Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko zaminovalo okolí ukrajinských přístavů. Ohrožují civilní lodě, míní USA

  13:49
Rusko by mohlo zintenzivnit své útoky na infrastrukturu, která slouží pro přepravu ukrajinského obilí z černomořských přístavů, a zahrnout do těchto úderů civilní lodě, které tuto přepravu uskutečňují. Uvedl to Bílý dům, podle něhož Moskva u ukrajinských přístavů rovněž položila nové námořní miny. Ukrajina zvažuje novou trasu obilného koridoru, která by mohla vést přes teritoriální vody států NATO.
Ukrajinští záchranáři a hasiči pracují na místě zničené budovy po ruském útoku...

Ukrajinští záchranáři a hasiči pracují na místě zničené budovy po ruském útoku v Oděse. (20. července 2023) | foto: AP

„Domníváme se, že Rusko se snaží o ospravedlnění útoků na civilní lodě v Černém moři. Vinu za tyto útoky se pak bude snažit svalit na Ukrajinu,“ uvedl mluvčí Bílého domu Adam Hodge. Poukázal při tom na prohlášení Kremlu, podle kterého bude Rusko považovat lodě mířící do ukrajinských černomořských přístavů za potenciální dopravce vojenského nákladu.

„Zaznamenali jsme, že Rusko zaútočilo 18. a 19. července raketami a drony na přístav sloužící k vývozu ukrajinského obilí v Oděse, což vedlo k zničení zemědělské infrastruktury a 60 tisíc tun obilí,“ dodal Hodge. Kreml o těchto objektech tvrdí, že v nich Ukrajina připravovala „teroristické útoky“.

Sázka na Dunaj. Rusko zatrhlo vývoz obilí, ale Ukrajinci mají plán B

Rusko ve středu ohlásilo, že od půlnoci na čtvrtek přistoupí ke zredukování humanitárního koridoru v Černém moři. „Lodě plující do ukrajinských přístavů budeme považovat za možné dopravce zbraní a země, pod jejichž vlajkou tyto lodě plují, jako zapojené do konfliktu na straně Kyjeva,“ vzkázalo ruské ministerstvo obrany.

Nové miny u ukrajinských přístavů

Server News.ru uvádí, že ruská obrana už 14. července vydala varování, že „cesta do ukrajinských přístavů není spolehlivá“. „Velení Černomořské flotily vydalo varování námořníkům o přítomnosti minového nebezpečí na námořní cestě v severozápadní části Černého moře,“ uvedla.

Ve středu ráno pak ruský rezort obrany uvedl, že „trasa z Oděsy do Istanbulu je nebezpečná“. „Hlídková loď Sergej Kotov z Černomořské flotily, plnící úkoly v jihozápadní části Černého moře, 180 km severovýchodně od Bosporu objevila unášenou ukrajinskou minu,“ uvedlo ministerstvo a publikovalo video, na kterém vrtulník Ka-27 na minu střílí.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze nezávisle ověřit. Bílý dům ve středu nicméně uvedl, že je to Rusko, kdo v posledních dnech umístil mnoho nových min do blízkosti ukrajinských přístavů a ohrožuje tím lodě v oblasti.

Vývoz přes teritoriální vody států NATO?

Moskva tento týden uvedla, že nepřistoupí na prodloužení dohod o přepravě zemědělských komodit přes Černé moře, protože podle ní není naplňována část dohod týkající se exportu ruských komodit a hnojiv. Dohody pomohly dojednat loni v létě OSN a Turecko a platily po řadě prodloužení jeden rok.

Podle analytika Sala Mercogliana z americké Campbellovy univerzity je hrozba, že se Rusko rozhodne zaútočit na lodě směřující na Ukrajinu nebo z ní, reálná. „Poté by mohlo dojít k plnohodnotné obchodní válce mezi Ukrajinou a Ruskem zaměřené na lodě převážně neutrálních zemí třetího světa, které plují s potravinami, palivem,“ řekl webu USNI News.

Oděsa vypravila poslední loď s plodinami z Ukrajiny, svět čeká na reakci Kremlu

Podle Mercogliana existuje možnost, že by obchodní lodě mohl chránit ozbrojený doprovod, ale je otázkou, kdo by ho poskytoval. Turecko uzavřelo Bosporskou úžinu, aby do Černého moře nemohly vplout žádné válečné lodě z jiných než černomořských oblastí.

„Ozbrojený doprovod by mohlo poskytnout Turecko, Rumunsko nebo Bulharsko. NATO by mohlo poskytnout podporu na pobřeží nebo vyslat své lidi na palubu obchodních lodí,“ uvedl Mercogliano, podle něhož je ale otázkou, jak moc se chtějí jednotlivé země zapojit.

„USA právě nasadily torpédoborec a stíhačky na ochranu obchodních lodí vyplouvajících z Hormuzského průlivu před íránskými útoky. Přesto se zdá, že totéž neuděláme pro lodě v Černém moři,“ dodal.

Rusko slábne, větří Erdogan. Putinovi dává jednu facku za druhou

Na Ukrajině se vyprodukuje až deset procent světové produkce obilí. Jeho vývoz je zásadní pro mnoho zemí v Africe a na Blízkém východě, které jsou ohroženy nedostatkem potravin.

Ukrajinský ambasador v Turecku Vasyl Bondar ve středu uvedl, že „možná ani nepoužijeme trasu dohodnutou v rámci obilní dohody, ale budeme obilí přepravovat přes teritoriální vody Rumunska a Bulharska,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda. „Samozřejmě je tu ale stále hrozba Ruska, že zaútočí na přístavní infrastrukturu či lodě převážející obilí,“ dodal.

V minulých dnech se jako možných alternativních trasách pro ukrajinské obilí hovořilo také o dopravě po řece Dunaji.

Podle ruského politologa Ivana Preobraženského neprodloužení dohody rozhněvá tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, neboť „hlavním příjemcem dohody o dodávkách obilí je on sám a jemu blízké společnosti, které obilí přeprodávají do afrických a arabských zemí a také do EU“.

„Erdogan Putina za neprodloužení dohody tvrdě potrestá. Možná mu způsobí nové vojenské problémy. Možná udeří na Náhorní Karabach rukama Ázerbájdžánu. Nebo zastaví tranzit ruského plynu do Evropy, případně zastaví pašování součástek pro zbraně a dalšího nedovoleného zboží do Ruska,“ napsal Preobraženskij na Telegramu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04

Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

Před volbami v Mexiku zabili už 20 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

29. května 2024  11:01

Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...