Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Saúdy pobouřil seriálový hit ramadánu. Vypráví o židech, ale v dobrém

  19:10
Poklidný ramadán u televize letos lehce narušil nový saúdskoarabský seriál Umm Haroun. Ten líčí příběh židovské rodiny, která ve 40. letech minulého století žila v jedné ze zemí Perského zálivu. Ukázka mírumilovného soužití Arabů a židů podle kritiků propaguje vřelejší vztahy s Izraelem, tvůrci však tento výklad odmítají. Náš region býval tolerantnější, než je dnes, vzkazují.
Saúdské diváky pobouřil nový seriál Umm Haroun vysílaný během ramadánu. Vypráví...

Saúdské diváky pobouřil nový seriál Umm Haroun vysílaný během ramadánu. Vypráví totiž o židech, kteří žili v zemích Perského zálivu ještě před vznikem Izraele. | foto: AP

Když se vyčerpaní Saúdové po celodenním půstu sešli první večer ramadánu u televize a pustili si nový seriál Umm Haroun, mnozí museli mít dojem, že se přeslechli. První epizoda totiž začala monologem v hebrejštině. K divákům promlouvá stará židovka – matka Áronova, podle které série získala svůj název.

Seriál se odehrává v neupřesněné zemi Perského zálivu a na osudech fiktivní židovské rodiny ukazuje život židů v době, kdy ještě neměli vlastní stát a byli rozesetí po celém Blízkém východě. Jenže problém je, že jej ukazuje v pozitivním světle. 

Židé s muslimy i křesťany vycházejí dobře a všichni žijí v míru. Jednou z dějových linií je mimo jiné milostný románek mezi muslimem a židovkou. V roce 1948 však vzniká Stát Izrael a židovsko-arabské vztahy se rapidně zhorší. Hlavní postavy seriálu začnou trpět, stejně jako skuteční židé v té době.

Sérii vysílá populární saúdskoarabská společnost MBC, která má množství diváků i v dalších arabských zemích. Spustila ji v pátek 27. dubna, kdy začínal ramadán. Právě v době postního svátku bývají koláče sledovanosti největší a zadavatelé reklamy mají žně. Server The Times of Israel svatý muslimský měsíc přirovnává k americkému Super Bowlu. 

Hlad po nových hrdinech je o to větší letos, kdy jsou lidé zavření doma kvůli koronaviru. Umm Haroun z pera bahrajnských bratrů Aliho a Muhammeda Shamsových však Saúdské Araby nepotěšil. Na sociálních sítích začali MBC obviňovat, že jen propagují zlepšování vztahů mezi saúdským královstvím a Izraelem a zrazují Palestince. 

O to víc v době, kdy je na stole americký mírový plán pro Palestinu a Izrael, který zavírá oči nad anexí palestinských území na Západním břehu Jordánu, kde se navzdory dohodám rozrůstají židovské osady. Plán potichu podporuje několik arabských států včetně Saúdské Arábie. Tu navíc s Izraelem v posledních letech sblížil společný íránský nepřítel.

Kritici seriálu proto začali burcovat k bojkotu MBC, Unie arabských televizních producentů zase vyzvala k zastavení dalšího vysílání seriálu, který jen „vymývá mozky“ Arabů. Seriál odsoudili také Palestinci. 

„Televizní tvorba by měla vyjadřovat myšlenky lidí a ne naopak. Některá arabská dramata z letošního roku to však nerespektují a snaží se šířit zvláštní ideje, které vyzývají ke koexistenci s okupační mocností a opovažují se zpochybňovat palestinskou věc,“ prohlásil mluvčí teroristického hnutí Hamas, které ovládá Gazu.

Dodal, že „Izrael je hrozba a navždy zůstane předním nepřítelem arabského národa“. Tiskový mluvčí hnutí Islámský džihád zase podle Al-Džazíry uvedl, že jsou díla jako Umm Haroun či nedávný seriál Exit 7 „historickou ranou“ pro všechny Araby a muslimy. Podle něj odrážejí mentalitu vládců a institucí v zemích původu. „Zdá se, že přišli o všechny své morální zásady,“ míní. 

Autoři kritizované série však upozorňují, že propagovat současný Izrael nebylo jejich cílem. „Chtěl jsem tímto dramatem vzkázat, že naše společnosti byly v minulosti mnohem tolerantnější než dnes a že by se lidé měly k těmto hodnotám vrátit. Rozlišujeme mezi židy a Izraelem. Izrael zabral Palestinu a tamnímu lidu provedl zvěrstva,“ vysvětlil scenárista Ali Shams pro agenturu AP.

Skoncujme s bojkotem Izraele, vyzývají liberální Arabové Blízký východ

Producent Emad al-Enazy pak ujistil, že se na výrobě seriálu podílely kromě MBC také produkční firmy z Kuvajtu a Spojených arabských emirátů a že tamní vlády do práce filmařů nezasahovaly. 

„Naše tvorba nemá nic společného s politikou nebo normalizací (vztahů). Palestinská věc je naše věc,“ dodává al-Enazy.

Mluvčí MBC pro agenturu Reuters uvedl, že se seriál „zaměřuje na toleranci, umírněnost a otevřenost“. 

„Ukazuje, že Blízký východ byl kdysi regionem, kde vzájemné přijetí bývalo normou. Jde proti zvrácenému výkladu a stereotypizaci regionu, kterých se v posledních dekádách dopouštějí zastánci tvrdé linie a extremisté,“ poznamenal.

Server The Times of Israel nicméně podotýká, že média v arabských zemích mezi Izraelem a světovými židy celé dekády nerozlišovala a často se uchylovala k antisemitskému slovníku. Až v posledních letech se někteří televizní tvůrci začínají zajímat o blízkovýchodní židy a snaží se změnit image arabského světa coby netolerantního a konzervativního. 

Saúdský princ Turkí al-Faisal v rozhovoru vysílaném rovněž v ramadánovém prime-timu ovšem odmítl, že by království vyvíjelo nějaký tlak na normalizaci saúdsko-izraelských vztahů.

Jedna z karikatur, které na téma seriálu Umm Haroun vznikly. Další najdete zde:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli čtyři policisté

30. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  9:08

Životy čtyř policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem

30. dubna 2024  6:45

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...