Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evakuace Mariupolu zatím není možná, hlásí Paříž po hovoru s Putinem

  20:08aktualizováno  23:25
Francouzský prezident Emmanuel Macron se při úterním telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem neúspěšně pokusil prosadit příměří pro ostřelovaný ukrajinský Mariupol. Odchod civilistů z Mariupolu v tuto chvíli není možný, sdělil Elysejský palác. Putin podle Paříže slíbil, že o humanitární operaci „bude přemýšlet“. V obléhaném města zemřely zřejmě tisíce civilistů, odhaduje mise OSN.

Macron představil Putinovi plán evakuace, který Francie připravila společně s Řeckem a Tureckem. Podmínky zahájení humanitární operace v nejbližších dnech na pomoc obyvatelům Mariupolu „nejsou v této fázi splněny“, oznámil Elysejský palác.

Šéf Kremlu při rozhovoru prohlásil, že pro vyřešení složité situace v obléhaném Mariupolu je potřeba, aby ukrajinští „nacionalističtí“ bojovníci přestali klást odpor a složili zbraně, napsala agentura RIA s odkazem na vyjádření na webu Kremlu, který ale nebyl po 19:00 SELČ dostupný. 

Podle vyjádření také Putin francouzského prezidenta informoval o opatřeních, jejichž cílem je zajištění evakuace civilního obyvatelstva i humanitární pomoci během bojů na Ukrajině.

Prezidenti také probírali ruský požadavek, aby státy, které figurují na ruském vládním seznamu „nikoli přátelských zemí“, začaly platit za dodávky ruského plynu v rublech, doplnila agentura RIA Novosti.

Rozhodnutí vyvolalo silnou kritiku ze strany evropských zemí, které za ruský plyn platí převážně v eurech a tvrdí, že Rusko nemá právo přepisovat smlouvy. Také země skupiny G7 tento týden požadavek Moskvy odmítly.

Macron podle Paříže Putinovi řekl, že pro Francii jsou platby za ruský plyn v rublech nepřijatelné a v rozporu se smlouvami. Stejné stanovisko má také například Německo, Itálie nebo Belgie.

Západní lídři hodlají zvyšovat tlak na Rusko

Macron se v úterý rovněž zúčastnil telekonference s americkým prezidentem Joe Bidenem, německým kancléřem Olafem Scholzem, britským premiérem Borisem Johnsonem a jeho italským protějšekem Mariem Draghim. Lídři potvrdili své odhodlání zvyšovat ekonomický tlak na Rusko a nadále poskytovat Ukrajině pomoc.

Telegram

Státníci podle vyjádření Bílého domu rovněž zhodnotili snahy svých zemí o poskytnutí humanitární pomoci těm Ukrajincům, kteří stále setrvávají ve své zemi, i těm, kteří před boji uprchli do zahraničí. V rozhovoru mluvili také o důležitosti stabilizace trhů s energiemi.

Podle německého vládního mluvčího západní lídři při telefonátu společně vyzvali Putina, aby „konečně umožnil doručení nutně potřebné humanitární pomoci lidem na Ukrajině a ustavil efektivní humanitární koridory zejména pro město Mariupol“, které několik týdnů čelí ruskému obležení a intenzivnímu ostřelování.

Zemřely už tisíce civilistů, odhaduje OSN

V obléhaném Mariupolu zřejmě zemřely za čtyři týdny ruského ostřelování tisíce civilistů, řekla v úterý agentuře Reuters Matilda Bognerová, šéfka monitorovací mise Úřadu vysoké komisařky pro lidská práva OSN na Ukrajině. Podle Bognerové se jedná zatím o hrubý odhad. OSN od začátku konfliktu potvrdila úmrtí 1179 civilistů, upozorňuje však, že skutečné údaje jsou velmi pravděpodobně výrazně vyšší.

„Domníváme se, že by v Mariupolu mohly být tisíce mrtvých, civilních obětí,“ řekla Bognerová, podle níž mise, která má v zemi asi 60 pozorovatelů, pracuje na zjištění konkrétnějších údajů.

Šéfka mise OSN minulý týden řekla novinářům, že pozorovatelé OSN obdrželi informace o masových hrobech v Mariupolu, přičemž v jednom z nich bylo zřejmě asi 200 těl. „Ohledně masových hrobů - rozhodli jsme se, že bychom jim měli říkat improvizované hroby,“ uvedla v úterý.

Termín masové hroby podle ní může naznačovat, že v nich leží oběti zločinů, přičemž v Mariupolu podle ní řada lidí zemřela z různých příčin. Civilních obětí bojů v „improvizovaných hrobech“ vykopaných v parcích a zahradách je zřejmě menší část, uvedla. Někteří lidé, kteří zemřeli přirozenou smrtí, podle ní nebyli kvůli bojům převezeni do márnic nebo jednotlivých hrobů, jiní se zase se zdravotními problémy nedokázali dostat k lékařské péči. Podle Bognerové není jasné, zda jsou v těchto hrobech pochovaní i vojáci.

Místní úřady v pondělí oznámily, že podle jejich odhadů zemřelo v obléhaném městě od zahájení ruského útoku téměř 5 000 lidí včetně 210 dětí. Kancelář starosty odhaduje, že ruské ostřelování v přístavu poničilo 90 procent všech budov, přičemž 40 procent z nich je zcela zničených, včetně některých nemocnic, škol, školek a továren.

Na 300 obětí si podle úřadů například vyžádal útok na budovu divadla, ve kterém se schovávalo před ruskými bombami asi 1 300 osob. Generální ředitel Mezinárodního výboru Červeného kříže Robert Mardini v úterý řekl Reuters, že o počtu zemřelých v divadle nemá žádné „informace z první ruky“.

Ruské jednotky zaútočily na Mariupol a další jihoukrajinská přístavní města ve snaze odříznout Ukrajinu od přístupu k Černému moři a vytvořit pozemní koridor z Ruska na poloostrov Krym anektovaný Moskvou před osmi lety.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  15:39

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Šestadvacetiletý Patrik je po nehodě v bdělém kómatu. Sbírka má zajistit rehabilitace

28. května 2024  15:29

Patrik měl v září 2021 vážnou autonehodu, po níž skončil ve vigilním kómatu. Díky neúnavné péči...

Muži se při čištění rozjelo auto, svezlo se k sousedce přes plot a zabilo jí psa

28. května 2024  15:25

Neobvyklá nehoda se stala v Horšovském Týně na Domažlicku. Muži se tam na pozemku během čištění...

Etnické napětí propuklo naplno. Nová Kaledonie a Kanakové na vlastní kůži

28. května 2024  15:22

Premium Po desítkách hodin v letadle, na cestě z bezmála 17 tisíc kilometrů vzdálené Paříže, je to pro...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...