Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skoncujme s bojkotem Izraele, vyzývají liberální Arabové Blízký východ

  20:07
Izolace a démonizování Izraele ničemu nepomůže a nakonec poškodí hlavně nás, hlásají arabští liberálové. Akademici, novináři či umělci ze zemí Blízkého východu se spojili a v nové organizaci chtějí své krajany přesvědčit, aby s nenáviděným židovským státem začali spolupracovat. Mnozí se však kvůli tomu bojí vrátit domů.
Palestinci pálili na demonstraci před izraelskou ambasádou v Aténách izraelskou...

Palestinci pálili na demonstraci před izraelskou ambasádou v Aténách izraelskou vlajku. (15. května 2019) | foto: Profimedia.cz

Z arabských zemí nyní Izrael oficiálně udržuje diplomatické vztahy pouze s Jordánskem a Egyptem. Ostatní státy Židy v lepším případě ignorují, v tom horším nenávidí. A přesně to by skupina liberálních Arabů chtěla změnit. 

Novináři, politici, diplomaté, umělci či koránští badatelé se rozhodli, že svým krajanům nabídnou jiný pohled na stát, který v dohledné době neplánuje zmizet z mapy světa. Spolupracujme a pomůžeme nejen sobě, ale i Palestincům, říkají.

Nová iniciativa podotýká, že izolace a napadání Izraele ze strany blízkovýchodních zemí škodí především jejich občanům. Arabské státy podle ní přicházejí o miliardy dolarů, protože s prosperujícím židovským státem neobchodují.

„Arabové jsou první a jedinou obětí bojkotu Izraele,“ řekl egyptsko-britský právník Eglal Gheita na středeční inaugurační schůzi organizace. Ta si říká Arabský výbor pro regionální integraci. A podle deníku The New York Times, který měl na konferenci jako jediný přístup, ji tvoří desítky lidí s marockým, iráckým, libanonským, egyptským či súdánským pasem.

Situace se však v posledních letech přece jen zlepšuje. Izrael se začal nenápadně sbližovat se Saúdskou Arábií a ledy pomalu tají i v dalších zemích. Arabští hráči totiž s Židy sdílejí obavu z rozpínavého Íránu. Tamní prezident Hasan Rúhání například Izrael loni označil za „rakovinový nádor“.

„Zdá se, že je teď Izrael jakýmsi větším přítelem nebo spíš menším nepřítelem než Írán, což hraje svou roli,“ přiznává organizátor projektu a blízkovýchodní analytik Joseph Braude s tím, že nepřátelství vůči Íránu ale nepotrvá věčně a vztahy s Izraelem je třeba vybudovat na pevnějších základech „společného lidství“.

Zaostalí Arabové měli strach ze vzdělaných židovských přistěhovalců

Jedním z členů výboru je i synovec a jmenovec bývalého egyptského prezidenta Anvar Sadat. Bývalý vládce Egypta se kdysi zasloužil o dojednání míru s Izraelci a dostal za to Nobelovu cenu míru. Doma tehdy sklidil bouři a 6. října 1981 podlehl atentátu. Egypt exkomunikovali z Ligy arabských států i dalších arabských organizací. 

Prezidentův synovec v jeho linii pokračuje. Hlasitě kritizuje také současného šéfa své země Abdala Fattáha Sísího, proti kterému chtěl loni kandidovat ve volbách, ovšem kvůli údajnému nátlaku si svůj záměr rozmyslel stejně jako další kandidáti.

Kromě veřejného znevažování vládců není v arabských zemích populární ani velebení Izraele a nový integrační výbor zatím ani zdaleka nezastupuje většinovou společnost. Někteří jeho členové se tak obávají, že je po návratu domů čeká odplata.

Zakladatelé výboru uvádějí, že je sponzorují výhradně američtí sponzoři, ale že si časem chtějí najít další, ideálně na Blízkém východě. Dušují se, že v projektu nejsou žádným způsobem zapojení Izraelci. 

Arabové hodili Palestince přes palubu, ukázaly důvěrné nahrávky z Káhiry

A zdůrazňují, že cílem jejich projektu není nekritické vyzdvihování země, která už desítky let okupuje palestinská území. Naopak, uspokojivých vztahů se židovským sousedem se nedá dosáhnout bez vyřešení budoucnosti Palestinců, dodávají. 

Ale je potřeba s Izraelem mluvit a mnozí obyvatelé regionu o to stojí, míní zakladatelé výboru. „Potkal jsem spoustu Arabů, kteří čekali, až přijde někdo jako já,“ popisuje jeden z hlavních mužů iniciativy, egyptský novinář Mustafa el-Dessouki. Právě regionální média také liberální Arabové vyzývají, aby přestala šířit „radikalismus a nenávist“ a nenaváděla své čtenáře k nepřátelství vůči Židům.

„Lékaři nás nebrali jako Araby či Palestince, ale jako pacienty“

Do Arabského výboru pro regionální integraci se zapojil také jeden Palestinec. Třiasedmdesátiletý profesor Mohammed Dajani Daoudi v minulosti učil na jeruzalémské univerzitě Al-Quds. Ovšem jen do doby, kdy své palestinské studenty vzal na výlet do Osvětimi, aby jim názorně ukázal zvěrstva, kterými si Židé prošli.

Přišel vyhazov, výhrůžky a nadávky, že je zrádce a kolaborant. K neúspěšným mírovým dohodám mezi Palestinci a Izraelci dnes Daoudi říká, že zahrnovaly jen „debaty mezi diplomaty a generály“. A to byl jejich problém, nezasely totiž semínka míru do srdcí obyčejných lidí a celých národů. 

Sám před pár lety vzpomínal na svá matoucí setkání s izraelskými lékaři a vojáky, kteří několikrát ošetřovali jeho rodiče. K oběma se chovali s respektem a pomohli jim stejně jako kterémukoliv Izraelci. To nečekal a postupně to změnilo jeho pohled na lidi, o kterých se do té doby dozvídal jen negativa.

„Byl jsem svým nepřítelem zmatený, pro mého otce i mou matku udělali vše, co mohli. Začal jsem vidět jinou, lidskou stránku nepřítele,“ popsal palestinský akademik pro The New York Times.

Muslimka se zastala židů. Udělám si z vás otroky, vyhrožoval jim antisemita:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...