Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chybí i župan a pantofle. Britské expremiérce Trussové přišel účet za večírky

  16:02
Zdá se, že krédo „po práci legraci“ bývalá britská premiérka a ministryně Liz Trussová naplňovala poctivě. Ačkoli v čele vlády se ohřála ani ne sedm týdnů, nyní jí přicházejí účty z jejího dřívějšího působiště na ministerstvu zahraničí z doby, kdy vedla svou premiérskou kampaň. Za soukromé využívání vládní rezidence, večírky a chybějící vybavení má ze svého zpětně doplatit v přepočtu sumu v řádu statisíců korun. Nechyběl prý ani kokain.
Chevening House, rezidenční místo britských ministrů zahraničí, v anglickém...

Chevening House, rezidenční místo britských ministrů zahraničí, v anglickém hrabství Kent (1. června 2013) | foto: Profimedia.cz

Přes den příprava na souboj o vedení britské vlády a Konzervativní strany po Borisi Johnsonovi, po večerech pak bujaré večírky. Liz Trussová loni v létě nakonec nad svým tehdejším soupeřem Rishim Sunakem vyhrála a na několik týdnů kabinet skutečně převzala. Nyní jí však přicházejí účty. Coby ministryně zahraničí tehdy prý značně překračovala možnosti rozsáhlé rezidence Chevening House, kterou pro své potřeby uprostřed horečné premiérské kampaně využívala.

Na fakturu, která Trussové přišla před třemi až čtyřmi týdny, nyní upozornila britská média. Zaměstnanci Chevening House mluví o večerních hostinách pro hosty Trussové i o chybějícím vybavení a předmětech, včetně županu a pantoflí. Účet je ve výši 12 tisíc liber (320 tisíc korun) a vadí jim, že by tuto sumu „za sérii letních večírků“ měli platit britští daňoví poplatníci.

„Trussová v Chevening House pořádala schůzky se svým nejbližším okolím, které se často změnily v bujaré večerní party,“ řekl zdroj listu Mail on Sunday, který na problém upozornil jako první.

Vydrží déle salát, nebo Trussová? Britové sázejí na konec premiérky

Chevening House je rezidence rozkládající se na ploše tří tisíc akrů v severozápadním Kentu. Užívání tohoto sídla se 115 pokoji je tradičně poskytováno ministru zahraničí a jeho údržba je financována z parlamentního fondu ustaveného zákonem.

Župany zaplatím, ostatní ale byla práce

Úřad vlády však tentokrát Trussové vystavil fakturu za společenské akce, o nichž se domnívá, že byly spíše stranické a osobní než úřední.

Trussová tato tvrzení odmítá. Samozřejmě prý zaplatí za předměty, které během jejího užívání Chevening House zmizely, citoval deník Daily Mail mluvčího konzervativní političky. Většina výdajů z těchto dvanácti tisíc liber však podle něj byla použita na oficiální vládní záležitosti.

Britská premiérka Trussová rezignovala, její vláda je nejkratší v historii

„Poslední faktura obsahuje mix nákladů na její osobní návštěvu a nákladů na oficiální vládní jednání se státními úředníky včetně tajemníka vlády Simona Case a vysokých úředníků z jiných resortů, kteří se v Cheveningu setkali během příprav na přechodné období. Ty tvoří většinu z tohoto účtu,“ uvedl mluvčí Trussové s odkazem na dění kolem blížící se výměny premiérů.

„Náklady a financování Chevening House jsou záležitostí organizace Chevening Trust. V případě potřeby s ní budeme úzce spolupracovat, abychom zajistili odpovídající rozdělení vzniklých nákladů,“ uvedl k tomu mluvčí britské vlády.

U kulečníku byl také kokain

List The Guardian loni v prosinci také informoval o tom, že v Chevening House byly po večírcích, kterých se účastnili Trussové političtí spojenci, nalezeny stopy drogy třídy A, konkrétně kokainu. Bílý prášek zde zaměstnanci objevili loni v létě krátce předtím, než se Trussová stala premiérkou.

Jeden ze zaměstnanců tehdy tvrdil, že nalezený prášek společně s ostatními otestovali pomocí testeru, který při kontaktu s kokainem změní barvu. Ten ukázal na přítomnost drogy. Stopy bílého prášku našli ve dvou případech na odkládacím stolku v herně s kulečníkem.

Myslel jsem, že jde o práci, kaje se Johnson za večírek. Ubohé, volá opozice

Obeznámené zdroje uvádějí, že kokain je hojně využíván v celé vládě a parlamentu a údajně jej užívali také političtí spojenci Trussové. Další zdroje mluvily také o stopách kokainu v premiérském sídle v Downing Street v době, kdy byl Boris Johnson premiérem.

Mluvčí Trussové tehdy v jednořádkovém prohlášení jen stručně uvedl: „To je jednoznačně nepravdivé.“ Později dodal, že „nic nenasvědčovalo tomu, že by Trussová drogu užívala, nebo že by si byla vědoma toho, že drogy byly užívány nebo přítomny“. Držení kokainu je trestný čin, za který v Británii hrozí odnětí svobody až na sedm let nebo pokuta v neomezené výši.

Trussová v létě 2022 souboj o premiérské křeslo vyhrála. Kvůli své chaotické hospodářské politice byla ovšem nucena odstoupit již po několika týdnech a se 49 dny je předsedkyní britské vlády s nejkratším funkčním obdobím v dějinách.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...