbách, zatím není jasné, republikáni ale byli nad ránem SEČ udržení kontroly na touto komorou Kongresu blíže.

Americký stát New Jersey pak schválil v referendu užívání marihuany pro rekreační účely a v Mississippi schválili novou vlajku bez symbolu Konfederace.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...