Saúdské diváky pobouřil nový seriál Umm Haroun vysílaný během ramadánu. Vypráví...

Saúdské diváky pobouřil nový seriál Umm Haroun vysílaný během ramadánu. Vypráví totiž o židech, kteří žili v zemích Perského zálivu ještě před vznikem Izraele. | foto: AP

Saúdy pobouřil seriálový hit ramadánu. Vypráví o židech, ale v dobrém

  • 56
Poklidný ramadán u televize letos lehce narušil nový saúdskoarabský seriál Umm Haroun. Ten líčí příběh židovské rodiny, která ve 40. letech minulého století žila v jedné ze zemí Perského zálivu. Ukázka mírumilovného soužití Arabů a židů podle kritiků propaguje vřelejší vztahy s Izraelem, tvůrci však tento výklad odmítají. Náš region býval tolerantnější, než je dnes, vzkazují.

Když se vyčerpaní Saúdové po celodenním půstu sešli první večer ramadánu u televize a pustili si nový seriál Umm Haroun, mnozí museli mít dojem, že se přeslechli. První epizoda totiž začala monologem v hebrejštině. K divákům promlouvá stará židovka – matka Áronova, podle které série získala svůj název.

Seriál se odehrává v neupřesněné zemi Perského zálivu a na osudech fiktivní židovské rodiny ukazuje život židů v době, kdy ještě neměli vlastní stát a byli rozesetí po celém Blízkém východě. Jenže problém je, že jej ukazuje v pozitivním světle. 

Židé s muslimy i křesťany vycházejí dobře a všichni žijí v míru. Jednou z dějových linií je mimo jiné milostný románek mezi muslimem a židovkou. V roce 1948 však vzniká Stát Izrael a židovsko-arabské vztahy se rapidně zhorší. Hlavní postavy seriálu začnou trpět, stejně jako skuteční židé v té době.

Sérii vysílá populární saúdskoarabská společnost MBC, která má množství diváků i v dalších arabských zemích. Spustila ji v pátek 27. dubna, kdy začínal ramadán. Právě v době postního svátku bývají koláče sledovanosti největší a zadavatelé reklamy mají žně. Server The Times of Israel svatý muslimský měsíc přirovnává k americkému Super Bowlu. 

Hlad po nových hrdinech je o to větší letos, kdy jsou lidé zavření doma kvůli koronaviru. Umm Haroun z pera bahrajnských bratrů Aliho a Muhammeda Shamsových však Saúdské Araby nepotěšil. Na sociálních sítích začali MBC obviňovat, že jen propagují zlepšování vztahů mezi saúdským královstvím a Izraelem a zrazují Palestince. 

O to víc v době, kdy je na stole americký mírový plán pro Palestinu a Izrael, který zavírá oči nad anexí palestinských území na Západním břehu Jordánu, kde se navzdory dohodám rozrůstají židovské osady. Plán potichu podporuje několik arabských států včetně Saúdské Arábie. Tu navíc s Izraelem v posledních letech sblížil společný íránský nepřítel.

Kritici seriálu proto začali burcovat k bojkotu MBC, Unie arabských televizních producentů zase vyzvala k zastavení dalšího vysílání seriálu, který jen „vymývá mozky“ Arabů. Seriál odsoudili také Palestinci. 

„Televizní tvorba by měla vyjadřovat myšlenky lidí a ne naopak. Některá arabská dramata z letošního roku to však nerespektují a snaží se šířit zvláštní ideje, které vyzývají ke koexistenci s okupační mocností a opovažují se zpochybňovat palestinskou věc,“ prohlásil mluvčí teroristického hnutí Hamas, které ovládá Gazu.

Dodal, že „Izrael je hrozba a navždy zůstane předním nepřítelem arabského národa“. Tiskový mluvčí hnutí Islámský džihád zase podle Al-Džazíry uvedl, že jsou díla jako Umm Haroun či nedávný seriál Exit 7 „historickou ranou“ pro všechny Araby a muslimy. Podle něj odrážejí mentalitu vládců a institucí v zemích původu. „Zdá se, že přišli o všechny své morální zásady,“ míní. 

Autoři kritizované série však upozorňují, že propagovat současný Izrael nebylo jejich cílem. „Chtěl jsem tímto dramatem vzkázat, že naše společnosti byly v minulosti mnohem tolerantnější než dnes a že by se lidé měly k těmto hodnotám vrátit. Rozlišujeme mezi židy a Izraelem. Izrael zabral Palestinu a tamnímu lidu provedl zvěrstva,“ vysvětlil scenárista Ali Shams pro agenturu AP.

Skoncujme s bojkotem Izraele, vyzývají liberální Arabové Blízký východ

Producent Emad al-Enazy pak ujistil, že se na výrobě seriálu podílely kromě MBC také produkční firmy z Kuvajtu a Spojených arabských emirátů a že tamní vlády do práce filmařů nezasahovaly. 

„Naše tvorba nemá nic společného s politikou nebo normalizací (vztahů). Palestinská věc je naše věc,“ dodává al-Enazy.

Mluvčí MBC pro agenturu Reuters uvedl, že se seriál „zaměřuje na toleranci, umírněnost a otevřenost“. 

„Ukazuje, že Blízký východ byl kdysi regionem, kde vzájemné přijetí bývalo normou. Jde proti zvrácenému výkladu a stereotypizaci regionu, kterých se v posledních dekádách dopouštějí zastánci tvrdé linie a extremisté,“ poznamenal.

Server The Times of Israel nicméně podotýká, že média v arabských zemích mezi Izraelem a světovými židy celé dekády nerozlišovala a často se uchylovala k antisemitskému slovníku. Až v posledních letech se někteří televizní tvůrci začínají zajímat o blízkovýchodní židy a snaží se změnit image arabského světa coby netolerantního a konzervativního. 

Saúdský princ Turkí al-Faisal v rozhovoru vysílaném rovněž v ramadánovém prime-timu ovšem odmítl, že by království vyvíjelo nějaký tlak na normalizaci saúdsko-izraelských vztahů.

Jedna z karikatur, které na téma seriálu Umm Haroun vznikly. Další najdete zde:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video