Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha obětovala Šanghaj za vztah s Tchaj-pejí. Ta však drží i s Šanghají

  17:56
Zatímco pražského primátora Zdeňka Hřiba popisují česká i světová média jako zarputilého kritika Číny, jeho tchajwanský protějšek Kche Wen-Če je považován za politika, který je vůči Pekingu poměrně vstřícný. Čen s Hřibem podepsal partnerkou smlouvu, která vyvolala hněv Číny.

Server South China Morining Post popisuje starostu Tchaj-peje jako „samorosta“ s velmi efektivní komunikační strategií na sociálních médiích. Například v roce 2018, když usiloval o znovuzvolení, udělal rapové video, které se rychle stalo virálním a přineslo mu popularitu u mladých lidí.

Kche Wen-Čen byl považován za horkého kandidáta na prezidenta. V letošních lednových volbách se rozhodl nekandidovat, očekává se však, že v roce 2024 kandidátem bude. Jako starostové města začínali i tři předchozí prezidenti. 

Bývalý chirurg Kche Wen-Če v srpnu založil politickou stranu Taiwanskou lidovou stranu (TPP). V letošních lednových volbách si politický nováček nevedl špatně. TPP získala 11,2 procenta hlasů.

Politický program TPP nikdo v podstatě nezná. Podle analytiků je strana soustředěná kolem kultu osobnosti populárního starosty.

Kche Wen-Če ji založil s tím, že chce změnit tchajwanskou politickou kulturu a nabídnout lidem „jinou možnost“, než kterou nabízí vládnoucí Demokratická pokroková strana (DPP) a hlavní opoziční síla, Národní strana (Kuomintang -  KMT). Zatímco DPP prosazuje nezávislost Tchaj-wanu na Číně, KMT je považována za propekingskou.

Podle DPP je propekingský i Kche Wen-Če. Starosta ohledně soužití Tchaj-wanu a Číny zastává názor, že „obě strany jsou jedna rodina“. DPP to považuje za nebezpečné přejímání oficiálního čínského stanoviska, které prosazuje doktrínu „jedna země, dva systémy“.

Kche Wen-Če v prosinci řekl, že Čína má příliš vlastních starostí na to, aby se starala o Tchaj-wan. Narážel při tom na protesty v Honkongu a zpomalující výkon čínské ekonomiky. Podle něj USA, nejdůležitější mezinárodní podporovatel, nikdy nedovolí, aby Čína převzala Tchaj-wan. 

Čínská finanční metropole Šanghaj pozastavuje oficiální styky s Prahou

Starosta tvrdí, že Tchaj-wan může mít blízké vztahy s USA a zároveň být přátelský k Číně. „Chybějící kontakt s Čínou může být nebezpečný,“ varoval Kche Wen-Če, podle něhož je současný vládní postoj k Číně příliš tvrdý. „Ať nám Číňané závidí život na ostrově,“ řekl  Kche Wen-Če v rozhovoru pro zpravodajskou agenturu CNA s tím, že právě to je „klíč k přežití Tchaj-wanu.“

Kche Wen-Če stojí za řadou obchodních iniciativ ve veřejném a soukromém sektoru, které sbližují Tchaj-pej s čínskými protějšky. V červenci minulého roku navštívil Šanghaj na každoročním fóru pořádaném oběma městy v době, kdy byla diplomatická setkání výrazně omezena. Server South China Morning Post tvrdí, že Kche návštěvou zkoušel reakci voličů na své pokusy o sblížení se s Čínou. Kche sám přiznal, že mu setkání mohlo u voličů uškodit.

Kche Wen-Če se zeúčastnil setkání pod patronátem tchajwanského ministerstva zahraničí, ale se svolením tchajwanské Rady pro pevninské záležitosti, která se zaměřuje na vztahy Tchaj-wanu s Čínou. Rada mu povolila cestu s tím, že se nesmí dotknout žádných politických témat.

„Byli velmi nervózní, když se mnou mluvili,“ okomentoval Kche Wen-Če setkání pro agenturu Reuters. Podle něj jsou čínští představitelé na schůzkách vždy velmi úzkostliví. „Jako kdyby měli zmizet ze světa, když udělají chybu,“ dodal se smíchem.

Podle kritiků starosty čínská média o jeho politických kampaních referovala pozitivně, což má naznačovat, že jej  vnímají jako „svého člověka“. Podle docenta čínských studií Gregoryho Coutaze z Čínské kulturní univerzity v Tchaj-peji se však Čína se zatím nerozhodla, zda je Kche Wen-Če její člověk. A spojení s českým primátorem Hřibem ho může z hlediska čínského režimu poškodit.

Tchajpejský starosta v Praze uzavřel memorandum, místo pandy dorazí luskoun

Napjaté vztahy

Vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou se zhoršily po nástupu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen k moci v roce 2016. Cchaj neuznává doktrínu „jedné Číny“. Peking, který považuje Tchajwan za své území, reagoval sérií trestů, například ekonomickým tlakem a zrušením řady oficiálních komunikačních kanálů.

Čínské pokusy donutit Tchaj-wan k poslušnosti však zřejmě mají opačný účinek. V zemi se rozšířily protičínské nálady, které využila Cchaj k drtivému vítězství v lednových prezidentských volbách. Získala 57 % hlasů, zatímco její hlavní vyzyvatel Chan Kchuo-jü, který prosazuje silnější příklon k Číně, obdržel podle volební komise jen 38 procent hlasů.

Čínská finanční metropole Šanghaj oznámila, že pozastavuje veškeré oficiální styky s Prahou poté, co české hlavní město podepsalo partnerskou smlouvu s tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí. Čína dlouhodobě kritizuje primátora Hřiba za to, co považuje za vměšování se do čínské vnitřní politiky. 

Vedení pražského magistrátu přerušení spolupráce s Šanghají za velkou ztrátu nepovažuje. Dosavadní 2,5 roku trvající vazby podle magistrátu nic podstatného hlavnímu městu Česka nepřinesly. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...