Přežila blokádu Leningradu, teď ji zatkli na protestu kvůli Ukrajině

  • 235
Protestujete proti „vojenské operaci na Ukrajině“? Půjdete s námi. A je nám jedno, kdo jste a kolik vám je. Názorně tento přístup předvedla policie v Petrohradě, kde kromě jiných „sebrala“ i Jelenu Osipovovou. Stařenka s ručně malovanými transparenty přežila už blokádu Leningradu za druhé světové války. Demonstrovat nešla poprvé.

Podle fotografie světových agentur šla Osipovová vyjádřit svůj nesouhlas s ruskou válkou na Ukrajině už 27. února. Už tehdy ji petrohradská policie odvedla. A ve středu znovu. 

Rusko připouští příměří. Někdo nás zatáhl do umělého konfliktu, šokoval Lavrov

Žena je podle médií nejvíce známá jako přeživší blokády Leningradu, která patří ke klíčovým bitvám druhé světové války a k nejvíce krvavým obléháním v lidské historii. 

Nacisté Leningrad – dnešní Petrohrad – obléhali téměř 900 dnů, od září 1941 do ledna 1944. Podle historiků tehdy v obklíčeném městě zemřel víc než milion lidí.

O obléhání se v posledních dnech hovořilo i v souvislosti s invazí na Ukrajinu, proti které Osipovová spolu s tisíci dalších Rusů protestuje. Někteří odborníci totiž odhadují, že jedním z cílů armády prezidenta Vladimira Putina bylo obklíčit a vyhladovět Kyjev či další města.

Ačkoliv oficiální ruská propaganda dál Rusy přesvědčuje o nezbytnosti „vojenské operace“ na Donbasu, protesty proti nevyprovokované válce s Ukrajinou sílí. Podle serveru OVD, který sleduje činnost ruské policie, bylo dosud zatčeno 7 623 protestujících.

Jeden z ruských opozičních politiků také sdílel záběry dětí, které byly zatčeny spolu s jejich rodiči. Na snímcích jsou děti školního věku v zadní části moskevské policejní dodávky poté, co se zúčastnily protiválečných protestů. S rodiči šly položit květiny na ukrajinskou ambasádu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video