Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Toto Rusové umějí. Ukrajinská ofenziva naráží na obří minová pole

  13:00
Největší překážkou pro ukrajinský postup v Záporožské oblasti se jeví rozsáhlá minová pole. Ztroskotávají v nich pokusy o útoky pěchoty, ruská média plní záběry paralyzovaných tanků Leopard a obrněnců Bradley. Ukrajinci přiznávají, že s takovou mírou zaminování se nikdy nesetkali.

Jsou to dost drsné záběry. Na ruském Telegramu se v posledních dnech šíří video, na kterém jsou vidět ukrajinští vojáci uvěznění v minovém poli na záporožské frontě. Zranění nešťastníci leží mezi krátery, snaží si zaškrtit utrhané končetiny a čekají, až je kamarádi odnesou do obrněnců Bradley a evakuují.

Vojáci na záběrech patří k 47. mechanizované brigádě, která 8. června během pokusu o útok u Malé Tokmačky utrpěla těžké ztráty. Záběry údajně původně zveřejnil ukrajinský válečný zpravodaj Jurij Butusov, záhy je ovšem ze svého kanálu smazal.

„Video ukazuje, že jaro bylo z hlediska osívání minových polí velmi plodné. Značný podíl na neúspěchu nepřítele má vynikající práce našich sapérů, kteří kvalifikovaně umístili minová pole, jež brání masám nepřátelských obrněných vozidel v manévrování,“ pochvaluje si ruský analytik Boris Rožin.

Do kauzy se vložil i nejznámější příslušník 47. brigády, seržant, spisovatel a influencer Valerij Markus (rozhovor s ním si můžete přečíst zde). Butusovovi vzkázal, že zveřejnění brutálního videa si s ním osobně vyřídí. A zároveň přiznal, že Rusové jsou z hlediska ženijních prací desetkrát efektivnější.

„Nikdo si nedokáže představit, jak masivně, rychle a účinně kladou miny. My to nedokážeme. Nemůžeme se zakopat jako oni. To je fakt,“ řekl Markus v jednom ze svých příspěvků na sociálních sítích, po kterém mu náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj hned vyčinil, že na sobě nemá helmu a balistickou vestu.

Ofenziva je pomalejší, než bychom chtěli, řekl Zelenskyj. Rusové vše zaminovali

Hádka mezi známými vojenskými publicisty ukazuje, jak velký problém rozsáhlá minová pole pro ukrajinskou armádu, která v rámci tři týdny probíhající ofenzivy zatím vykázala jen skromný postup, představují. Přiznávají to západní analytici, vrchní velení i řadoví vojáci.

„Všechno je zaminované. Miny jsou všude,“ svěřil se nedávno listu The New York Times plukovník Ašot Arutinian, který jako velitel dronové rozvědky často sleduje neblahý konec útoků na ruské defenzivní linie. Ukrajinci odhadují, že Rusové za posledních devět let nakladli 200 000 čtverečních kilometrů minových polí, což je bezmála trojnásobek rozlohy Česka.

Samozřejmě, miny na Donbasu kladli i Ukrajinci. Rusové se ovšem od loňského podzimu, kdy se museli stáhnout z Chersonu, Lymanu a Izjumu, obzvlášť činili. Při spěšné výstavbě fortifikací ještě před zákopy a protitankovými bariérami nakladli hustou síť protitankových a protipěchotních min, které nekonečné stepi jihovýchodní Ukrajiny mění ve vražedná pole.

Válka na Ukrajině

Volodymyr Zelenskyj uděluje vyznamenání příslušnici armády při návštěvě pozic ukrajinských vojáků na frontě. (3. října 2023)

Ukrajinci samozřejmě mají techniku k odminovávání. Během prvních týdnů ofenzivy se však ukázalo, že je zranitelná vůči protitankovým střelám, kamikadze dronům nebo útokům z vrtulníků Ka-52. Paralyzované odminovací pluhy jsou pak spíš na obtíž, protože blokují postup a vojáky pověřené jejich odtažením vystavují riziku dělostřelecké palby.

Aligátor začal kousat. Ukrajinskou ofenzivu dusí ruské vrtulníky

Minová pole se dají likvidovat také pomocí náloží. Například nálož odpalovaná ze stroje UR-77 Meteorit dokáže vytvořit v minovém poli uličku širokou šest a dlouhou až devadesát metrů. Jenže to je málo, ruská minová pole jsou údajně asi kilometr dlouhá. Ukrajincům také chybí moment překvapení, protože nad bojištěm neustále krouží průzkumné drony.

Rusové navíc projevují pozoruhodné schopnosti minová pole obnovovat. A to z poměrně bezpečné vzdálenosti, protože mají k dispozici minové vrhače, kterými krizový úsek dokážou na dálku zatarasit. Ostatně, podobnou technikou disponují čeští ženisté, kteří jsou v současnosti rozmístění v rámci předsunuté přítomnosti NATO v Lotyšsku.

Veteráni donbaských bojů přiznávají, že s tak intenzivním zaminováním se za devět let nesetkali. Průchod minovými poli bude podle expertů vyžadovat mimořádně přesnou spolupráci všech složek armády: protileteckých systémů, jednotek elektronického boje, ženistů a dělostřelectva. Teprve pak může dojít k samotnému útoku.

Přestože ukrajinská ofenziva zatím přešlapuje a dokonce i Volodymyr Zelenskyj přiznává, že by mohla jít rychleji, v Pentagonu zatím vládne optimismus. „Minová pole ofenzivu nezastaví, jen zpomalí,“ řekl listu The Washington Post představitel ministerstva obrany.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...