Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska u soudu, kde čelí obvinění z daňového...

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska u soudu, kde čelí obvinění z daňového podvodu. (11. září 2023) | foto: Profimedia.cz

Slovenský exprezident Kiska dostal za daňový podvod dvouletou podmínku

  • 35
Soud první instance na Slovensku uznal bývalého prezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu a uložil mu trest podmíněně dva roky vězení a pokutu 15 000 eur. Exprezident byl souzen pro nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty (DPH) své rodinné firmy KTAG v souvislosti se svou prezidentskou kampaní. Rozhodnutí soudu není pravomocné, Kiskův obhájce oznámil odvolání.

Spolu s Kiskou soud uznal vinným i druhého obžalovaného jednatele KTAG Eduarda Kučkovského.

Pro případ, že by Kiska pokutu nezaplatil, určila soudkyně náhradní trest vězení v trvání dvou let. Stejně rozhodla i v případě Kučkovského, kterému uložila kromě jiného pokutu 10 000 eur (245 000 korun). Kiska byl v případu souzen jako organizátor, což je přitěžující okolnost při ukládání trestu.

Soudkyně se ztotožnila s tvrzením žalobce, že náklady na Kiskovu předvolební kampaň nesouvisely s podnikáním KTAG a ani se smlouvou, kterou Kiska s touto firmou uzavřel. Podle obžaloby KTAG tak neoprávněně uplatnila nárok na vrácení daně z přidané hodnoty v celkové výši přes 155 000 eur (3,8 milionu korun).

Slovenského exprezidenta Kisku obžalovali z daňového podvodu v kampani

Kiska se hájil tím, že KTAG na základě zmíněné smlouvy platila náklady a zároveň přijímala výnosy z jeho přednáškové a vydavatelské činnosti. Tu vykonával už před zvolením hlavou státu a pak v této činnosti pokračoval po skončení prezidentského mandátu. Obhajoba tvrdila, že žalovaný skutek není trestným činem a že nenašla žádný verdikt soudů v podobné kauze jako je Kiskův případ. KTAG spornou výši daně v minulosti i s penále doplatila. Kiska v minulosti zbohatl na prodeji podílů ve firmách zabývajících se katalogovým a splátkovým prodejem.

Bývalý slovenský prezident dříve tvrdil, že za jeho stíháním stojí nyní bývalý trojnásobný premiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie na konci letošního září opět vyhrála parlamentní volby a dohodla se s dalšími dvěma stranami na vytvoření vládní koalice. Kiska se během svého prezidentského mandátu vymezoval vůči Ficovi, kterého také porazil v přímé volbě hlavy státu.

Slovenská policie vyšetřování v kauze původně ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Obnovit vyšetřování daňového deliktu nařídila prokuratura.

14. února 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video