Muži povolaní do armádní služby v rámci částečné mobilizace absolvují výcvik v Moskevské oblasti. (1. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Rychle, než nás povolají. Rusové si po mobilizaci nechávají zmrazit sperma

  • 99
Muži ve čtvrtém největším ruském městě Jekatěrinburgu si po vyhlášení částečné mobilizace houfně nechávají zmrazit sperma. Místní kliniky reprodukční medicíny hlásí nárůst zájmu o tuto službu až třicetinásobně. Muži však musí před odběrem splnit některé požadavky, mimo jiné musí být negativní na HIV či syfilis.

Na nárůst zájmu o zmrazení spermatu ve středu upozornil server E1.ru, který v Jekatěrinburgu hovořil s několika zdravotními zařízeními.

Městský klinický ústav pro reprodukční léčbu po mobilizaci, již prezident Vladimir Putin ohlásil 21. září, odstartoval propagační kampaň, v rámci níž si u něj mohou muži do konce roku nechat zdarma sperma zamrazit. Ústav bude jejich „materiál“ bezplatně uchovávat tři roky.

Muži, kteří se chtějí akce zúčastnit, se musí předem zaregistrovat. Podle serveru E1.ru je poptávka tak obrovská, že už nezbývá mnoho volných míst. Zájemci musí před odebráním a zmrazením spermatu podstoupit test na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C s negativním výsledkem.

Nárůst počtu žádostí o zmrazení spermatu zaznamenala i zařízení, která službu nabízejí za úplatu. Jekatěrinburské Centrum rodinné zdravotní péče hlásí třicetkrát více zájemců. „Tuto proceduru obvykle děláme tak dvakrát až třikrát do měsíce, nyní je to dvakrát až třikrát denně,“ uvedl přednosta kliniky Dmitrij Mazurov.

V ruské vsi nedokázali nikoho zmobilizovat, muži odešli do lesů sbírat klikvu

Mobilizace rovněž změnila profil typických pacientů zařízení. Než Putin opatření ohlásil, na Mazurovovu kliniku většinou chodili nejčastěji muži ve věku od pětatřiceti do čtyřiceti let, nyní jsou pacienti v drtivé většině ženatí muži mezi pětadvaceti až pětatřiceti lety.

5. října 2022

Pro případ úmrtí je třeba mít plnou moc

„O službu nemají zájem jen ti, kteří byli už povoláni, ale také ti, kterým povolání potenciálně hrozí,“ dodal Mazurov s tím, že v ideálním případě by muž měl před odebráním spermatu absolvovat vitaminoterapii pro zlepšení kvality biomateriálu, „ale na to lidé, kteří dostali předvolání, nemají čas“.

Zákazníci podle serveru Newizv.ru za zmrazení svého spermatu zaplatí čtyři až osm tisíc rublů (1 600 až 3 300 korun) plus pět tisíc rublů (2 000 korun) za každý rok skladování. Zmražené spermie lze uchovat až 20 let.

Server E1.ru připomíná, že pokud by žena chtěla zmražené sperma svého partnera použít pro oplodnění v době jeho nepřítomnosti (či v případě jeho smrti na frontě), musí od něj mít notářsky ověřenou plnou moc, kde musí být uvedena doba její platnosti a všechny podmínky použití spermatu.

Zmobilizovali jsme už 200 tisíc, hlásí Šojgu. A možná i milion utekl

Putin uvedl, že mobilizace postihne na 300 tisíců ruských mužů, hlavně těch s předchozí bojovou zkušeností. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý oznámil, že řady ruských ozbrojených sil od vyhlášení mobilizace rozšířilo už 200 tisíc lidí. Mobilizaci ovšem provázejí zprávy o chaosu a přehmatech úřadů.

Ruská média také informovala, že po vyhlášení mobilizace odcestoval ze země mnohem větší počet Rusů, než kolik se jich nechalo povolat do armády. Server Vjorstka jejich počet odhadl na nejméně 334 tisíc lidí.

21. září 2022


Video