Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin přebírá vládu nad Prigožinovým impériem, jde po jeho spojencích

  18:18
Režim ruského prezidenta Vladimira Putina se po rebelii ruské žoldnéřské Wagnerovy vojenské skupiny pokouší ovládnout impérium jejího šéfa, Jevgenije Prigožina. Ubezpečuje představitele zemí v Asii a Africe, že vše je při starém. Samotné žoldáky se snaží dostat pod kontrolu, některé údajně zatýkají. Putin dal najevo, že půjde po Prigožinových spojencích.
Jednotky wagnerovců v Rostově nad Donu (24. června 2023)

Jednotky wagnerovců v Rostově nad Donu (24. června 2023) | foto: AP

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Veršinin v pondělí zamířil do Damašku za syrským prezidentem Bašárem Asadem, aby mu sdělil, že místní členové Wagnerovy vojenské skupiny už dále nebudou působit nezávisle. Podle saúdských médií citovaných ruským deníkem Kommersant Rusové zadrželi v Sýrii zdejší hlavu wagnerovců spolu s dalšími třemi vysoce postavenými veliteli žoldnéřské skupiny, uvedl server Meduza s tím, že ale zprávy nebyly nezávisle ověřeny.

Tyto události ukazují na dvojí výzvu, které Putinův režim čelí po víkendové rebelii šéfa wagnerovců. Putin hodlá potrestat všechny, kteří by mohli být spolčeni s Prigožinem, zároveň ale hodlá zachovat rozsáhlé sítě vlivu, které takzvaný „Putinův šéfkuchař“ rozprostřel napříč kontinenty.

Žoldnéřská skupina působí v Sýrii, Mali, Středoafrické republice či Libyi v bezpečnostních složkách nebo na pozici vojenských poradců. Rusku tím zajišťuje vliv na místní vysoce postavené politiky, kromě toho též umožňuje Moskvě bohatnout na zlatu či diamantech a dalších lukrativních zdrojích, ke kterým se wagnerovci dostali.

Zástupci ruského ministerstva zahraničí volali prezidentovi Středoafrické republiky, aby jej ujistili, že víkendové události nemění nic na ruské expanzi do Afriky. Ruská vládní letadla kromě Sýrie přistála i v Mali, uvádí zdroje listu The Wall Street Journal. Podle listu spěšná diplomatická aktivita naznačuje, že Putin se snaží své spojence ubezpečit, že domácí chaos nebude mít na dosavadní vztahy a společné operace žádný vliv.

Část wagnerovců stále válčí na Ukrajině, jejich osud v Africe je nejistý

Asadova kancelář po setkání s náměstkem ruského ministerstva zahraničí Sergejem Veršininem uvedla, že obě strany spolu hovořily o koordinaci, a to především „ve světle nedávných událostí“. Podle zdrojů obeznámených s celou situací Veršinin přiletěl i proto, aby od Asada získal záruky, že nedovolí wagnerovcům opustit Sýrii bez dohledu Moskvy. Žoldnéři se museli shromáždit na letecké základně spravované ruským ministerstvem obrany v syrském městě Latákie. Wagnerovci údajně poslechli.

Moskva se po většinu času k wagnerovcům oficiálně nehlásila. Až v úterý Putin oficiálně připustil, že ruská vláda žoldnéře financovala, platila jim miliardy rublů. Šéf Kremlu zároveň slíbil veřejně zúčtovat s těmi, kteří ve spojení s wagnerovci vydělávali na dodávkách potravin.

Zabránili jste občanské válce v Rusku, prohlásil Putin před vojáky

Putinova pomsta

Podle ruského novináře Konstantina Remčukova, který se zúčastnil setkání Putina s ruskými médii za zavřenými dveřmi, prezident uvedl, že prozkoumá Prigožiny kontrakty s ministerstvem obrany. Podle novináře se Putin soustředil na ekonomické motivy Prigožina, přičemž naznačil, že úřady budou pátrat po tom „kdo co podepsal, kdo lobboval za zakázky, za uniformy nebo za zbraně.“

Vlivný oligarcha kolem sebe vytvořil síť kontaktů, připomíná list The New York Times. Podle listu hluboké vazby s vládnoucí elitou komplikují snahu Kremlu potrestat lidi spojené s rebelií.

„Je to velmi komplikovaná otázka,“ připustil politický konzultant Kremlu a ruský poslanec Oleg Matvejčev, že není snadné určit, koho potrestat. On sám dříve s Prigožinem spolupracoval, ale ukončil partnerství poté, co podle svých slov poznal, že podnikatel je „mentálně nestabilním“ člověkem.

Podle něj cíli trestných zátahů vlády nebudou ti, kteří se jen „někde vyfotili s Prigožinem“, ale ti, kteří „jej aktivně kryli, aktivně v tom pokračují a aktivně pracují proti prezidentově politice“.

Několik médií spojovaných s Prigožinem je zablokovaných, také společnosti, které jsou s jeho osobou propojeny, přestaly fungovat, uvádí ruský nezávislý portál Bumaga. Zavřené je například Wagnerovo centrum v Petrohradu, nefungují též jeho trollí farmy a mluví se o prodeji mediální sekce oligarchova impéria.

Podle neověřených zpráv úřady v minulých dnech zatkly ruského generála Sergeje Surovikina, zástupce velitele invazních vojsk na Ukrajině, který působil též v Sýrii. Americká média s odvoláním na zpravodajské zdroje uvedla, že Prigožin informoval Surovikina o svém plánu zajmout ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. To ale popřel mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, Moskva oficiálně neuvedla, zda je generál zatčený, či ne.

Věci se kolem něj nevyvíjely dobře. V Moskvě zatkli generála Surovikina

Prigožin měl s ruským vojenským vedením dlouhodobě napjaté vztahy. Situace vyvrcholila poté, co ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se žoldnéři musí začlenit do armády. Prigožin to odmítl. Po vzpouře Putin řekl, že bojovníci musejí vstoupit do armády, nebo odejít do Běloruska za svým velitelem. Po uzavření dohody s běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem zamířil Prigožin do Minsku.

Co přesně s wagnerovci bude, je nejasné. Stejně tak s Prigožinovým osudem. Podle expertů by se mohl chtít přesunout do Afriky, aby zde dále spravoval svůj byznys. „Afrika na něj čeká, Sýrie na něj čeká,“ prohlásil bývalý wagnerovec Marat Gabidullin. „Není tam nikdo, kdo by ho nahradil.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...