Muž zakrývá tělo oběti, jenž přišla o život při bombových útocích na město Čuhujiv na východní Ukrajině. (24. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Soud v Haagu začal vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině, sbírá důkazy

  • 59
Tým odborníků z Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu dnes odjel na Ukrajinu, aby zahájil vyšetřování možných válečných zločinů. Již ve středu začal se sběrem důkazů. Oznámil to hlavní prokurátor soudu Karim Asad Ahmad Khan. O prošetření zažádalo 39 států.

Khan už v pondělí, několik dní po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, uvedl, že se vyšetřování zahájit chystá a že kvůli tomu požádá příslušný panel ICC. Ve středu večer ale uvedl, že vyšetřování zahájil na základě stížností, které mu dodalo 39 zemí.

Ve čtvrtek Khan uvedl, že tým, který dal ve středu dohromady, se již přesouvá do regionu.

Vyšetřování se bude týkat období od 21. listopadu 2013, kdy na Ukrajině vypukly protesty proti odmítnutí dohody s EU tehdejší proruskou vládou, do současnosti. Může se vztahovat na všechny strany konfliktu v jakékoli části Ukrajiny.

Podle serveru BBC stížnost podaly všechny země EU, Británie, Kanada, Nový Zéland či Švýcarsko. Agentura EFE jmenovala mimo jiné též Austrálii, Kolumbii či Kostariku.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

O válečných zločinech spáchaných Rusy mluvil už dříve například ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Mimo jiné poté, co byl při ostřelování zasažen kryt u školky ve městě Ochtyrka v Sumské oblasti. Mezi oběťmi byly podle ukrajinských úřadů i děti.

„Ruský útok na školku a sirotčinec je válečným zločinem. Společně s nejvyšším státním prokurátorem shromažďujeme tyto a další materiály a převezeme je do Haagu. Zodpovědnost je nevyhnutelná,“ řekl minulý pátek Kuleba.

ICC je nezávislý orgán, který není součástí OSN. Jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Ani Rusko ani Ukrajina dosud k ICC nepřistoupily. Ukrajina v roce 2013 a 2014 k němu ale podala dvě stížnosti, čímž podle agentury EFE přistoupila na jeho jurisdikci.

Už Khanova předchůdkyně Fatou Bensoudaová v prosinci 2020 oznámila záměr zahájit vyšetřování zločinů, které mohly být spáchány na poloostrově Krym v souvislosti s jeho obsazením Ruskem a na území dvou separatistických republik v Donbasu na východě Ukrajiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video