Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rok 2021 už vstoupil do domovů na celém světě. Oslavy přidusil koronavirus

  11:00aktualizováno  1. ledna 2021 12:59
Celý svět už vstoupil do nového roku 2021. Jako poslední se dočkali na Americké Samoe. Celkem loučení s předcházejícím těžkým rokem trvalo 26 hodin. Silvestrovské oslavy ve většině zemí omezila protikoronavirová opatření. Lidé se nesměli scházet, mnohde se zrušily tradiční ohňostroje nebo byly k vidění jen na internetu.
Pompézní ohňostroj mohli pozorovat obyvatelé hlavního města Vietnamu Hanoje na...

Pompézní ohňostroj mohli pozorovat obyvatelé hlavního města Vietnamu Hanoje na obloze nad věží Turtle Tower u jezera Hoan Kiem. (1. ledna 2021) | foto: Reuters

Silvestrovské a novoroční oslavy odstartovaly v 11:00 SEČ příchodem nového roku v tichomořských ostrovních státech Samoa a Kiribati. O hodinu později konec obecně ne příliš vydařeného roku oslavili Novozélanďané spolu s obyvateli Fidži a ostrovního království Tonga, následovali je obyvatelé Austrálie.

Postupně se začátek nového roku přelil přes Japonsko, obě Koreje, Rusko a zbytek Asie do Evropy, Afriky a za Velkou louži do Kanady a Spojených států. Právě Americká Samoa pak byla posledním obydleným územím, kde těžkému roku 2020 mohli konečně zamávat. 

V jednu odpoledne SEČ se pak letopočet přehoupl i na neobydleném Bakerově a Howlandově atolu v Pacifiku. Na Samoe už přitom kalendáře ukazují 2. ledna.

Nový rok mohou vždy jako první vítat obyvatelé území, která se nacházejí nejblíže na západ od datové hranice. Tato mezinárodně uznávaná linie, která prochází přibližně 180. poledníkem zeměpisné délky, je hranicí, po jejímž překročení je nutné změnit datum.

Z obav ze šíření nákazy byly oslavy posledního dne roku nebývale klidné, v řadě států stále platí přísná protiepidemická nařízení a bezpečnostní opatření. Ta veselí a bouchání zátek od šampaňského vykázala z rušných veřejných prostranství do soukromí domovů. 

ROČENKA 2020: Dvě vlny epidemie, nehody na železnici nebo nová hlava USA

Úřady mnohde zakázaly i odpalování petard a rachejtlí, aby zabránily úrazům, kterým by se museli věnovat lékaři v přetížených nemocnicích. 

Jednou z mála metropolí, kde probíhala letošní silvestrovská noc bez výrazných omezení, byl Auckland na Novém Zélandu, kde momentálně nemají žádný domácí případ nákazy koronavirem.

V australském Sydney ohňostroj nad budovou opery na břehu oceánu zkrátili na sedm minut a lidé ho nesměli sledovat přímo z přístavu. V Austrálii se novoroční ohňostroje rušily i v minulosti, zejména kvůli požárům a velkému suchu.

Jedním z prvních států, které zakázaly silvestrovské ohňostroje, bylo už v polovině listopadu Nizozemsko. Náhradou za ně se v Amsterdamu uskutečnila světelná show nazvaná Electric Fireworks. Oslavy už dříve zrušila také Vídeň, přidala se Brazílie, norské Oslo, dánská Kodaň či finské Helsinky. 

V dalších státech celého světa se pak ohňostroje konaly, ale lidé je mohli sledovat jen online. Na zákaz shromažďování dohlížely posílené policejní hlídky. Omezený byl i počet diváků tradičníhospouštění velké křišťálové koule z obřího stožáru na newyorském Times Square. 

Zákaz nočního vycházení v Evropě platí například v Lotyšsku, Francii, Turecku, Česku či v Řecku. Ohňostroj nad aténskou Akropolí ozařoval liduprázdné ulice. Podle agentury DPA přitom celé Řecko slavilo začátek roku mohutnými ohňostroji a pyrotechniky bylo mnohem více než v minulosti. Média dokonce hovořila o „jedněch z nejvelkolepějších pyrotechnických show všech dob“.

Silvestrovského ohňostroje se nevzdali ani v Barceloně, kde před půlnocí vyslali na nebe z různých částí města dvanáct barevných raket. Novoroční podívané se nemuseli vzdát ani obyvatelé Moskvy, kde světla zazářila nad Rudým náměstím. Silvestr byl ale i zde jiný. Starosta města Sergej Sobjanin vyzval, aby lidé příchod nového roku oslavili doma.

Ve Velké Británii, kde se v poslední době rychle šíří silně nakažlivá nová mutace koronaviru, se od Nového roku v některých anglických regionech zpřísňují protiepidemická opatření. Premiér Boris Johnson Brity vyzval, aby opatření proti šíření koronaviru dodržovali a londýnská policie obyvatelům metropole doporučovala, aby „oslavili nový rok v pohodlí domovů“.

Londýn nicméně představil působivý ohňostroj s poděkováním zdravotnickém personálu. Vedle toho ohňostroj obsahoval i apel proti rasismu odkazující na hnutí Black Lives Matter a připomněl klimatické změny.

Novoroční oslavy provázely také projevy významných státníků. Francouzský prezident Emanuel Macron ocenil všechny krajany, kteří se zúčastnili boje proti koronaviru, a řekl, že Velká Británie, která úderem půlnoci nadobro odešla z Evropské unie, dál zůstává spojencem Francie.

Německá kancléřka Angela Merkelová si ve svém patrně posledním novoročním premiérském projevu vzala na mušku ty, kdo šíří konspirační teorie spojené s pandemií. Podle Merkelové nejen lžou a jsou nebezpeční, ale jsou také cyničtí a bezcitní k obětem nákazy a k pozůstalým.

V Číně před oslavou civilního kalendáře dávají přednost oslavám příchodu lunárního nového roku. Oslava roku buvola začne 12. února. V posledních letech jsou v Číně populární i západní tradice včetně silvestra, nyní je však omezily i nízké teploty, v Pekingu bylo kolem minus 15 stupňů.

Peking kvůli koronaviru zrušil tradiční čtyřdenní světelnou projekci na televizní věži. Novoroční ohňostroj nebyl ani v Hongkongu, a to druhým rokem za sebou. V roce 2019 byly oslavy zrušeny kvůli obavám z protivládních demonstrací.

Prakticky beze změn se uskutečnily oslavy nového roku na Tchaj-wanu, kde si covid-19 doposud vybral sedm obětí na životech. Obyvatelé metropole si užili ohňostroj s výškovou budovou Taipei 101 na pozadí.

Ohňostroj si užili i v KLDR. Lidé v zemi, kde oficiálně koronavirus není, na sobě měli roušky:

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....