Rusové ostřelují města na Ukrajině, zastávku ve městě Dovhalivka popsali...

Rusové ostřelují města na Ukrajině, zastávku ve městě Dovhalivka popsali symbolickým písmenem Z vyjadřující podporu invazi na Ukrajině. (22. října 2022) | foto: Reuters

Rusové vypálili desítky střel a raket, dál ničí civilní budovy, tvrdí Kyjev

  • 238
Rusko za poslední den proti Ukrajině podniklo 18 leteckých úderů, čtyři raketové útoky a vyslalo 56 střel ze salvových raketometů. Informoval o tom ukrajinský generální štáb v dnešním ranním hlášení o situaci na bojišti. Ostřelování v noci na čtvrtek zasáhlo také Záporoží a Kyjevskou oblast, uvedla tamní správa.

Ruská armáda „pokračuje v ničení kritické infrastruktury a civilních budov“, uvádí ukrajinské velení. Rusko v noci na dnešek ostřelovalo jihoukrajinské Záporoží, střely zasáhly předměstí oblastní metropole.

Útok si nevyžádal žádné oběti, ale poškodil blíže neurčené zařízení infrastruktury, které začalo hořet, uvedl šéf správy Záporožské oblasti Oleksandr Staruch. Požár se podařilo uhasit.

Po zásahu ruskými střelami propukl požár i v Kyjevské oblasti, podle posledního vyjádření oblastního gubernátora Oleksije Kuleby okolo 3:00 SELČ na místě zasahovali hasiči. Podle předběžných informací si útok nevyžádal žádné zraněné ani oběti na životech.

Některé střely podle Kuleby zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Policie následně podle agentury Unian uvedla, že na oblast v noci na dnešek zaútočilo šest ruských bezpilotních letounů.

Rusko podle ukrajinského generálního štábu ostřeluje také pozice ukrajinských vojsk podél frontové linie a naopak své pozice upevňuje - zejména na levém břehu Dněpru.

Tvrzení znepřátelených stran nelze nezávisle ověřit.

Moskva tvrdí, že na Ukrajině útočí pouze na vojenské cíle, případně na energetickou infrastrukturu. I přes množství důkazů a svědectví odmítá, že by její jednotky mířily na civilní cíle.

,

Video