Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vydrží déle salát, nebo Trussová? Britové sázejí na konec premiérky

  14:40
Nová britská premiérka Liz Trussová se ve vedení vlády ohřála sotva šest týdnů a konzervativci už plánují, jak ji z Downing Street zase co nejrychleji dostat pryč. A Britové se s humorem sázejí, zda její životnost bude delší než u hlávky čerstvého salátu za 60 pencí z Teska.
Britská premiérka Liz Trussová

Britská premiérka Liz Trussová | foto: Profimedia.cz

„Hlávka salátu vypadá každým dnem zdravěji a spokojeněji; můžeme se jen domýšlet, zda viděla naše nejnovější předpovědi, které již považují čas Liz Trussové v Downing Street za sečtený,“ říká Alex Apati ze sázkové kanceláře Ladbrokes pro bulvární list The Daily Star, který se ohledně odhadů politické životnosti premiérky nedrží nijak stranou.

Právě The Daily Star také na YouTube v přímém přenosu promítá klidné zátiší s hlavními figuranty: těmi je portrét premiérky, nazdobený salát s parukou, očima a širokým úsměvem a hodiny odpočítávající čas. Pod nimi v červeném poli hlavní otázka: „Den čtvrtý. Vydrží Liz Trussová déle, než tohle zelí?“

Problémy začaly už koncem září, ale právě v pátek se zásadní krize v působení nové premiérky, která ji brzy může stát vysněný post, značně prohloubila.

Liz Trussová oficiálně převzala vedení britských vládních konzervativců a tím i celé vlády teprve začátkem září. Po skandály stíhaném Borisi Johnsonovi měla být pevnou silou, která konzervativce vyvede z hlubokého propadu a všeobecné nedůvěry. Místo toho však nastal přesný opak.

„S Johnsonem jsme aspoň věděli, že jdeme ke dnu. Měl problémy s covidovými večírky, finanční kauzy, prohrávali jsme regionální a doplňovací volby. Trussová ale hodila do vzduchu zcela nečekanou bombu,“ popsal britským médiím současnou situaci mezi konzervativci jeden z jejich členů.

Pátý premiér za šest let?

Předsedové vlád poslední roky nemají v Británii dlouhou životnost: po referendu v roce 2016, kdy se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, je Trussová ve vedení britské vlády v pořadí již čtvrtá a turbulentní události posledních dní naznačují, že brzy může stanout v čele vlády už pátý člověk.

Pouhých šest týdnů ve funkci je ale i na konzervativce extrémně krátká doba. Za strmým pádem Trussové stojí v první řadě chaotické změny v daňové politice, které vedly k oslabení libry a nárůstu celosvětové nedůvěry v britský trh.

Libra padá, ve vládě to vře. Británií zmítá velký daňový experiment

„Jsem v šoku. Jsme šestá nejsilnější ekonomika světa a nemůžu uvěřit, že premiérka a vláda tohle všechno poslala do kytek. Naše ekonomická reputace je pryč,“ dodává pod slibem anonymity další konzervativec.

Aby se zachránila, vyhodila ministra financí Kwasiho Kwartenga, spoluautora daňové reformy a svého nejbližšího spojence ve vládě. Právě to ale ještě víc urychlilo její pád.

6. září 2022

„Pokud si myslela, že s odchodem Kwartenga pro sebe získá víc času, stal se přesný opak. Vše tím jen značně urychlila,“ zní ve straně. V době, kdy se jej Trussová zbavovala, byl Kwarteng zrovna nad Atlantikem na letu z New Yorku do Londýna a o svém konci se po přistání údajně nejdřív dozvěděl z médií.

Britská premiérka vyměnila ministra financí, Kwarteng neustál pád libry

Šance neúspěšných kandidátů

Ačkoli ambiciózní Trussová do poslední chvíle říká, že nemá v úmyslu se vytoužené Downing Street tak rychle vzdát, její spolustraníci už se ani nesnaží předstírat klid a otevřeně mluví o možnostech, kdo ji může výhledově nahradit.

Rishi Sunak jako britský ministr financí (13. února 2020)

Pozornost směřuje ke dvěma neúspěšným kandidátům, kteří o premiérský post po Borisi Johnsonovi rovněž usilovali: těmi jsou bývalý ministr financí indického původu Rishi Sunak a vůdkyně konzervativců v Dolní sněmovně Penny Mordauntová.

Právě Sunak byl původně preferovanou volbou konzervativních poslanců, zatímco Mordauntová měla oblibu zejména v jejich členské základně.

A zatímco Sunak vzhledem ke své ekonomicko-politické uměřenosti může být i v kontrastu s Trussovou vnímán jako záruka určité ekonomické stability, Mordauntová pak představuje záchvěv politické naděje, která by měla konzervativcům vylepšit poničenou image. Na druhé straně jde ale o méně zkušenou političku, která dosud procházela jen nižšími posty ve vládě.

Penny Mordauntová

Přesto se jako jedna z často zmiňovaných možností jeví kombinace obou a tedy dočasné dvojvedení Sunak – Mordauntová.

Je tady ale i další možnost.

Vrátí se Boris Johnson?

Po všech skandálech, problémech a kauzách, které má Johnson z poslední doby za sebou, se jeho návrat do premiérské funkce jeví jako čirá utopie.

Přes to všechno Johnson dokázal v roce 2019 vyhrát předčasné volby a vytvořit si kolem sebe okruh věrných, kteří jeho vynucený odchod vnímali jako křivdu. I to se nyní v době, kdy se obliba konzervativců pohybuje kolem dvaceti procent, zdá jako lákavá možnost.

Britští labouristé chytají druhý dech a chtějí dobýt Downing Street

Z návratu Johnsona, který stále čelí vyšetřování ohledně porušování vlastních covidových pravidel, by se ovšem radovali také opoziční labouristé. Těm chaos mezi konzervativci rekordně navyšuje oblibu a preference a Johnsonův návrat by pro ně byl tím nejlepším dárkem před dalšími volbami.

Nový ministr financí: Já to nebudu

Po Kwartengovi převzal ostře sledované ministerstvo financí a druhý nejdůležitější post v zemi Jeremy Hunt. I o něm se mluví jako o dalším premiérovi a nástupci Trussové.

Britský ministr financí Jeremy Hunt (14. října 2022)

„Je to velmi zkušený politik, který již prošel řadou důležitých míst. Pokud nyní bude dobře dělat svou práci a nerozhádá si pravicové křídlo strany, pak je Hunt možností, která se přímo nabízí,“ uvedl ohledně možného výběru premiéra pro deník The Times další zdroj uvnitř strany.

Hunt se o vedení strany se pokoušel již dvakrát. Nejdřív značně pohořel proti Johnsonovi, nyní se v posledním závodě, který vyhrála Trussová, nedostal ani na průměrnou podporu své strany a vypadl hned ze začátku.

Právě proto Hunt možnost, že by znovu kandidoval, sám rázně odmítá: „Myslím, že dva velmi nepodařené pokusy již naprosto vymýtily jakékoli mé ambice tímto směrem. Chci být teď dobrým ministrem financí a to je moje priorita.“

Británie zařadila zpátečku. Vláda zruší téměř všechna nová daňová opatření

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...