Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Berte sociální případy, radí Kreml náborářům. Ti plní kvóty i bezdomovci

  18:39
Ruští úředníci se mají na povel Kremlu při náboru pro válku na Ukrajině soustředit na marginalizované obyvatele, mimo jiné na dlužníky, lidi v insolvenci nebo nezaměstnané. Uvádí to portál iStories, podle něhož jsou náboráři pod neustálým tlakem, aby uprostřed narůstajících ztrát na ruském bojišti dodávali další a další muže.
Muž v Moskvě prochází kolem náborové obrazovky s výzvou k uzavření smlouvy o...

Muž v Moskvě prochází kolem náborové obrazovky s výzvou k uzavření smlouvy o službě v ruských ozbrojených silách. (28. září 2023) | foto: ČTK

Kreml po regionálních úřednících odpovědných za nábor chce, aby o své práci podávali týdenní zprávy, uvádí iStories s odkazem na dopis prezidentského zmocněnce pro Centrální federální okruh datovaný 3. října.

Každý týden je zapotřebí vyplnit detailní formulář s údaji o počtu lidí, s nimiž úředníci hovořili o možnosti uzavření kontraktu s armádou, a také o množství těch, kteří na nabídku kývli. Z psaní, které iStories poskytl jeho zdroj, vychází, že nařízení o pravidelném referování platí zřejmě už od jara.

Rusku se nedaří v náboru nových vojáků, na obzoru je nová vlna mobilizace

Dopis hovoří o 22 kategoriích Rusů, na něž se mají náboráři zaměřit a přemluvit je k odjezdu na Ukrajinu. Patří mezi ně lidé s velkými dluhy, čerstvě propuštění trestanci, nezaměstnaní, lidé v insolvenci, recidivisté, nedávno naturalizovaní občané nebo lidé, kterým hrozí deportace.

Portál uvádí, že někteří lidé odpovědění za nábor nyní začínají být zoufalí a přemlouvají (i s pomocí úplatků) zaměstnance náborových center, aby přijali jejich kandidáty, a oni si tak mohli vylepšit své statistiky.

Rusko chce vytvořit nové útočné brigády. Nemá kapacitu, míní analytici

„Vodí nám sem opilce, bezdomovce, mentálně postižené, narkomany,“ uvedl anonymně ruský voják pracující ve smluvním přijímacím středisku.

„Připadá mi, že se zbavují marginalizované vrstvy společnosti. Vůbec se nestarají o kvalitu armády. Řeknou, že tihle lidé budou kopat zákopy. Nezajímá je, co se stane s rodinami rekrutů po jejich nasazení, ale samozřejmě jim slíbí hory zlata,“ dodal voják k jednání státu.

Náborová kampaň se zřejmě nedaří

Podle šéfa nevládní organizace „Občan, armáda a právo“ Sergeje Krivenka dopis odhaluje, že ruská armáda má stále problém motivovat lidi, aby se do bojů na Ukrajině dobrovolně přihlásili. „Podpis smlouvy je stále dobrovolný, ale je možné lidi různě přesvědčovat, klást jim podmínky nebo učinit jejich život nesnesitelným,“ řekl Krivenko pro iStories.

„Kdyby bylo všechno tak dobré a lidé by sami chodili podepisovat smlouvy, nepotřebovali bychom všechny ty pasti, triky a snahy regionálních úřadů. Stejně tak bychom nepotřebovali popostrkování těchto úřadů,“ dodal.

Válka na Ukrajině

Agentura AFP v pátek uvedla, že pozemní boje na ukrajinské frontě v posledním roce v podstatě zamrzly, a to i navzdory velké protiofenzivě, kterou ukrajinské síly zahájily na začátku letošního června. Ta dosud vedla k jen omezeným územním ziskům. Ruská armáda naopak v posledních týdnech vešla do protiútoku okolo měst Avdijivka v Doněcké oblasti a Kupjansk v Charkovské oblasti, ovšem také bez výraznějších zisků.

Ofenzivy na obou stranách vedly k velkým ztrátám vojáků i vybavení. Podle britského ministerstva vnitra činí trvalé ztráty Ruska, čímž myslí mrtvé a těžce zraněné, 150 až 190 tisíc mužů. Celkové ruské ztráty, které zahrnují i lehce zraněné, zřejmě vystoupaly na 290 tisíc vojáků.

Vojákem za jeden den. Rusko do svých řad verbuje stovky Srbů, urychlilo nábor

Moskva na jaře spustila rozsáhlou náborovou kampaň, v rámci které by chtěla do konce roku přivést do armády 400 tisíc nových smluvních vojáků. Ačkoli ruské ministerstvo obrany tvrdí, že tento rok smlouvu s armádou podepsalo už 305 tisíc mužů, zahraniční analytici se domnívají, že jde o nadsazený počet. Ruská vláda se podle nich snaží za každou cenu vyhnout generální mobilizaci a možné nesouhlasné reakci veřejnosti.

„Můj předpoklad je, že kampaň nevygeneruje dostatek lidí a Rusové stejně budou nakonec muset provést další mobilizaci,“ uvedl Michael Kofman z amerického centra CNA. Právě neúspěch v získání potřebného množství nových vojáků vedl loni v září k vyhlášení částečné mobilizace.

Ruští náboráři loví do války muže ze Střední Asie, v ubytovnách i mešitách

Podle informací britské rozvědky se Rusko snaží do armády najímat také lidi z okolních států. V zemích, jako je Arménie či Kazachstán, zveřejnilo online inzeráty, v nichž nabídlo zálohy ve výši 495 tisíc rublů (120 tisíc korun) a měsíční mzdy od 190 tisíc rublů (46 tisíc korun).

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

„Na pracáku bývají fronty.“ O dávky už lze žádat i na poště, vyzkoušeli jsme to

4. června 2024

Premium Od pondělí si lidé v Liberci vyřídí dávky z úřadu práce na poště. Je to pilotní projekt, pokud se...

ANALÝZA: Odstrašující pád Jižní Afriky. Zemi rozebrala náčelnická společnost

4. června 2024

Premium Nelson Mandela se chudák musí obracet v hrobě. Přesně třicet let poté, co za potlesku světa...

Po Martínkovi dívka Míša. Další dítě zachraňuje v cizině drahá genová léčba

4. června 2024

Patnáctiletá Míša z Pardubicka se jako druhé české dítě se syndromem AADC dočkala nové genové...

Jste nebezpečná! A vy jen očerňujete! V duelu mezi Turkem a Nerudovou to jiskřilo

3. června 2024  22:54

Kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová se utkala v duelu v pořadu 360°...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...