Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země Sahelu dostanou na boj s islamisty a pašeráky lidí 414 milionů eur

  17:05
Africký region Sahel dostane nově pomoc ve výši 414 milionů eur (zhruba 10,5 miliardy korun). Oznámila to v pátek šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová po jednání zástupců Evropské a Africké unie, OSN a dalších partnerů, jako jsou Kanada, Japonsko či Spojené státy.

Maliská armáda bojuje s islamisty všemi možnými prostředky. Na snímku příslušníci speciálních jednotek. | foto: AP

Samotná Evropská unie zdvojnásobí své příspěvky na financování plánované africké vojenské operace v Sahelu ze současných 50 na 100 milionů eur. Cílem mise je boj proti převáděčům lidí a islámským radikálům.

Od chování krav k džihádu. V Sahelu se rodí nová odnož Islámského státu

Ještě před konferencí se přislíbená suma na pomoc Sahelu odhadovala na méně než 300 milionů eur. „Je to výrazně nad našimi původními očekáváními,“ shrnula Mogheriniová výsledek dárcovské konference.

Země na jih od Sahary jsou pro EU významné hlavně kvůli snaze co nejvíce omezit migrační tok z Afriky. Spolupracovat s Burkinou Faso, Čadem, Mali, Mauritánií a Nigerem, na které se pomoc pro Sahel soustředí, tak Evropská unie plánuje nejen v rozvojové oblasti, ale i v otázkách bezpečnosti. V regionu už nyní působí tři unijní bezpečnostní mise, jedna v Nigeru a dvě v Mali.

Nová mise čítající zhruba pět tisíc vojáků z Burkiny Faso, Mali, Mauritánie, Nigeru a Čadu by měla v ideálním případě jednou umožnit ukončení stávajících mezinárodních vojenských misí v regionu. Například jen Francie má v oblasti více než čtyři tisíce vojáků. Jako jediná z EU tam přitom má i pozemní bojové jednotky.

Peníze nebudou stačit, míní africké země

Pětice zmíněných afrických států vyjádřila podle agentury DPA radost nad přislíbenou finanční pomocí, ale poukázala na to, že peníze nebudou stačit. Jen na vybudování africké vojenské mise je podle nigerského prezidenta Mahamadoua Issoufoua v prvním roce potřeba 423 milionů eur a v dalších letech vždy 115 milionů eur.

Unijní činitelé region považují za klíčový pro stabilitu oblasti i pro předcházení migračním krizím. Česko na konferenci zastupoval premiér Andrej Babiš, který novinářům řekl, že v letošním roce Praha poskytne do příslušného svěřeneckého fondu čtyři miliony eur (100 milionů korun). Svěřenecký fond Evropské unie pro Afriku byl ustanoven v roce 2015 při summitu na Maltě.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila páteční dárcovskou konferenci za důležitý signál pro boj proti terorismu a ilegální migraci. Německo podpoří rozvoj pětice zemí Sahelu v období let 2017 až 2020 dohromady 1,7 miliardy eur, řekla kancléřka. Plánovanou novou vojenskou jednotku označila za „rozhodující pokrok“ v úsilí o zajištění bezpečnosti těchto zemí. Podle ní jsou už viditelné první úspěchy v boji proti ilegální migraci, zbývá ale ještě mnoho práce.

Evropa financuje protiteroristickou armádu v Sahelu. Peníze ale nestačí

Merkelová předstoupila před novináře společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a italským premiérem Paolem Gentilonim. Ten prohlásil, že boj proti terorismu v Africe je nejlepší cestou, jak potlačovat populismus a protievropské postoje v Evropě.

Francie se zavazuje v příštích pěti letech přispět na rozvoj Sahelu 1,2 miliardy eur, což je 40procentní nárůst oproti dosavadní pomoci. Další státy chtějí podpořit tamní zemědělství, školství nebo vodohospodářské projekty. EU rovněž počítá s tím, že v období 2014 až 2020 vynaloží dohromady osm miliard eur na rozvojovou pomoc regionu.

Saúdové pošlou protiteroristické armádě G5 v Sahelu sto milionů dolarů

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že EU pomůže Sahelu s posílením bezpečnosti a s bojem proti chudobě, nestabilitě a pašeráctví. Lucemburský premiér Xavier Bettel a jeho belgický kolega Charles Michel rovněž zmínili i problematiku klimatických změn, které na region doléhají.

Babiš řekl, že Česko se na pomoci regionu finančně podílí, aby přispělo k boji proti pašerákům. Česká vláda tento týden odsouhlasila, že přispěje milionem eur (přes 25 milionů Kč). „Postupně tento rok přidáme ještě tři, takže celkově čtyři miliony eur,“ řekl v pátek Babiš.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...