Islamistických útoků v Evropě ubylo. Roste ale počet krajně pravicových

  17:26
Poslední roky v Evropě zásadně klesl počet teroristických útoků. Zatímco v roce 2015 teroristé zabili 150 lidí, v roce 2018 měli na svědomí jen 13 obětí. Velký podíl na tom má lepší spolupráce policejních složek, uvádí experti. Nicméně hrozba terorismu zůstává podle nich i nadále vysoká.
Zvýšená bezpečnostní opatření v Nice po teroristickém útoku (15. července 2016).

Zvýšená bezpečnostní opatření v Nice po teroristickém útoku (15. července 2016). | foto: Reuters

Minulý čtvrtek pracovník policejní prefektury ubodal v Paříži své čtyři kolegy, než byl zastřelen dalším policistou. Podle francouzských vyšetřovatelů byl pachatel Michael Harpon radikalizovaný islamista. Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner varoval, že hrozba terorismu v zemi zůstává „vysoká“, až velmi „vysoká“.

Harpon má na svědomí zatím nejvíce obětí teroristického útoku uskutečněného v Evropě v roce 2019. O prvenství se dělí s Gökmenem Tanisem, který v březnu začal náhodně pálit v nizozemském Utrechtu. Jeho řádění podlehli rovněž čtyři lidé. Podle nizozemských vyšetřovatelů vykazoval Tanis sympatie k islamistickým radikálům.

Růst krajně pravicového extremismu v Německu

Zatímco islámský terorismus zůstává pro Evropu konstantní hrozbou, roste nebezpečí radikálně pravicového terorismu. V Německu v roce 2019 vedly teroristické útoky ke smrti tří lidí, všichni byli obětí krajně pravicového radikalismu. 

Poslední teroristický útok se v Evropě stal tuto středu. Sedmadvacetiletý Němec Stephan Balliet se pokusil vniknout do synagogy v německém městě Halle. Když se mu to nepovedlo, zabil dvě náhodné oběti, ženu u synagogy a muže v nedalekém rychlém občerstvení s kebabem. 

Německá ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová uvedla, že útok v Halle byl pravicově extremistickým teroristickým činem. Za čin krajně pravicového terorismu je považována i vražda prouprchlického hesenského politika Waltera Lübckeho. Podle německého ministra zahraničí Heika Maase Německo dlouho před pravicovým extremismem zavíralo oči.

Statistiky terorismu

Od ledna do října tohoto roku došlo k 1 505 teroristickým útokům, které měly na svědomí 6 592 mrtvých, dle údajů neziskové organizace PeaceTech Lab, která ve spolupráci s Esri Story Maps spravuje mapu teroristických útoků ve světě. Tím nejničivějším byl dubnový útok na Srí Lance, který vedl k smrti 259 lidí. Jedná se o druhý nejhorší teroristický útok na cizí půdě od 11. září.

V předchozím roce došlo k 2 178 útokům, které měly na svědomí 9 795 obětí. V roce 2017 teroristé uskutečnili 1 531 útoků, které stály život 9 557 lidí. Za rok 2016 uvádí PeaceTech Lab 1 633 útoků a 15 219 mrtvých. Pozdější roky nejsou v mapě zahrnuty.

Global Terrorism Database (GTD), která zaznamenává teroristické činy od roku 1970, uvádí, že od roku 2014 jejich počet setrvale klesá. Údaje pro rok 2018 a 2019 zatím v databázi nejsou.

Podle bezpečnostního specialisty a zakladatele analytické společnosti SecDev Roberta Muggaha je velmi obtížné monitorovat teroristické činy, protože statistiky se soustředí výhradně na počet obětí a incidentů, přičemž počet skutečných útoků může být vyšší. Mnohé autoritářské režimy zase používají označení terorista pro kohokoliv, s kým bojují.

Teroristické útoky v Evropě: klesající trend

Dle oficiálních statistik unijního policejního úřadu Europol, které zahrnují i zmařené a selhavší pokusy, lze v Evropě sledovat postupný pokles počtu teroristických útoků i jejich obětí. 

V roce 2015 jen během listopadových koordinovaných násilných akcí v Paříži přišlo o život 130 lidí, celkově pak 150. V roce 2016 zabili teroristé 135 lidí, z toho 85 zahynulo během útoku nákladním vozidlem ve francouzském Nice.

Nábožensky motivovaný terorismus v EU

V roce 2017 se počet mrtvých snížil na 62 a v roce 2018 na 13. Policejní úřad reportuje sedm úspěšných džihádistických útoků, jen tři z nich ale vedly k úmrtím. Celkově Europol uvádí 129 útoků, přičemž započítává i ty, které selhaly nebo byly zmařeny.

Nejvíce teroristických činů (83) spadalo pod kategorii „etno-nacionalistické a separatistické“. 24 útoků bylo spáchaných „islamisty“, za 19 stál levicový terorismus a za jedním pravicový. Islamistické teroristické činy tak nejsou v Evropě nejpočetnější, ale mají nejvíce obětí.

Více než islamisté vraždí v USA krajní pravice

Odlišná situace je v USA. V roce 2018 se vyskytl jen jediný případ, kdy kvůli inspirací radikálním islámem zemřel člověk. Od roku 2016 zabila ve Spojených státech více Američanů krajní pravice.

Podle Daniela Bymana, experta na terorismus z Georgetown University, by američtí úředníci těsně po 11. září zvedli láhev šampaňského kdyby věděli, že v následujících 17 letech přijde v USA o život kvůli teroristům jen 104 lidí. „V tu dobu jsme se obávali, že jich tolik ztratíme během týdne,“ cituje jej deník Los Angeles Times.

Podle výkonné ředitelky Europolu Catherine De Bolleové je za snížením teoristických útoků lepší kordinace mezi zeměmi EU. „Veřejné insituce a soukromé organizace, které byly zvyklé pracovat převážně separátně, ustanovily nové a kreativní způsoby kooperace,“ uvedla.

Zlepšující se spolupráci vyzdvihuje i generální tajemník Interpolu Jürgen Stock. Na základě dat shromážděných členskými zeměmi vytvořil Interpol databázi více než 45 000 bojovníků Islámského státu (IS). Díky ní byly členské státy schopné najít ty bojovníky, kteří využívali několika identit, aby mohli svobodně cestovat skrze Evropu, uvedl Stock v rozhovoru pro server ITV News.

Výzvy protiteroristického boje

Jako klíčový důvod snížení počtu útoků v Evropě bývá často jmenována porážka IS v Iráku a Sýrii. Podle Stocka to však hrozbu džihádistického terorismu neukončuje, ale naopak ještě zvyšuje. „Myslím si, že to je větší výzva kvůli její komplexnosti,“ řekl Stock, podle něhož porážka IS vytvořila díru, kterou budou džihádisté chtít vyplnit.

Gilles de Kerchove, protiteroristický koordinátor EU, identifikuje tři hlavní výzvy, kterým bude muset EU po pádu IS čelit. Zaprvé je to domácí terorismus, tj. hrozba teroristických činů od lidí, kteří nejsou v kontaktu s IS a jinými teroristickými skupinami, ale jsou inspirovány jejich ideologií.

Podívejte se na přehled největších teroristických útoků v Evropě od r. 2015:

Dle Oliviera Guitty, experta na terorismus z bezpečností agentury GlobalStrat, dochází k „McDonaldizaci terorismu“, kdy budoucí útočníci jednoduše udělají video, přihlásí se k IS a stanou se okamžitě jeho součástí. Příklad Srí Lanky ukazuje, že dochází k globálnímu šíření islámského terorismu, který zapouští kořeny i tam, kde dříve nebyl. 

Jako druhou výzvu považuje Kerchove dědictví IS v podobě navracejících se bojovníků IS do Evropy, případně radikalizace jejich rodinných příslušníků.

Členské státy odhadují, že z Evropy odešlo do Iráku a Sýrie asi 5 až 6 000 lidí, přičemž 75 % se přidalo k IS, 30 až 40 % bylo zabito, 10 až 15 % zůstává v regionu, 10 až 15 % se přesunulo jinam a 30 až 40 % se vrátilo zpět do Evropy. O mnohých se nic neví, uvádí srpnová bezpečností zpráva OSN.

Za třetí hrozbu považuje protiteroristický koordinátor EU radikalizaci vězňů a jejich návrat do většinové společnosti. Podle červnové zprávy britského ministerstva spravedlnosti dominují v přísně střežených věznicích muslimské gangy, jejichž členové bijí ostatní vězně a nutí je, aby se přidali k islámu. 

Z gangů prý mají strach jak vězni, tak i jejich dozorci.OSN v srpnové zprávě varovala, že „současné snížení takovýchto útoků nemusí vydržet dlouho, možná ani ne do konce roku 2019“. Podle OSN se dá očekávat, že více útoků inspirovaných IS se objeví v „neočekávaných oblastech.“

Kvůli relativní nesofistikovanosti teroristických útoků dokázaly bezpečností složky mnohým z nich předejít, píše se ve zprávě. IS se však aktivně pokouší technické schopnosti teroristů rozšířit prostřednictvím online kurzů. Hrozba použití biologických, chemických či nukleárních zbraní ze strany IS zůstává však kvůli značnému množství vědomostí nutných pro jejich výrobu a obsluhu malá.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...