Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Módní ikona Bernie. Fotka starého levičáka v palčácích zbořila internet

Seriál
Bernie Sanders je už v americké politice fenomén. Jednaosmdesátiletý senátor za stát Vermont si díky své ležérní image a levicovému programu získal lásku i hlasy mladých progresivních Američanů. A nakonec zabodoval i u módní policie – a to díky pleteným palčákům, které si vzal na inauguraci Joea Bidena. Jejich příběh přinášíme v dalším pokračování seriálu Slavné fotografie.
Demokratický senátor Bernie Sanders na inauguraci prezidenta Joea Bidena zaujal...

Demokratický senátor Bernie Sanders na inauguraci prezidenta Joea Bidena zaujal svými pletenými palčáky. (20. ledna 2021) | foto: Brendan SmialowskiProfimedia.cz

Nebyla to tradiční prezidentská inaugurace. Jen o tři týdny dříve, 6. ledna 2021, vpadli do budovy Kapitolu v hlavním městě USA stovky demonstrantů, kteří se po prohře Donalda Trumpa v prezidentských volbách pokusili obsadit Kongres a zvrátit jejich výsledek.

Chaotický útok trumpovského davu na srdce americké demokracie si vyžádal pět mrtvých. A protože další protesty hrozily i v den inaugurace, bezpečnost slavnostního ceremoniálu zajišťovalo patnáct tisíc příslušníků Národní gardy. Jestli mezi slavnostními hosty panovala nervozita, na senátorovi z Vermontu to nebylo poznat. Seděl sám, ruce měl překřížené v klíně a na ústech roušku.

Slavné fotografie

Na tom by nebylo nic zvláštního, Sanders si často hledí svého a mezi ostatní politiky se moc nemíchá. Pohled na tehdy devětasedmdesátiletého senátora ale přece jen mnohé zaujal. Měl na sobě velkou zimní bundu a pletené palčáky. „Outfit si buď perfektně naplánoval, nebo nebyl naplánovaný vůbec,“ míní fotograf Brendan Smialowski, který slavný snímek pořídil.

„Není to čistá fotografie, kompozice není dokonalá, v záběru překážejí lidé a nohy židle. Ale u každé fotografie je hlavní obsah a tady je obsahem Bernie Sanders, když se prostě chová jako Bernie Sanders,“ uvedl Smialowski pro The Guardian.

„Sociální média jsem nikdy moc nesledoval. Byl to náročný, hodně studený den. Ale když jsem chvíli poté, co jsem snímek poslal do agentury AFP, uviděl na svých účtech na sociálních sítích stovku a pak tisíc upozornění, pochopil jsem, že se něco děje,“ popsal moment, kdy snímek svérázného politika vypustil do světa.

Fotka zachumlaného doyena americké politiky okamžitě začala žít svým životem. Sanders se se svými palčáky ocitl například na Železném trůnu ze seriálu Hra o trůny, na gauči s Carrie, Charlotte a Mirandou ze Sexu ve městě či dokonce v pražské tramvaji.

Smialowski to sledoval se zájmem a pobavením. „Chci, aby lidé mou práci brali vážně. Udělat z tohoto obrázku meme je technicky vzato zneužití žurnalistiky – ale bylo zábavné to sledovat,“ uvedl fotograf, který dění na Kapitolu sleduje dvacet let. „Při focení politiků je výzvou, že ty snímky mohou být suché. Ne vždy jsou vizuálně zajímavé a spousta událostí je zinscenovaná,“ vysvětloval pro The Guardian.

Teplý kabát a palčáky od učitelky

„My ve Vermontu si na honosné oblečení moc nepotrpíme,“ zdůvodnil Sanders svůj inaugurační outfit ve své knize It’s OK to Be Angry About Capitalism. „Má to svůj důvod. Lidé z Vermontu vědí, že v zimě může být velmi chladno, a vědí, jak zůstat v teple. Jsme praktičtí lidé. Nosíme boty, svetry, teplé kabáty a legrační čepice. Na styl si nehrajeme. Jde nám o to, abychom zůstali v teple,“ uvedl.

V den inaugurace bylo ve Washingtonu skutečně dosti chladno (podle archivních dat šest stupňů Celsia) a Sanders neměl jiný kabát, než právě ten teplý, „vermontský“. „A abych si zahřál ruce, měl jsem jako vždy v kapsách palčáky, které mi upletla Jen Ellisová, učitelka z Essex Junction ve Vermontu. Laskavě mi je poslala a já si je v den inaugurace s radostí vzal na sebe. To je celé,“ doplnil Sanders.

V teple velkého kabátu a palčáků přečkal celou ceremonii, aniž by věděl, že se z jeho oděvu stal hit internetu. O tom mu po konci obřadu řekl až jeho tiskový mluvčí. „Bylo to divné. Ale pak to bylo ještě divnější. Byl jsem tam s rukavicemi na Měsíci, u Poslední večeře, na Titaniku, po boku Forresta Gumpa, na vrcholcích mrakodrapů,“ vzpomíná Sanders v knize.

Proti všem. Jediná fotka přesně vystihla Trumpův postoj ke zbytku světa

Nebylo to poprvé, co se Sandersova bunda objevila ve středu pozornosti. Pozorní uživatelé na sociálních sítích si totiž všimli, že stejný kabát měl senátor na sobě už v prosinci 2019, kdy ve videu žádal o finanční příspěvky na svou prezidentskou kampaň.

Sandersův tým neváhal a zájmu veřejnosti patřičně využil. Lidé si tak mohli pořídit trička a mikiny s ikonickou fotkou z inaugurace. Výtěžek z prodeje, který činil zhruba dva miliony dolarů (téměř 44 milionů korun) pak Sanders věnoval několika dobročinným organizacím, jako je například iniciativa Meals on Wheels.

Levicový senátor se ale především dál soustředil na politiku. „Po Bidenově inauguraci jsem měl na mysli víc než rukavice a memy. Tisíce Američanů denně umíraly na covid, byli jsme uprostřed nejhoršího ekonomického poklesu od Velké hospodářské krize. Obchody a restaurace byly zavřené. Nezaměstnanost prudce rostla. Lidé hladověli a hrozilo jim vystěhování. Kongres musel jednat vážně,“ dodal Sanders.

Fotka, která rozhodla boj o Bílý dům. Demokraty odrovnal trapas s tankem

Oficiálně nezávislý senátor, který se sám označuje za demokratického socialistu, sedí v horní komoře Kongresu už šestnáct let a podařilo se mu zásadně ovlivnit směřování Demokratické strany.

Desítky let propaguje posun Ameriky k sociálnímu státu evropského střihu, což mladé voliče unavené kapitalismem a vyhroceným soupeřením demokratů s republikány oslovuje. Je zastáncem zrušení školného na univerzitách, rozšíření zdravotního pojištění či masivních investic do přechodu na obnovitelné zdroje.

V demokratických primárkách v roce 2016 se o něm mluvilo jako o kandidátovi s příliš radikálními myšlenkami. Sanders ale překvapil a v primárkách proti Hillary Clintonové získal 43,1 procenta hlasů. Nominaci sice nezískal, ale demokraté i díky němu přijali nejprogresivnější program v historii.

Krok ve straně udává dodnes. Podpora mladé generace je vidět také mezi politiky. Jeho nejslavnější následovnicí je kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová, jež se v roce 2016 zapojila do jeho kampaně a o dva roky později se dostala do Sněmovny reprezentantů.

Slavné fotografie

Autor:

Prošla ulicí a Italové slintali. Její fotka se stala ikonou feministek

Ruth Orkin: Americká dívka v Itálii (1951)

Seriál Z dnešního pohledu to vypadá jako jasné sexuální obtěžování. Momentka osamělé Američanky ve...

Zavrzal pohorkami a vytáhl kluka s terčem. Ten se Krylovi po letech přihlásil

Detail obalu LP Krylova Bratříčku, zavírej vrátka s ikonickou fotografií Josefa...

Seriál Pětapadesát let v březnu uplynulo od vydání naší patrně nejúspěšnější folkové desky. Debut Karla...

Pogrom na Kypru z něj udělal velkého fotografa. Hrůzy válek ho mučí dodnes

Kypr, 1964. Don McCullin na rozbouřeném ostrově dokumentoval etnické násilí...

Seriál Nebylo mu ani třicet, když vyhrál nejprestižnější fotografickou cenu na světě. Jeho snímek zoufalé...

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Seriál Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z...

Vyčerpáním sotva stál na nohou. Umouněný Kristus z Ostravy uhranul svět

Snímek z knihy fotografa Viktora Koláře Ostrava.

Seriál Tohle je on, pomyslel si ostravský fotograf Viktor Kolář ve chvíli, kdy kolem něj kráčel do sprchy...

Boj za mír v posteli. Johna a Yoko vyfotil teenager s falešným průkazem

Jedna z tiskovek Johna Lennona and Yoko Ono z hotelu Hilton v Amsterdamu z roku...

Seriál Krátce po svatbě v roce 1969 uspořádali novomanželé John Lennon a Yoko Ono během líbánek v hotelu...

Putinismus v jednom snímku. Zemřel geniální fotograf života v Rusku

Putin a omonovec. Dmitrij Markov svou slavnou fotku z policejní služebny...

VIDEO Seriál Byl to černý den pro Rusko – tedy aspoň tu jeho část, která si stále váží svobody. Ve stejný den...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...