Gaston Glock, zakladatel stejnojmenné firmy na výrobu zbraní. (27. prosince...

Gaston Glock, zakladatel stejnojmenné firmy na výrobu zbraní. (27. prosince 2023) | foto: Web: Glock.com

Plastové pistole osiřely. Zemřel Gaston Glock, muž, který jim dal jméno

  • 26
Firma Glock na svých webových stránkách oznámila, že ve věku 94 let zemřel její zakladatel Gaston Glock. Poloautomatické pistole rakouské výroby s polymerovým tělem si po celém světě získaly oblibu zejména v řadách ozbrojených složek.

„Na památku Gastona Glocka, 19.07.1929 - 27.12.2023. Dokonalost pokračuje,“ napsala firma Glock GmbH. Vzkaz doprovodila portrétem podnikatele na černém pozadí.

Glock vystudoval ve Vídni strojní inženýrství se zaměřením na plastické hmoty. V roce 1963 založil v dolnorakouském Deutsch-Wagramu firmu na výrobu zbraní. Podnikatelský průlom zaznamenal v roce 1982, kdy vyhrál výběrové řízení rakouské armády se střelnou zbraní, která měla tělo vyrobené z polymerového plastu. Byla levnější, lehčí, snadněji rozebíratelná a střílela více nábojů než její tehdejší konkurenti.

VIDEO: Glock je dokonalá zbraň pro boj i ochranu

Společnost Glock má nyní pobočky po celém světě, včetně továrny ve Spojených státech. Na americkém trhu se Glock prosadil v konkurenci zavedených výrobců, kteří jej zpočátku shazovali, že vyrábí „plastové pistole“. Nyní však na „glocky“ spoléhá až 80 procent amerických policistů, uvedla agentura APA.

Komerční úspěch Glockových pistolí pomáhaly živit i hollywoodské a popkulturní hvězdy, připomněla agentura AFP. Například americký herec Bruce Willis si vychvaloval její přednosti ve filmu Smrtonosná past 2, stejně tak i Tommy Lee Jones ve filmu Šerifové. „Glocky“ se používaly také ve snímcích o britském agentovi 007 Jamesi Bondovi.

,

Video