Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test pro Erdogana. V lokálních volbách může kvůli recesi ztratit Ankaru

  7:00aktualizováno  12:02
Turci v neděli volí v lokálních volbách. Prezident Recep Tayyip Erdogan může se svou vládou kvůli nekončícímu ekonomickému úpadku Turecka ztratit klíčová města, včetně metropole Ankary. Přesto se celková prohra vládní strany nečeká. Opozice ale vycítila svou šanci.

Erdoganovi na výsledku regionálních voleb extrémně záleží. I přesto, že coby prezident nikam nekandiduje, v posledních týdnech objíždí Turecko křížem krážem a mívá i dva tři mítinky denně. Na těch Turkům připomíná, že právě za jeho vlády země dlouhá léta vzkvétala.

Jenže už nevzkvétá. Podle agentury Bloomberg se Turecko poprvé od roku 2009 dostalo do recese, zemi tíží téměř dvacetiprocentní inflace, slabá lira i třináctiprocentní nezaměstnanost. 

A právě naštvaní zchudlí voliči mohou toto naopak připomenout vládní Straně rozvoje a spravedlnosti (AKP). Ta doufá, že získá alespoň tolik voličů jako Erdogan v loňských prezidentských volbách, tedy 52 procent. 

„Původně jsem se k volbám jít nechystal, ale když jsem viděl, jak AKP kolem sebe mlátí, řekl jsem si, že je načase, abych jim šel dát ránu,“ cituje agentura Reuters 47letého Hakana, který odvolil v Ankaře. Hlasovací právo má okolo 57 milionů lidí. Výsledky, z nichž bude jasné, kdo zvítězil, se očekávají kolem půlnoci.

Zahraniční pozorovatelé neočekávají, že by AKP volby prohrála. Přesto letos nebudou výsledky tak samozřejmé a vláda s Erdoganem v čele může utrpět i těžké ztráty. „AKP narazila na limity svého ekonomického modelu. Životní standard už neroste,“ uvedl pro Channel NewsAsia odborný asistent Berk Esen z ankarské univerzity Bilkent. Někdejší voliči vládní strany ze střední třídy jí to mohou spočítat už tím, že k volbám vůbec nepřijdou. 

Kromě dárků, které podle serveru Middle East Eye dostali od vlády koncem prosince, je nemusejí ukonejšit ani státem provozované stánky se zeleninou, kde lilky nebo rajčata koupí hlubokou pod cenou, či příslib, že by se po volbách z muzea Hagie Sophie mohla stát znovu mešita

První volby po přechodu na prezidentský systém jsou tak i pro Erdogana test jeho popularity. V posledních pěti letech páté volby jsou také na dlouhou dobu poslední. Další se plánují až v roce 2023. Vládní garnitura na veřejnosti vůbec nepřipouští, že by úpadek turecké ekonomiky mohl ovlivnit rozhodování voličů. A pokud ano, odpovědí je podle ní volba AKP. 

Erdogan volby podle deníku The Washington Post na mítincích nazývá „bojem o přežití národa“. Své voliče se mimo jiné pokusil zmobilizovat i po teroristickém útoku na novozélandské muslimy, kdy svým příznivcům pouštěl video z tohoto vraždění.

Istanbul, Ankara a Izmir

Volí se ve všech 81 tureckých provinciích. Z nedělního hlasování vzejde přes tisíc nových starostů a primátorů i vedoucích představitelů provincií. Důležitá jsou především tři města - Istanbul, Ankara a Izmir. Ten už nyní drží opoziční  Lidová republikánská strana (CHP) a podle expertů příliš nehrozí, že by o něj přišla.

„Jaká otázka přežití? Volíme starosty. Co to má společného s národním přežitím?“ ptal se na volebním mítinku v Eskišehiru předseda (CHP) Kemal Kiliçdaroglu.

V Turecku se říká, že „kdo získá Istanbul, získá celé Turecko“. V regionálních volbách před pěti lety jej vyhrála AKP a o totéž se snaží i letos. Do patnáctimilionové megalopole proto Erdogan vyslal bývalého premiéra a současného předsedu parlamentu Binaliho Yildirima. Proti němu stojí kandidát CHP Ekrem Imamoglu. 

Sázka opozice na devětačtyřicetiletého starostu istanbulské části Beylukduzu podle serveru France 24 vychází z předpokladu, že jsou Turci z dlouholetých politiků unavení a žádají nové tváře. 

V neméně důležité metropoli Ankaře, kterou AKP a její předchůdci ovládají už pětadvacet let, pak za opozici kandiduje Mansur Yavas. A podle blízkovýchodního serveru Al-Monitor je až nečekaně velká šance, že vládní strana Ankaru ztratí. 

„Yavas už prakticky vyhrál. Před kandidátem AKP Mehmetem Özhasekim má až příliš velký náskok a ten už ho nemůže dohnat. Jsem si jistý, že on i Erdogan o tom vědí,“ říká Ozer Sencar, zakladatel jedné z nejrespektovanějších tureckých agentur pro výzkum veřejného mínění Metropoll. 

Yavasův úspěch podle něj tkví ve faktu, že byť kandiduje za koalici CHP a Strany dobra loňské prezidentské kandidátky Meral Akşenerové, původně patřil mezi nacionalisty Strany národní akce (MHP). S tou se dala AKP dohromady a stejně jako loni tvoří koalici. „Polovina voličů MHP bude volit Yavase,“ míní Sencar a dodává, že i podle něj se špatný ekonomický stav země promítne do voleb. 

Když budete potřebovat, Erdogan vám pomůže. Jak Turci a Syřané slavili

Do hry navíc mohou promluvit i Kurdové. Ti tvoří pětinu turecké populace a zatímco jejich Lidová demokratická strana (HDP) je silná na jihovýchodě země, v ostatních částech Turecka už tolik ne. Letos se proto rozhodla, že své hlasy v Ankaře, Istanbulu a dalších městech přenechá kemalistům z CHP. 

To opozici nadále posílí. I přesto, že její kandidáti nedostávají prakticky žádný prostor v celostátních médiích, ve kterých místo toho vycházejí články o údajné spolupráci opozice s teroristy. Média tak převzala Erdoganovu agendu, který se spojováním konkurence se zakázanou Kurdskou stranou pracujících (PKK) snaží zastínit domácí problémy.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...