Zasáhli jsme u Krymu výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, oznámila Ukrajina

  • 119
Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, tvrdí podle Unian ukrajinská vojenská rozvědka. Jde o lodi stejného typu, které Rusko používalo u Hadího ostrova v Černém moři v době jeho okupace k převozu armádní techniky i vojáků, uvedla také ukrajinská rozvědka. Rusko zprávu nekomentovalo.

Zasaženými plavidly jsou podle ukrajinské rozvědky lodě třídy Serna (Kamzík), které mohou převážet až 45 tun nákladu a 92 vojáků. Na lodích se podle rozvědky během ukrajinského útoku nacházela bojová vozidla pěchoty BTR-82.

Ruské ministerstvo obrany v pátek ráno bez dalších podrobností uvedlo, že ruská protivzdušná obrana zachytila nad Krymem dva ukrajinské drony.

Ruská média kromě toho podle ruské redakce BBC informovala o výbuších ve městě Feodosija na Krymu. Podle telegramového kanálu Baza, který má blízko k ruským bezpečnostním složkám, se tam dva ukrajinské drony pokusily zaútočit na ropný terminál.

Ruské síly v noci na pátek zaútočily na Ukrajinu šesti drony íránské výroby a také dvěma řízenými střelami, uvedly ukrajinské vzdušné síly. Pět dronů a jednu z raket se přitom podařilo protivzdušné obraně sestřelit.

Zničili jsme sedmnáct dronů nad Černým mořem i Krymem, hlásí Rusové

Po nočních ruských vzdušných útocích na Ukrajinu zatím zprávy o obětech nebo zraněných nejsou. Ukrajinští regionální představitelé ale podle serveru Meduza informovali o několika poškozených domech kvůli úlomkům dronů a poničené škole ve vesnici Komyšany u Chersonu.

Ukrajina postupuje na levém břehu Dněpru

Americký Institut pro studium války (ISW) v pátek uvedl, že ukrajinské jednotky rozšiřují své pozice na levém, východním břehu řeky Dněpr a na dvou místech přerušily ruským silám dopravu po silnici mezi obcí Oleški a městem Nova Kachovka, které leží 50 kilometrů severovýchodně od Chersonu.

Analytici ISW předpovídají, že ruské velení bude mít pravděpodobně značný problém, aby v reakci na ukrajinské operace na levém břehu Dněpru dokázalo přesunout na místo posily a současně pokračovat v udržování obrany před ukrajinskými útoky v Záporožské oblasti na jihu země a podpoře útoků vlastních sil na východě Ukrajiny.

Ukrajinci přesunuli na levý břeh Dněpru obrněnou techniku, stále drží pozice

Ukrajinský generální štáb hlásí 69 bojových střetů během uplynulého dne a odražení desítek ruských útoků na východě země, jen u města Marjinka a vsi Novomychajlivka jich bylo 25. Dalších deset útoků odrazili Ukrajinci podle vlastního tvrzení u Bachmutu.

Bezvýsledné byly podle štábu i ruské útoky u Lymanu a u Kupjansku. Současně Rusové neustávají v snaze obklíčit město Avdijivka, kde ale ukrajinské síly pevně drží obranu a způsobují Rusům těžké ztráty, tvrdí ukrajinské velení.

Podle něj ukrajinské síly pokračují v ofenzivních operacích ve směru na Melitopol v okupované části Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. V podmínkách válečného konfliktu nelze tvrzení bojujících stran bezprostředně ověřit.

O výsadcích na levém břehu Dněpru se generální štáb nezmínil, jen poznamenal, že ukrajinské síly v Chersonské oblasti pokračovaly v útocích na nepřátelské dělostřelectvo a v ostřelování ruského týlu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video