Slovenská policie obvinila Kisku. Je to kampaň, brání se exprezident

  • 254
Slovenská policie podle listu Sme obvinila bývalého prezidenta Andreje Kisku, a to v souvislosti s jeho rodinnou firmou KTAG. Kiska stíhání označil za politickou kampaň. Policie dříve obvinila jednatele KTAG v souvislosti s daňovým deliktem firmy při financování Kiskovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2014.

Kiska byl v minulosti také jednatelem KTAG, podrobnosti o jeho stíhání ale nejsou známy. Výdaje na Kiskovu kampaň zahrnula KTAG do účetnictví, kvůli čemuž musela doplatit daně a čelí vyšetřování. 

„Moje obvinění je špinavá politická kampaň a je důkazem politického vydírání a mafie, která ovládá Slovensko,“ reagoval na obvinění Kiska.

Ještě v únoru Kiska jako prezident řekl, že v kauze KTAG očekává po skončení výkonu funkce hlavy státu své stíhání. Podle slovenské ústavy lze prezidenta během výkonu mandátu stíhat jen za vlastizradu nebo za úmyslné porušení ústavy. 

Kiska tvrdí, že za jeho stíháním je šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico, vůči kterému se Kiska dlouhodobě vymezuje. 

Kiska například odmítl Ficovy ambice stát se předsedou ústavního soudu a po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka vybídl k předčasným volbám nebo k rozsáhlé rekonstrukci vlády. Následně Fico ve snaze o řešení vzniklé politické krize rezignoval na post premiéra. 

Parlament dal Kiskovi pokutu, soud ji zrušil

Ve čtvrtek slovenský ústavní soud zrušil rozhodnutí parlamentního výboru pro neslučitelnost funkcí, který letos v květnu uložil Kiskovi vysokou pokutu za to, že nepřiznal údajný závazek vůči KTAG. Kiska, jenž stížnost k soudu podal, v reakci uvedl, že pokuta byla mstou Ficovy strany. 

Ať odejde do státu, kde mu bude dobře, zaútočil soudce na Kisku

Kiska dříve tvrdil, že vůči KTAG žádný jeho závazek neexistuje. Parlamentní výbor mu ale uložil pokutu ve výši tří měsíčních platů. Mzda hlavy státu včetně náhrad přesahuje 13 000 eur (331 500 Kč) měsíčně.

Pětiletý prezidentský mandát skončil Kiskovi v polovině letošního června. Vzápětí představil svou novou stranu, kterou pojmenoval Za lidi. Ta je před únorovými parlamentními volbami druhou nejpopulárnější po Směru-SD. 

Daňový úřad při dřívější kontrole neuznal KTAG náklady vynaložené na Kiskovu propagaci a společnosti doměřil daň z přidané hodnoty, později také daň z příjmů v celkovém objemu několika desítek tisíc eur. Následně KTAG podala sérii opravných daňových přiznání.

Policie už v minulosti prověřovala pochybení KTAG. Vyšetřování ale ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Slovenský trestní zákoník totiž umožňuje u některých daňových deliktů dodatečně zaplatit daň i během policejního vyšetřování, aniž by viníkovi hrozilo stíhání, což KTAG učinila. Obnovit vyšetřování daňového deliktu KTAG policii nařídila prokuratura.

Kiska představil svou novou stranu (video ze 17.6.2019): 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video