Těžkooděnci zasahují proti výtržníkům na letištní ploše v ruské Machačkale....

Těžkooděnci zasahují proti výtržníkům na letištní ploše v ruské Machačkale. (29. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Rusko se radikalizuje, Kreml nemá kontrolu, míní po pogromu média a analytici

  • 138
Protižidovské nepokoje v ruském Dagestánu ukázaly, že Kreml nemá zemi pod kontrolou a nedokáže v ní udržet stabilitu. S odkazem na zdroje z ruské vlády to uvádějí nezávislá ruská média. Podle amerických analytiků nepokoje poukazují na rostoucí radikalizaci ruské společnosti, která je důsledkem silně nacionalistických ideologií, jež posílila válka na Ukrajině.

„Jde o stav nouze na národní úrovni. Je to selhání všech: nadřízených vnitropolitických orgánů v Kremlu, speciálních služeb i místních úřadů,“ řekl portálu The Moscow Times nejmenovaný zdroj z Kremlu.

Několik set mužů vtrhlo v neděli večer na letiště v Machačkale a hledalo cestující letu z izraelského Tel Avivu. Bezpečnostní složky po několika hodinách dostaly situaci pod kontrolu a zadržely 80 výtržníků. Zranění utrpělo 20 lidí, včetně policistů. Nikomu z pasažérů letadla se nic nestalo.

Mysleli jsme, že zemřeme, líčí útok davu v Machačkale cestující z Izraele

Rebelie v Machačkale následovala po několika jiných antisemitských incidentech na severním Kavkazu v reakci na izraelskou válku proti hnutí Hamás v Pásmu Gazy, které před tím podniklo krvavý útok na Izrael.

Další úředník ruské vlády uvedl, že se on a jeho kolegové při sledování nepokojů cítili zmateně. „V mém nejbližším okolí jsou téměř všichni bezradní. Je to naprosté opakování Prigožinovy vzpoury,“ uvedl s odkazem na 24. červen, kdy žoldáci z Wagnerova uskupení na protest proti ruskému ministerstvu obrany pochodovali na Moskvu.

Skončí to požárem, varují zdroje

Ruská státní média o nedělních událostech referovala okrajově a hovořila výhradně o „protiizraelských demonstrantech“. „Zdůrazňují, že tady nejde o antisemitismus, ale o nespokojenost s chováním Izraele,“ řekl portálu Meduza zdroj z Putinovy administrativy. O tom, že výtržníci skandovali protižidovská hesla a skandovali Alláhu akbar, pomlčela.

Putin hojně podotýká, že Rusko je „mírumilovnou“ mnohonárodnostní a mnohonáboženskou federací, což je zdrojem „důstojnosti a síly země“. Moskva po Putinově nástupu poskytla severnímu Kavkazu obrovské dotace a zavedla nad ním kontrolu ve snaze zabránit politickým nebo náboženským nepokojům.

V Rusku sílí protižidovské nálady, v Machačkale číhali na letadlo z Tel Avivu

Neschopnost předejít výtržnostem v Machačkale a impotence při jejich potlačení ale vedou k otázkám o způsobilosti ruských úřadů nebo o tom, zda je Dagestán vůči Kremlu skutečně loajální.

Zdroje blízké Kremlu Meduze sdělily, že zorganizovat tak velké shromáždění kvůli problému, který se Dagestánu přímo netýká, by bylo obtížné bez zapojení někdo z místních politiků. „V nepokojích zřejmě hrály roli lidé nespokojení s gubernátorem Sergejem Melikovem,“ míní.

Nad Židy v Rusku se stahují mračna, varoval rabín před nárůstem antisemitismu

Putin v pondělí obvinil západní a ukrajinské tajné služby, že pomohly nepokoje v Machačkale rozdmýchat. „Demonstrace v Machačkale byly mimo jiné spuštěny prostřednictvím sociálních sítí z ukrajinského území západními zpravodajskými službami,“ uvedl šéf Kremlu. Dále vinil Západ ze snahy využít regionálních konfliktů k rozložení Ruska zevnitř.

Podle zdrojů Meduzy nicméně za zdmi Kremlu panuje přesvědčení, že ruské tajné služby situaci v Dagestánu přehlížely. Bezpečností komunita se zase údajně domnívá, že k selhání vedlo jednání samotného Kremlu. „Mezietnické vztahy jsou jeho doménou. Důležitá je prevence – práce s vlivnými názorovými vůdci a omezování vlivu nežádoucích lidí. Pokud se o to nepostará, skončí to požárem,“ konstatoval jeden ze zdrojů.

Kreml chce zakrýt radikalizaci mezi ruskými muslimy, domnívají se analytici

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) nepokoje poukazují na sílící radikalizaci a roztříštěnost ruské společnosti. „Tvrzení Kremlu o zahraničním zapojení do nepokojů v Machačkale je snahou odvrátit pozornost od kritiky antisemitismu a rostoucího nepřátelství vůči etnickým a náboženským menšinám v Rusku,“ míní ISW.

Ruská obvinění popřel poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který prohlásil, že Ukrajina nemá s tímto „rozsáhlým výbuchem xenofobních nálad v Rusku nic společného“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve uvedl, že nedělní události v Machačkale jsou „součástí kultury nenávisti vůči jiným národům“, která nyní v Rusku převládá. Šíří ji podle něj státní televize nebo úřady.

Putin: Západ dosadil Žida Zelenského, aby kryl nacisty. Antisemita, míní Kyjev

ISW upozorňuje na názor jednoho z ruských vojenských blogerů, které sleduje v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině. Podle něj snaha Kremlu svalit vinu za nepokoje na zahraniční psychologické a informační operace umožňuje ruským představitelům vyhnout se odpovědnosti za to, že připustili posílení radikálních nálad mezi ruskými muslimskými obyvateli.

Analytici také citují ředitele centra pro strategickou komunikaci při NATO v lotyšské Rize Jánise Sartse, podle něhož události v Machačkale představují některé z projevů radikalizace ruské společnosti, kterou podněcuje ruská válka na Ukrajině a mediální prostředí.

„Ruská média podněcují nenávist vůči Ukrajincům, Západu a Izraeli, uvedl Sarts a upozornil, že mnoho zabitých ruských vojáků, kteří se zúčastnili ruské invaze na Ukrajinu, pocházelo z Dagestánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video