Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Američané jí rozstříleli rodiče, fotka zkrvavené holčičky armádu rozčílila

Seriál   9:40
Její vyděšená tvář se stala symbolem nesmyslnosti války v Iráku. Pětiletou holčičku, které američtí vojáci právě omylem zastřelili oba rodiče a zmrzačili bratra, vyfotil v lednu 2005 na severu rozbouřené země Chris Hondros. Jeho příběh přinášíme v pokračování seriálu Slavné fotografie.
Pětiletá Samar Hassanová potřísněná krví svých mrtvých rodičů slavném na snímku...

Pětiletá Samar Hassanová potřísněná krví svých mrtvých rodičů slavném na snímku Chrise Hondrose (18. ledna 2005) | foto: Chris HondrosGetty Images

Leden 2005, Tal Afár. Měla to být jen další rutinní patrola. Rota Apache po setmění procházela ulicemi severoiráckého města a oči měla na stopkách. Přestřelky, přepadení a teroristické útoky byly bezmála dva roky po pádu Saddáma Husajna na denním pořádku. A dobře to věděl i fotograf agentury Getty Images, kterého americká jednotka vzala s sebou.

Ve městě udeřila šestá hodina. Právě začal zákaz vycházení, když se ke skupině dvaceti vojáků začal blížit kužel světla. Přijíždělo neznámé vozidlo. Hondrose okamžitě přepadl pocit, že to nedopadne dobře.

Slavné fotografie

„Naši vojáci byli maskovaní. Nehlídkovali pravidelně, neměli světla ani sirény. Nechtěli na sebe upozorňovat, aby na ně nikdo nezaútočil. A najednou proti takové bandě vynervovaných kluků vyjede neznámé auto,“ vzpomínal později. „Tušil jsem, že to dopadne špatně. Proto jsem se přesunul stranou. Obával jsem se, že padne minimálně několik varovných výstřelů,“ dodal pro portál Columbia Journalism Review.

Střelba skutečně zazněla, ale řidič na ni reagoval tak, že šlápl na plyn a jízdu směrem k vojákům zrychlil. Po další sérii varovných výstřelů zasáhla auto salva kulek. Červený sedan přejel křižovatku a narazil do domu. Jeden z vojáků zařval: „Civilisté!“ Hondros uslyšel dětský křik a pláč, a došlo mu, že se stal hrozný omyl.

„V autě bylo celkem šest dětí. Rodiče byli vepředu, oba na místě mrtví. Otec ještě seděl na sedadle, prošpikovaný kulkami. Lebka se mu téměř rozpadla, protože byla několikrát prostřelená. Děti přežily, jedno bylo postřelené. Všechny byly od krve, a tak si vojáci nebyli jistí, kdo byl zraněn a kdo ne,“ popisoval fotograf.

Když vojáci přenesli děti z auta na chodník, vyfotil Hondros pod pruhem světla vyděšenou holčičku. Pětiletá dívenka má ruce, tvář i šaty potřísněné krví. Jmenovala se Samar Hassanová a nic se jí nestalo, krev byla jejích rodičů. Vážné zranění ovšem utrpěl její jedenáctiletý bratr Rakan.

Podle Hondrose rodina o zákazu vycházení dobře věděla, ale stejně jako ostatní Iráčani ho nebrala moc vážně. „Obecně řečeno – po šesté hodině jste mohli být na ulici a nic moc se vám nestalo,“ vzpomínal fotograf. „Prostě se snažili dostat co nejdřív domů. Jeli a najednou slyšeli výstřely,“ řekl.

To nebylo nic neobvyklého, výstřely se tou dobou Irákem ozývaly od rána do večera. Když je nějaký řidič zaslechl, instinkt mu okamžitě velel zrychlit. „Protože buď někdo z nějakého důvodu střílel po vás, nebo se chystal dostat do boje někde ve vaší blízkosti. V každém případě jste u toho nechtěli být, chtěli jste zmizet. Proto tehdy řidič nezastavil,“ vysvětloval chování otce rodiny Hondros.

Embargo na fotografii

Z tragického incidentu pořídil celou sérii snímků. Vyděšené děti vybíhající z rozstříleného opelu, paralyzovaného chlapce plazícího se po zemi, americké vojáky snažící se zjistit, které z plačících dětí je zraněné a které ne. Vojáci mu nijak nebránili, podobné scény zažívali běžně. Ovšem dosud nikdy u toho nebyl fotograf.

„Téměř každý voják v Iráku podobný incident zažil. Z jejich pohledu to sice bylo smutné, ale nebyl to konec světa. Říkali si: ‚No, bylo by fajn, kdyby zastavili. Vystřelili jsme varovné výstřely. Tak proč sakra nezastavili? A co budeme dělat večer, chceš si zahrát Nintendo? OK.‘ Pro ty kluky to byla práce jako každá jiná,“ nabízel pohled do psychiky amerických vojáků zkušený fotograf.

Problémy začaly až při návratu na základnu. Velitel si ho pozval do kanceláře a důrazně ho požádal, aby se zveřejněním citlivé fotoreportáže posečkal. „Dost nešťastné, co se tam stalo, Chrisi. Budeme to vyšetřovat, zjistíme, co se stalo. Ocenili bychom, kdybys ty fotky pár dní nikam neposílal,“ doporučil mu.

Muž s kápí. Fotka z věznice Abú Ghrajb odhalila americká zvěrstva v Iráku

Hondros tušil, že musí fotky dostat co nejrychleji do Ameriky. Armáda mu kdykoliv mohla foťák zabavit, mohla mu začít rušit připojení. A tak začal smlouvat o čas. Majorovi nakukal, že se nejdřív radši poradí se svým šéfem, utíkal na ubikaci, zapnul satelitní telefon a fotky spěšně poslal do New Yorku.

Když se vrátil, major se už odebral do postele. Místo něj zastihl mladého kapitána a požádal ho, aby si o podmínkách zveřejnění fotek promluvil s jeho šéfem. Ten důstojníka, který nejspíš moc netušil jak to v médiích chodí, ukolébal argumentem, že se fotky ještě pár dní v novinách neobjeví. A možná, že si jich ani nikdo nevšimne.

Omyl. V šest hodin Hondrose vytáhli z postele s tím, že ho okamžitě chce vidět major. Fotky zkrvavené Samary visely na všech zpravodajských serverech a velení americké armády v Bagdádu běsnilo. „Co se stalo, Chrisi? Myslel jsem, že máme dohodu. Říkal jsi, že ty fotky pozdržíte,“ zuřil major.

Hondros nesměle ukázal na mladého kapitána a veliteli základny vysvětlil, jak se dohodli, když se on předchozího večera odebral na kutě. „Cože?! Kapitáne?! Chrisi, omluvte nás na chvíli,“ vyprovodil rozzuřený major fotografa ze své kanceláře. Hondros už jen soucitně sledoval nešťastného kapitána, kterému se právě hroutila vojenská kariéra.

Věřil své práci

Hondrosovy fotky západním světem otřásly podobně jako snímky mučení z bagdádské věznice Abú Ghrajb. Byl to další střípek důkazů, že invaze do Iráku byla strašlivý omyl, který těžce poškodil morální reputaci Ameriky. Fotografie zakrvácené dívenky se navíc stala svědectvím o obětech z řad civilistů, kteří každý den umírali při kontaktu s okupačními vojsky.

Na vině byla velmi liberální pravidla nasazení palných zbraní v americké armádě, jejichž cílem bylo chránit vojáky před sebevražednými atentátníky. „Tento snímek byl předmětem diskusí na nejvyšších místech Pentagonu, který zvažoval způsoby, jak snížit počet civilních obětí v Iráku,“ poznamenal po letech list The New York Times.

Fotograf Chris Hondros na jednom z posledních portrétů před svou smrtí. Zemřel 20. dubna 2011 ve věku 41 let.

Hondros za své fotky z Tal Afáru vyhrál řadu prestižních ocenění včetně World Press Photo nebo Zlaté medaile Roberta Capy. Zemřel v 2011 v Libyi při výbuchu střely z minometu. „Vždycky jsem říkal, že pro fotografa je nejtěžší navázat s někým kontakt ve chvíli, kdy je zrovna nejzranitelnější. A Chris tuto schopnost měl. Myslím, že to něco vypovídá o něm jako o novináři i jako o člověku “ vzpomínal na svého kolegu pro TIME fotografický ředitel Getty Images Pancho Bernasconi.

Rodina Hassanových dostala od americké armády odškodné ve výši 7 500 dolarů. Postřelený chlapeček Rakan byl převezen do Bostonu, o jeho léčení se osobně zasadil senátor Edward Kennedy. Na následky střelné rány sice ochrnul od pasu dolů, ale po mnohačetných operacích byl schopen znovu chodit a vrátil se domů. Krátce po návratu zahynul při pumovém atentátu.

Samaru Hassanovou reportéři The New York Times šest let po osudovém incidentu vypátrali na předměstí Mosulu, kde žila v čtyřpatrovém domě s šesti dalšími rodinami. Dny trávila uklízením domu a sledováním tureckých telenovel. Slavnou fotku viděla poprvé až ve chvíli, kdy ji jí američtí reportéři ukázali. „Pamatuji si, jak mě fotil. Pak přestal. Přinesli mi bundu, strčili mě do auta a ošetřili mi ruku. A dali mi nějaké hračky,“ zavzpomínala na večer, kdy přišla o rodiče.

Slavné fotografie

Autor:

Zavrzal pohorkami a vytáhl kluka s terčem. Ten se Krylovi po letech přihlásil

Detail obalu LP Krylova Bratříčku, zavírej vrátka s ikonickou fotografií Josefa...

Seriál Pětapadesát let v březnu uplynulo od vydání naší patrně nejúspěšnější folkové desky. Debut Karla...

Pogrom na Kypru z něj udělal velkého fotografa. Hrůzy válek ho mučí dodnes

Kypr, 1964. Don McCullin na rozbouřeném ostrově dokumentoval etnické násilí...

Seriál Nebylo mu ani třicet, když vyhrál nejprestižnější fotografickou cenu na světě. Jeho snímek zoufalé...

V Grenoblu letěl jako pták albatros. Já nesním? ptal se slavící Raška kolegů

Skokan Jiří Raška slaví nad hlavami kolegů olympijské zlato z Grenoblu 1968.

Seriál Jiří Raška mladší vzpomíná, jak doma měli po celé stěně pokojíku přihrádky s tatínkovými trofejemi....

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Seriál Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z...

Vyčerpáním sotva stál na nohou. Umouněný Kristus z Ostravy uhranul svět

Snímek z knihy fotografa Viktora Koláře Ostrava.

Seriál Tohle je on, pomyslel si ostravský fotograf Viktor Kolář ve chvíli, kdy kolem něj kráčel do sprchy...

Fotka mezi životem a smrtí. Zvěčnil popravu v Íránu, pak léta tajil identitu

Popravčí četa v Íránu. Slavná fotografie od Džahangíra Razmího získala...

Seriál Je to jediná anonymní fotografie v historii Pulitzerovy ceny. A ze scény, kterou zachycuje, mrazí....

Stando, ty jsi vyfotil zázrak. Jak vznikl unikátní snímek v louži?

Brankář v dešti. Vítězná fotografie Stanislava Tereby z World Press Photo 1959.

Seriál Na pětaosmdesát vypadal skvěle, fyzicky svěží, fešák. Ostatně jako celý život, který zasvětil...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...