Příslušníci nově vytvořeného praporu Sibiř ukrajinských ozbrojených sil se...

Příslušníci nově vytvořeného praporu Sibiř ukrajinských ozbrojených sil se účastní vojenského cvičení u Kyjeva. (24. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Cítili stud, utekli před rasismem. Rusové bojující za Ukrajinu promluvili

  • 88
Rus, který vstoupil do praporu Sibir (Sibiř) bojujícího na straně Ukrajiny, novinářům stanice Rádio Svobodná Evropa řekl, že ruské počínání na Ukrajině vnímá jako zločin. Z Ruska odjel už jenom proto, aby svoji zemi nepodporoval ani placením daní. Jako příslušník menšiny Burjatů vstoupil do uskupení, které do svých řad láká právě zástupce ruských menšinových etnik.

O vzniku tohoto praporu v rámci Mezinárodní legie při ukrajinské vojenské rozvědce informoval minulý týden v rozhovoru s portálem Meduza mluvčí rozvědky Andrij Jusov.

„Jaké zločiny dělá Rusko! Jaké zločiny dělají sami Rusové, a to i můj národ (Burjatů). Začal jsem se za to stydět. Nechtěl jsem s tím mít nic společného, a tak jsem se sebral a odjel,“ vysvětlil tento muž, který má armádní přezdívku Burjat.

Prapor Sibiř. Ukrajina má další jednotku z Rusů, chtějí odtržení od Moskvy

Rusku mimo jiné zazlívá i to, že má podle něj za sebou historii útlaku jiných národů, například i Burjatů, které si podrobilo v 17. století. Sám si v Rusku musel nejednou vyslechnout rasistické poznámky na svoji osobu.

„Třikrát jsem byl v Moskvě, třikrát jsem byl Asiatem, šikmookým, Číňanem, vším možným, jenom ne ruským občanem,“ uvedl.

Nevraživost k Rusku cítí i další člen praporu Sibiř, rodák z Jakutska na ruském Dálném východě, který má vojenskou přezdívku Vargan. „Necítím se jako Rus z toho důvodu, že ten stát je pro mě nepřítelem,“ uvedl. V ruské nátuře vnímá surovost, kterou podle něj spustila rozšířená chudoba v zemi.

Vargan odsuzuje ruské vojáky, včetně Jakutů, kteří se nechali naverbovat do války proti Ukrajině. Podle něj jsou jejich hlavní motivací peníze, za něž jsou vojáci ochotní zabíjet nebo znásilňovat ženy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video