Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trapas slovenské očkovací loterie. Lidé přišli o peníze, Matovič se jim vysmál

  13:23aktualizováno  19:31
Slováci od nedělního večera řeší očkovací loterii, kterou vláda spustila, aby je nalákala do vakcinačních center. Místo úspěchu však soutěž o statisíce eur sklízí kritiku. Vylosovaní účastníci kvůli přísným pravidlům ztratili nárok na výhru a lidé za tím vidí jasného viníka. Ministra financí Igora Matoviče. Ten nejdřív vlnu emocí ještě rozjitřil. V pondělí se však s jednou soutěžící sešel.

Slovenský ministr financí Igor Matovič | foto: Profimedia.cz

„Klasické RTVS, všechno na ho*no. Online přehrávač se stále seká, lístky míchá jarní vánek a neumí se ani představit do telefonu. Možná next time. Skoro jsem zapomněl na dvacetisekundový posun při online vysílání. Good job,“ píše na Facebooku Michal Čavrnoch.

Očkujte se a vyhrajte miliony. Slováky a Poláky má nalákat loterie

Patří ke Slovákům, kteří sledovali slavnostně spuštěnou soutěž Být zdravý je výhra, v níž mohli lidé očkovaní proti covidu-19 vyhrát 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). 

„Po dnešním losování stoupnou sebevraždy a ne proočkovanost,“ komentuje další diskutérka Dana Jamborová.

Hned několik lidí totiž kvůli technickým problémům a přísným pravidlům o jistou výhru přišlo. K zisku hlavní ceny musejí lidé v limitu 20 sekund od zavolání zvednout telefon a pak v přímém televizním přenosu během dalších 20 sekund říct heslo, které moderátoři zveřejnili během relace. 

To se podařilo pouze první vylosované, Lýdii z Nižné Sitnice. Druhý v pořadí, moderátory uvedený jako Matej z Ružindola zřejmě nepochopil, kdo mu volá, a tak zavěsil. Smůlu měl také Jakub z Rakovnice, který nestihl hovor včas přijmout, a Lukáš z Košic. Ten neznal heslo, protože se nedíval na televizi.

Pátá hráčka Zuzana z Prešova zvedla telefon, narazila však na nečekanou překážku. Na pořad se dívala na internetu, kde bylo vysílání oproti televizním obrazovkám o pár sekund zpožděné. Kvůli tomu Slovensko v přímém přenosu sledovalo, jak žena sice říká heslo, ale až po limitu. 

Podle pravidel tak přišla o výhru 400 tisíc eur (10 milionů korun), tedy součet předchozích nevybraných jackpotů. Ty se přesunuly do dalšího kola loterie. Všichni čtyři nešťastníci si odnesli pouze automatickou denní výhru tisíc eur (25 tisíc korun). 

O loterii ihned vzniklo množství vtipů:

Lidé, kteří nepovedenou vládní akci sledovali, měli o viníkovi jasno. „Očkovací loterie dnes dopadla úplně po matovičovsky. Dovolali se pěti lidem a čtyři z nich zůstali nas*aní,“ míní Michal Bartko. Právě expremiér a současný ministr financí Igor Matovič, v jehož resortu nápad vznikl, podle Slováků může za to, jak špatně první slosování dopadlo.

Kritizují fakt, že se očkovaní lidé povinně musejí dívat na zábavný pořad, aby vůbec mohli vyhrát, když hlavní podmínku už mají splněnou. „Co když jsou v práci a nemohou sedět u televize nebo zvednout telefon?“ ptali se. Vadila jim úroveň moderátorů, laxní promíchávání papírových lístků se jmény soutěžících, kvůli čemuž se na spodní část bubnu vůbec nedostalo, a hlavně nespravedlnost, kvůli které Zuzana z Prešova přišla o peníze.

„Myslím, že co se týká bezcitnosti a surovosti, tato loterie v režii Matoviče dosáhla vrcholu. Doufám, že to heslo opakované po termínu zoufalým hlasem slečnou, která přišla kvůli pomalému internetu o čtyři sta litrů, bude toto monstrum převlečené za člověka pronásledovat do smrti,“ píše jistý Milan Prochác. 

Kritizovaný Matovič se večer k loterii vyjádřil rovněž na Facebooku. A zjitřené emoce tím příliš neuklidnil. „Uff … DRAMA hned na poprvé. Tři sta tisíc v luftu… „nedívám se na telku“. Čtyři sta tisíc v luftu... „mám pomalý internet“. Nu, tím pádem první šťastlivec příští neděli hraje rovnou o 500 tisíc eur,“ napsal.

Pod statusem se mu pak sešlo množství naštvaných komentářů, podle kterých se Matovič vysmívá cizímu neštěstí, které navíc sám zavinil. Lidé také míní, že pokud se soutěžící Zuzana obrátí na soud, má velkou šanci „své“ peníze dostat. Podmínky splnila, heslo řekla a zpožděný přenos není její chyba, píší Slováci.

A nejsou sami. Změnu pravidel už podle deníku Sme žádá i poslankyně vládní strany Za lidi Vladimíra Marcinková. Pravidla jsou podle ní příliš složitá a znevýhodňují ty, kteří přenos televize RTVS sledují na internetu.

„Nejsem fanynkou očkovací loterie, ale respektuji kolektivní rozhodnutí koalice zařadit ho mezi motivační nástroje na podporu očkování. Za klíčové však považuji, aby komunikace a pravidla takovéto očkovací kampaně byla důstojná a spravedlivá,“ uvedla.

Šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy pak v komentáři loterii označil za další ze série pseudořešení, se kterými současná slovenská vláda pod Matovičovým vedením v boji s covidem přišla. 

Připomíná loňské „předražené a nepřesné“ celoplošné testování antigenními testy, nákup neschválené vakcíny Sputnik V, který skončil fiaskem, i počáteční chaos při spouštění registrace k očkování.

„Ztrácíme čas a demotivujeme lidi bláznivými projekty namísto toho, abychom investovali čas a peníze do věcí, které fungují. Televizní loterie je jen dalším dílem jakési bizarní reality show, která nemá a nebude mít vítěze. Na jejím konci zůstane jen naštvané, frustrované, uražené, unavené a nemocné Slovensko,“ píše Bárdy.

Soutěžící z Prešova však zřejmě ještě má šanci na výhru i bez soudů. Televize Markíza uvedla, že se Matovič i s ředitelem RTVS v pondělí vydal na východ Slovenska a s paní Zuzanou se sešel. Diskutuje prý také s právníky o nynějších možnostech.

„Právo nemůže být jen striktní, ale musí být i spravedlivé. Stala se křivda. Zuzana nevyhrála, na druhé straně většina Slovenska cítí, že má morální právo na výhru, a tak s právníky uděláme všechno, aby výhru dostala,“ řekl podle televize Matovič.

Loterie musí přivést 6 tisíc lidí, aby se vyplatila

Očkovaní zájemci o finanční ceny nebyli do loterie zahrnuti automaticky, ale museli se do ní přihlásit. Registrovat se mohou pouze dospělí, byť Slovensko očkuje obyvatele ve věku od dvanácti let. Dosud se v této pětimilionové zemi do loterie zapojilo přes 616 tisíc z 2,3 milionu obyvatel, kteří dostali alespoň první dávku vakcíny.

Analytici slovenského ministerstva financí odhadli, že náklady na očkovací loterii ve výši 26,4 milionu eur (670 milionů korun) se vrátí, pokud loterie přesvědčí k očkování proti covidu-19 oběma dávkami alespoň šest tisíc lidí. Upozornili ovšem, že v zahraničí zatím neexistuje dostatek důkazů o účinnosti loterie na podporu vakcinace.

Kromě očkovací loterie parlament schválením příslušného zákona také umožnil, aby stát vyplácel příspěvky lidem, kteří někoho přesvědčí, aby se šel také očkovat. Výše příspěvku je stanovená na 30 až 90 eur (760 až 2 290 korun) za očkovaného v závislosti na jeho věku. 

Vláda však bude moci finanční odměnu zvýšit. Jeden člověk bude moci získat takzvaný zprostředkovatelský bonus maximálně za padesát očkovaných lidí.

Zuzana z Prešova heslo věděla, ale řekla ho pozdě:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Prodej bytu 2+kk 49 m2
Prodej bytu 2+kk 49 m2

U Silvie, Benátky nad Jizerou - Benátky nad Jizerou I, okres Mladá Boleslav
2 970 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...