Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Erdoganova dlouhá ruka. Z celého světa potichu mizí domnělí pučisté

  20:15
Za poslední dva roky zmizelo z různých zemí po celém světě přes sto Turků. Učitele či zdravotníky z organizací klerika Fethulláha Gülena unesla turecká vláda, která je viní z podílu na nepovedeném puči. Bez oficiálních žádostí o vydání, bez vědomí místních politiků. Zato s velkou pompou v tureckých médiích, kde se vedení země chlubí dopadením „zrádců“.
Obyvatelé Istanbulu si připomínají první výročí nezdařeného puče proti režimu...

Obyvatelé Istanbulu si připomínají první výročí nezdařeného puče proti režimu tureckého prezidenta Erdogana (15. července 2017) | foto: Osman OrsalReuters

Učitel Yusuf Karabina jel toho rána se svou ženou Yasemin a patnáctiletým synem autem, když je zastavili policisté. Tedy zpočátku tak alespoň vypadali. Yusufa požádali o doklady jako při běžné dopravní kontrole. Oba manželé však po pár minutách pojali podezření a raději znovu nastartovali.

Ujet už se jim nepodařilo, zrovna v tu chvíli se na ně falešní policisté vrhli a všechny tři násilím vytáhli z auta. Zraněná Yasemin se ještě snažila zastavit kolem projíždějící auta. „Nejsou to policajti!“ křičela v panice, ale její manžel už byl pryč. „Tehdy v autě jsem ho viděla naposledy,“ vypráví pro izraelský list Haaretz o pět měsíců později.

Její muž je jedním ze šesti Turků žijících v Kosovu, které na konci března při bleskové operaci unesli turečtí agenti. Pět z nich jsou učitelé, šestý v Kosovu pracoval jako zdravotník. Všichni tam působili v organizacích, které patří do sítě tureckého duchovního Fethulláha Gülena. 

Turecko ho považuje za strůjce nepovedeného puče z července 2016 a všechny, kteří s ním kdy přišli do kontaktu, za jeho komplice. O vydání šesti Turků Ankara Prištinu předem oficiálně nepožádala, přesto je onoho březnového rána nechala soukromým tryskáčem dopravit zpět do Turecka. Falešní policisté je během cesty prý mučili, tvrdí právník jejich rodin.

Obvinění z terorismu jim nedává smysl. „Naše přátele viní z podílu na pokusu o puč. Jak je to možné? Zní to směšně,“ říká i ředitel Gülenovy školy v Lipjanu Nazmi Ulus.

Dostali jsme už přes sto zrádců, chlubí se Erdoganova vláda

Turecká vláda po celém světě tlačí na zrušení Gülenových škol a univerzit a ani honem za gülenisty, z jejího pohledu členy teroristické organizace FETÖ, se nijak netají. Sama se v polovině července pochlubila, že už ze zahraničí přivezla přes sto lidí. 

„Sledovali jsme tyto zrádce dva roky a vůdce FETÖ jsme dostali zpět do naší země,“ uvedl podle státní agentury Anadolu turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu s tím, že pučisté za svou zradu zaplatí. O tom, že Turecko své občany z cizích zemí často unáší tajně a bez vědomí tamních vlád, už pomlčel.

Případ šestice gülenistů, přičemž u jednoho z nich šlo navíc o omyl kvůli shodě jmen, vyvolal v Kosovu skandál. Kosovský premiér Ramush Haradinaj národu oznámil, že o tajné operaci nevěděl, a krátce poté odvolal svého ministra vnitra i ředitele tajných služeb. A do Turecka vzkázal, že těchto šest lidí „nebylo deportováno, ale ukradeno“. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mu pak podle blízkovýchodního webu al-Monitor pohrozil, že za svá slova zaplatí. „Jak můžete bránit lidi, kteří se pokusili o puč v bratrské zemi Kosova? Budete se za to zodpovídat,“ prohlásil. Páky na to má. Turecko je totiž velkým sponzorem balkánské země a jedním z mála zastánců kosovské samostatnosti.

Turecká rozvědka má v Německu 6000 informátorů, tvrdí odborník

Kosovský premiér nicméně slíbil, že se nic podobného už nebude opakovat. Turci žijící v Kosovu však i přesto dostali strach. Počet žádostí o azyl tehdy v zemi rychle vzrostl, další raději odjeli dál do Evropy.

Kosovo však není jediné, odkud v posledních dvou letech zmizeli turečtí občané. Erdoganovi agenti se počátkem července objevili také na Ukrajině, odkud podle Stockholmského centra pro svobodu unesli novináře a obchodníka, ale i v Ázerbájdžánu či africkém Gabonu. Odtamtud v dubnu unesli tři turecké učitele, píše server Turkey Purge

Pokus o únos švýcarsko-tureckého podnikatele od března 2017 vyšetřuje i švýcarská policie, napsala letos v březnu agentura Reuters. S vědomím úřadů si pak odvezli údajné pučisty i ze Saúdské Arábie, Súdánu, Malajsie nebo Barmy, a to mnohdy i přesto, že už v dotyčné zemi získali status uprchlíka.

V Mongolsku únos na poslední chvíli zmařili

I Veysel Akcay, který už přes čtvrtstoletí učí v Gülenově škole v Mongolsku, měl být unesen zpět do rodné země. V pátek 27. července ho nedaleko jeho ulánbátarského bytu přepadli maskovaní muži a vtáhli do dodávky s falešnou poznávací značkou. 

O několik hodin později mongolské ministerstvo zahraničí podle deníku The New York Times oznámilo, že na letiště v Ulánbátaru přistálo turecké charterové letadlo. Jen díky tomu, že Akcayův kolega zalarmoval policii, si Mongolové dali dvě a dvě rychle dohromady.

Trumpův exporadce měl dle médií dostat Gülena z USA. Lež, tvrdí právník

Akcayovi přátelé a příbuzní se vydali na letiště a mongolská diplomacie mezitím letounu dočasně zakázala odlet s tím, že učitelovo zadržení by znamenalo „nepřijatelný akt porušení mongolské suverenity a nezávislosti, proti čemuž by Mongolsko silně protestovalo“. 

Letadlo nakonec odletělo s prázdnou. Akcay v něm nebyl a později téhož večera byl propuštěn domů. Ani nyní však podle svého tvrzení není v bezpečí, a na konci srpna se proto obrátil na úřad Vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN (UNHCR) a požádal ho o „urychlenou akci“. Akcay v dopise píše, že mu Mongolsko brání v odletu do bezpečnější země a už se ani nesnaží vyšetřit, kdo ho před měsícem chtěl vlastně unést.

Turecké soudy podle agentury AP za poslední dva roky usvědčily z podílu na pokusu o převrat přes 35 tisíc lidí, další na svůj soud teprve čekají.  A unesení zaměstnanci Gülenových organizací jsou mezi nimi.

16. července 2016

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...