Ve Valencii vzplála výšková budova, úřady očekávají vysoký počet obětí

  • 51
Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se 14 podlažími. Úřady se obávají vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Zranilo se nejméně 13 lidí. Situaci na místě komplikuje silný vítr.

Požár v budově vypukl kolem 17:30 SEČ a hasiči na místě stále zasahují. Podle deníku El País během krátké doby požár zachvátil celou výškovou budovu. Hořet začalo nejprve v nižších patrech a oheň se pak rozšířil i do vyšších částí. Z budovy stále stoupá hustý dým.

V přeplněném nočním klubu vypukl požár, Španělsko oplakává nejméně 13 obětí

Na místě zasahují dvě desítky jednotek hasičů a záchranářské a zdravotnické týmy. Podle tisku se podařilo zachránit několik osob, které se nacházely na balkonech budovy. Zraněných je nejméně 13, z nichž šest jsou hasiči. Zásah podle stanice RTVE komplikuje silný vítr.

Úřady zatím neinformovaly o počtu evakuovaných lidí ani o obětech. Panují však obavy z velkého počtu zraněných, a zdravotnické úřady proto nechaly postavit nedaleko hořící budovy polní nemocnici. Hasiči se také obávají, že někteří lidé nedokázali hořící budovu opustit včas.

Budova se nachází ve čtvrti Campanar, kde je nová výstavba. V bloku se dvěma vchody, který pohltil požár, bylo podle deníku El País 138 bytů, kde žilo na 450 lidí. Podle listu byla budova postavená v roce 2008.

„Nemohu pochopit, že v roce 2024 nová budova tak (rychle) hoří,“ řekl deníku El País vedoucí nedaleké školy baletu Juan Luis López. I další svědci řekli novinářům, že se požár rozšířil po fasádě budovy velmi rychle.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video